ΚΟΡΥΦΑΙΕΣΜαγνησίαΤοπικά

Έρευνες για κύκλωμα παράνομης εξαγωγής ζώων – Φρικιαστικές καταγγελίες (βίντεο)

Συνεχίζονται οι έρευνες των αρμοδίων αρχών για να διαλευκανθεί η υπόθεση με τον εντοπισμό φορτηγού αυτοκινήτου τύπου βαν, που μετέφερε 48 σκυλιά και γάτες και ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, προχωρεί σε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί, αν έχουν διαπραχθεί και ποια αδικήματα και από ποιους.

Μάλιστα οι δύο Γερμανίδες που συνελήφθησαν με το λευκό βαν σε μπλόκο στο ύψος της Β ΒΙΠΕ να μεταφέρουν τα 48 αδέσποτα ζώα, έδωσαν καταθέσεις και αφέθηκαν ελεύθερες. Όπως διαπιστώθηκε πάντως δεν διέθεταν τα απαραίτητα, εκ του Νόμου, παραστατικά για εμπορία ή υιοθεσία των τετράποδων. Τα ζώα παραλήφθηκαν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Σε εργαστήρια για πειράματα και σεξουαλικά κακοποιημένα!

Σημειώνεται ότι δύο αντίστοιχα περιστατικά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, στο λιμάνι της Πάτρας, όπου είχαν εντοπιστεί άλλα δυο μίνι βαν, τα οποία επρόκειτο να φορτωθούν σε πλοίο, με προορισμό την Ιταλία και μέσα είχαν βρεθεί 35 σκύλοι και γάτες, που σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν συγκεντρωθεί από τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά και προορίζονταν για τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Τα τετράποδα φέρεται να προορίζονταν για εξαγωγή στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου πωλούνται από 500 έως και 700 ευρώ, αν είναι κουτάβια.

Έγγραφα που να πιστοποιούν την προέλευσή τους δεν υπήρχαν και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πατρών διέταξε να κατασχεθούν, ώσπου να διασταυρωθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αν είναι καταχωρημένα τα στοιχεία των ιδιοκτητών τους. Όπως έχουν καταγγείλει φιλοζωικά σωματεία, κάθε χρόνο φυγαδεύονται στην Ευρώπη χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά και γάτες, χωρίς να προηγηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την υιοθεσία τους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 δικηγόρος της Θεσσαλονίκης είχε καταγγείλει στη δικαιοσύνη, πως εκατοντάδες αδέσποτα σκυλιά και από τον Βόλο, καταλήγουν στα σκοτεινά δωμάτια κτηνοβατών στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, μέσα από γερμανική φιλοζωική εταιρεία-βιτρίνα. Μάλιστα την υπόθεση είχε διερευνήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει η δικηγόρος, που κατήγγειλε τη λειτουργία κυκλώματος, με πλοκάμια σε ολόκληρη την Ελλάδα, που εκμεταλλεύεται την απουσία του κράτους και συλλέγει αδέσποτα, τα οποία στη συνέχεια κακοποιούνται σεξουαλικά από κτηνοβάτες, ενώ κάποια εξ’ αυτών φαίνεται ότι καταλήγουν σε εργαστήρια πειραμάτων…

Μάλιστα, η δικηγόρος είχε καταθέσει μήνυση και κατά αξιωματικού του αστυνομικού τμήματος του αεροδρομίου «Μακεδονία», στον οποίο επέρριπτε ευθύνες για πλημμελή έλεγχο των διαβατηρίων των σκύλων.

«Περισσότερα από 600 σκυλιά έχουν ταξιδέψει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ακόμη 400 από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα δίχτυα τους φτάνουν στις Σέρρες, στον Βόλο, στη Δράμα και σε πολλές άλλες πόλεις, που ενημερώνονται για την ύπαρξη αδέσποτων και καταφυγίων με σοβαρά οικονομικά προβλήματα», είχε δηλώσει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά για το λαθρεμπόριο αδέσποτων που είχε καταθέσει η δικηγόρος, πίσω από τη γερμανική φιλοζωική εταιρεία – βιτρίνα κρύβεται ένα ζευγάρι Γερμανών, οι οποίοι από το 2010 συλλέγουν αδέσποτα από γειτονιές και από καταφύγια, στους ιδιοκτήτες των οποίων υπόσχονται ότι τα άτυχα ζώα θα δοθούν για υιοθεσία σε οικογένειες. «Υπάρχει ειδικό σάιτ, που δείχνει παραπλανητικές φωτογραφίες σκυλιών με οικογένειες στη βόρεια Ευρώπη. Στην πραγματικότητα τα ζώα καταλήγουν σε κτηνοβάτες ιδιοκτήτες, σε σκοτεινά δωμάτια ξενοδοχείων πολυτελείας, που προσφέρουν υπηρεσίες, για να ικανοποιήσουν τις άρρωστες ορέξεις των πελατών τους, και κάποια σε κέντρα πειραμάτων», σημείωνε η δικηγόρος.