Τοπικά

Ανεπανόρθωτη ζημιά στον τουρισμό αν γίνει hotspot το λιμάνι του Βόλου, λένε οι ξενοδόχοι

Την αγωνία τους για το ανεπανόρθωτο πλήγμα που θα δεχθεί ο τουρισμός της Μαγνησίας, αν τελικά υπάρξει προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου, εκφράζει με επιστολή της στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Τονίζουν ότι η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη και ζητούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τον αρχικό σχεδιασμό της για μη δημιουργία Hotspots σε τουριστικούς προορισμούς.

 

Η επιστολή

Από τον τοπικό τύπο πληροφορηθήκαμε για την πιθανή έλευση προσφύγων και προσωρινή εγκατάσταση τους στο λιμάνι του Βόλου. Αν ευσταθεί αυτή η εικασία, η στρατηγική της κυβέρνησης για τη δημιουργία hot spot σε μη τουριστικούς προορισμούς, προφανώς παύει πλέον να ισχύει.

Ένας τουριστικός προορισμός όπως είναι ο Βόλος και το Πήλιο, θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Ήδη το τουριστικό ρεύμα ενόψει καλοκαιριού έχει επηρεαστεί αρνητικά και αν συνεχιστεί το φαινόμενο αυτό και στο προσεχές χρονικό διάστημα, η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη. Τόσο η περιοχή του Βόλου όσο και του Πηλίου έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στον οδικό τουρισμό των Βαλκανίων και η δραματική κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, είναι άκρως αντιτουριστική. Η πιθανή εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι στο Βόλου θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για την περιοχή μας.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση της στους πρόσφυγες. Είναι συνάνθρωποι μας και επιβάλλεται να τους προσφέρουμε την μέγιστη δυνατή βοήθεια μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν. Πέρα όμως από την αλληλεγγύη, πρέπει να αναλογιστούμε και τη δυναμική της τουριστικής εικόνας που έχει η χώρα προς το εξωτερικό. Ένα λιμάνι με πρόσφυγες είναι μια αποτρεπτική εικόνα για τους επισκέπτες της περιοχής που μεταβαίνουν στα νησιά της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου αλλά και για τους επισκέπτες που βρίσκονται στην πόλη του Βόλου. Είναι αχαρακτήριστη η δικαιολογία που ακούμε ότι το λιμάνι δεν ανήκει στον ιστό της πόλης. Το λιμάνι είναι μέσα στην πόλη, είναι κομμάτι της και με χαρά είχαμε δεχτεί την είδηση ότι επιτέλους μετά από τόσα χρόνια στο κτίριο της κεντρικής προβλήτας πρόκειται να στεγαστούν διάφορες εμπορικές δραστηριότητες.

Για τους λόγους αυτούς θα θέλαμε να αποτρέψετε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εμπλοκής του λιμανιού του Βόλου στις μετακινήσεις προσφύγων καθώς και πιθανή διαμονή τους στις εγκαταστάσεις του Ο.Λ.Β.