Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 19:49
Ελλάδα

Μετέφεραν πάνω από 200 μετανάστες με… πολυτελή θαλαμηγό






Μέχρι και… θαλαμηγούς επιστρατεύουν οι Τούρκοι δουλέμποροι για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά.

Ασφυκτικά γεμάτη με πάνω από 200 πρόσφυγες ήταν η θαλαμηγός. Οι μετανάστες δήλωσαν ότι πλήρωσαν 2.500 ευρώ κατ’ άτομο για τη μεταφορά τους

Στην ακτή Τσόνια στο βορειοανατολικό άκρο της Λέσβου, οι εθελοντές διασώστες δεν πίστευαν στα μάτια τους χθες το πρωί, βλέποντας να καταφτάνει μια παλιά αλλά μεγάλη θαλαμηγός με τρία καταστρώματα, ασφυκτικά γεμάτη με περισσότερους από 200 πρόσφυγες.

Οι τελευταίοι είπαν πως πλήρωσαν 2.500 ευρώ κατ’ άτομο για τη μεταφορά τους από τις τουρκικές ακτές, η οποία ωστόσο δεν ήταν τόσο άνετη όσο ακούγεται, καθώς οι εκατοντάδες επιβαίνοντες ήταν κυριολεκτικά στοιβαγμένοι στο εσωτερικό του σκάφους. Αυτό τελικά προσάραξε στα αβαθή κοντά στην ακτή, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσει κάποιος από τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Ισπανοί και Ελληνες εθελοντές αποβίβασαν και μετέφεραν με ασφάλεια στη στεριά τους επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων ήταν μικρά παιδιά και πολλές γυναίκες, χωρίς την εμπλοκή του Λιμενικού. Οπως έγινε γνωστό, δεν προέκυψε από κάποιο στοιχείο ότι μεταξύ των επιβαινόντων ήταν και κάποιος εκ των διακινητών, οι οποίοι φαίνεται πως ανέθεσαν ρόλο καπετάνιου(;) σε κάποιον από τους πρόσφυγες.

Τα δρομολόγια των δουλεμπόρων με φουσκωτά μίας χρήσεως συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, βοηθούντος και του καιρού. Στη Μυτιλήνη έκπληκτοι κάτοικοι της πόλης είδαν μια φουσκωτή λέμβο, φορτωμένη με περισσότερους από 50 μετανάστες και πρόσφυγες να «δένει» στην κεντρική πλαζ Τσαμάκια, μπροστά στο άγαλμα της Ελευθερίας, μέσα στον αστικό ιστό. Εκτιμάται πως το τελευταίο τριήμερο εισήλθαν στο νησί περίπου 5.000 άτομα.

Ειδομένη
«Βούλιαξε» η Ειδομένη από τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων, που φτάνουν κατά χιλιάδες τις τελευταίες μέρες. Πάνω από 7.000 άτομα πέρασαν μέσα σε ένα 24ωρο -από τις 6 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 6 το πρωί χτες- προς την ΠΓΔΜ, ενώ άλλες 4.500 ήταν συγκεντρωμένοι χθες.

Παράλληλα, καταφτάνουν συνεχώς και νέα λεωφορεία γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες. Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη το βράδυ, όταν η ροή εισόδου είναι σε χαμηλότερους ρυθμούς, η αναμονή μπορεί να φτάσει και τις 5 ώρες, καθώς αυξάνονται οι αφίξεις. Οι γυναίκες και τα παιδιά μεταφέρονται στις μεγάλες σκηνές που έχουν στήσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Εκεί τους δίνονται ζεστά ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι άντρες προτιμούν να μένουν στα λεωφορεία, μέχρι να έρθει η σειρά τους για να περάσουν απέναντι. Ο καιρός είναι καλός, ωστόσο το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει αρκετούς βαθμούς.

 

Πηγή: ethnos.gr