MobileΕΚΛΟΓΕΣΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: “Σαρώνει” στις ηλικίες 40 έως 65 – Αυξάνονται οι πιο νέοι ασθενείς – Τι ισχύει για τα παιδιά
Αυξάνονται οι νεαρότεροι ηλικιακά ασθενείς με κορωνοϊό που νοσούν βαριά, χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ή έχουν μοιραία κατάληξη. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων με Covid-19 στα νοσοκομεία είναι τα 65 έτη, με τη διαφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ηλικιακές ομάδες 40-64 και 65 ετών και άνω να μικραίνει.

Η επιδημία έχει πλέον μετατοπιστεί στα άτομα 40 έως 65 χρόνων, που δυστυχώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να βαρύνουν. Παράλληλα, χιλιάδες παιδιά με κορωνοϊό έχουν νοσήσει μέσα στον Νοέμβριο, εξακολουθώντας, όμως, να αντιπροσωπεύουν το ίδιο -και χαμηλότερο συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες- ποσοστό κρουσμάτων. Οι «σκληροί» δείκτες της επιδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”. Χθες, οι διασωληνωμένοι «εκτινάχθηκαν» στους 443, ακόμη 63 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους και τα κρούσματα κορονοϊού ανήλθαν σε 2.422.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνουν οι καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, μέχρι χθες οι διασωληνωμένοι από 40 έως 64 ετών αντιπροσώπευαν το 46% του συνόλου των διασωληνωμένων. Οι ασθενείς από 65 και άνω που νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους αντιπροσώπευαν μέχρι χθες το 52,2%. Επίσης, οκτώ διασωληνωμένοι (ποσοστό 1,8%) ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών. Πριν από ένα μήνα, στις 17 Οκτωβρίου, μόλις ένας ασθενής 18-39 ετών νοσηλευόταν διασωληνωμένος, ενώ η ομάδα 40-64 αντιπροσώπευε το 32,5% των διασωληνωμένων, με τη μεγαλύτερη επίπτωση του ιού να εντοπίζεται στους ασθενείς από 65 και άνω (66,3% του συνόλου των διασωληνωμένων ανήκε σε αυτές τις ηλικίες). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι ηλικιωμένων είναι δεκάδες καθημερινά, συνεπώς η «ψαλίδα» ανάμεσα στους διασωληνωμένους 40-64 ετών και 65 και άνω «κλείνει» σε ένα βαθμό λόγω του γεγονότος ότι πολλοί άνω των 65 καταλήγουν. Ωστόσο, είναι γεγονός, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ότι ο ιός «σαρώνει» και ανθρώπους μεταξύ 40 και 50, ακόμη και νεότερους, πολλές φορές με άσχημη έκβαση.

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, 42 και 52 ετών, μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό μας δείχνει πόσο πραγματικά ο καθένας μας είναι ευάλωτος. Κανένας μας δεν είναι υπεράνω αυτής της λοίμωξης», ανέφερε κατά την προχθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι οι γιατροί των ΜΕΘ βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε λίγες ώρες από την Τρίτη έως και την Τετάρτη τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού έχασαν πέντε άτομα σε ηλικίες μεταξύ 45 και 53 ετών, συμπεριλαμβανομένης της 50χρονης χειρίστριας ιατρικών μηχανημάτων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, όμως δεν είναι λίγοι οι νέοι ασθενείς χωρίς υποκείμενα που αναμετρώνται με τον ιό μέσα στα νοσοκομεία.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε κατά την ενημέρωση της Τρίτης αναλυτικά στοιχεία για τις ηλικίες των ασθενών, σύμφωνα με τα οποία έχει αντιστραφεί η εικόνα των δύο προηγούμενων μηνών. Η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον καθηγητή, στη σχετική συρρίκνωση των 19-39 και τη σχετική αύξηση στην ηλικιακή ομάδα των 40-65. Η μείωση της επίπτωσης των 19-39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων αλλά και του lockdown, ενώ η αύξηση της σχετικής επίπτωσης των 40-65 φαίνεται ότι ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση των 65 και άνω και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση.

Τα παιδιάΗ ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω από 18 παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που είχε παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Μέχρι και χθες, τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών που έχουν νοσήσει με κορονοϊό ανέρχονταν σε 5.551. Πριν από ένα μήνα, στις 17 Οκτωβρίου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε παιδιά 0-17 ετών ανερχόταν σε 1.717, αντιπροσωπεύοντας, όμως, το ίδιο ποσοστό (7,3% έναντι 7,4% χθες) του συνόλου των περιστατικών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι η λογική συνέπεια της «έκρηξης» της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα. Αντίστοιχα αυξημένες είναι και οι νοσηλείες παιδιών, χωρίς όμως να καταγράφονται πολλά περιστατικά που νοσούν βαριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και τα τέλη Ιουνίου είχαν νοσηλευτεί πανελλαδικά 24 παιδιά. Από το τέλος του καλοκαιριού και έπειτα, ειδικά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, το ποσοστό νοσηλειών σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών αυξήθηκε. Ενδεικτικά από το καλοκαίρι και έπειτα, στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» νοσηλεύτηκαν τουλάχιστον 40 παιδιά, μόνο όμως δύο ήταν πιο σοβαρά.

Τα διεθνή, πάντως, δεδομένα σε σχέση με το ρόλο των παιδιών στη μετάδοση δεν έχουν αλλάξει. Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε προχθές ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση όταν ξεκινά από παιδί είναι χαμηλή, ιδιαίτερα όταν το πρώτο κρούσμα μέσα στο σπίτι είναι παιδί κάτω των εννέα ετών. Τα σχολεία έκλεισαν καθώς η διασπορά του ιού είναι μεγάλη στην κοινωνία και η κινητικότητα λόγω λειτουργίας των σχολείων θα μπορούσε να την αυξήσει περαιτέρω.

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com