Τοπικά

«Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… Μια αληθινή ιστορία»

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, παρουσιάζεται την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 και ώρα 7.00 μ.μ. το βιβλίο με τίτλο «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… Μια αληθινή ιστορία», του συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνου. Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη  της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Νομού Μαγνησίας, της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου, του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών.

 Ο συγγραφέας αναπλάθει με μυθιστορηματική γραφή το ματωμένο γάμο της Αλεξάνδρας, της νύφης του Κομμένου, την οποία εκτέλεσαν οι Γερμανοί ναζί στρατιώτες, μαζί με το γαμπρό και τους συγγενείς, τα χαράματα της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943, όταν μετέτρεψαν το χωριό σε ολοκαύτωμα και δολοφόνησαν τους κατοίκους του.

 Το βιβλίο παρουσιάζει η δημοσιογράφος Ρωσσάνα Πώποτα. Προλογίζει ο Δημήτρης Χαντζαρόπουλος, Ειδικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων και χωριών. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η κα. Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου και ο κ. Γιάννης Ζωϊδης, πρόεδρος της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Νομού Μαγνησίας. Σχολιάζει και συντονίζει η κα. Βασιλική Τράκη, Γεν. Γραμματέας της Ηπειρωτικής Αδελφότητας.

Την πρωτοβουλία για την παρουσίαση του βιβλίου έλαβε η Ηπειρωτική Αδελφότητα Νομού Μαγνησίας, η οποία συνεχίζει να τιμά ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, Ηπειρώτες συγγραφείς, λόγιους και γενικά καλλιτέχνες και δίνει την ευκαιρία στους πολίτες και τους Ηπειρώτες της πόλης μας να θυμηθούν και να μνημονεύσουν  τους προγόνους τους, που έζησαν τη φρίκη της κατοχής και αντιστάθηκαν στον ξένο επιδρομέα. Με αυτή την πρωτοβουλία η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου και η Ηπειρωτική Αδελφότητα του Νομού Μαγνησίας τιμούν και τα μαρτυρικά χωριά της Μαγνησίας, τη Δράκεια, τη Ν. Αγχίαλο, την Κερασιά και το Ριζόμυλο.