Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 10:56
Τοπικά

Υποσχέσεις Β. Κόκκαλη από τον Βόλο για ρύθμιση αγροτικών δανείων

Σύντομα θα ανακοινωθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια είτε φυσικών προσώπων είτε των συνεταιρισμών δήλωσε σήμερα από το Βόλο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος επίσης χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το φόρο για το κρασί και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταργηθεί έως το τέλος του έτους.
Ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε τον αγροτικό συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου “Η Δήμητρα” και στη συνέχεια τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων αλλά και τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο κ. Κόκκαλης μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του συνεταιρισμού επισκέφθηκε το οινοποιείο και το εργοστάσιο που παράγεται το τσίπουρο και χαρακτήρισε το συνεταιρισμό ως έναν από τους πιο υγιείς που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το φόρο στο κρασί που θα πρέπει να καταργηθεί το συντομότερο δυνατό, κάτι που εκτίμησε ότι θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2017, εφόσον έχουν εξευρεθεί τα ισοδύναμα έσοδα. Επιπλέον επισήμανε τη βούληση της κυβέρνηση να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο στο κρασί που γίνεται σε βάρος των υγειών μονάδων.
“Ο οίνος είναι από τα βασικά προϊόντα του εθνικού μας πλούτου και ως υφυπουργός και Θεσσαλός δεσμεύομαι ότι θα είμαι δίπλα σε υγιείς συνεταιριστικές πρωτοβουλίες όπως είναι η Δήμητρα.
Σύντομα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών
Ο κ. Κόκκαλης επισήμανε ότι πολλοί συνεταιρισμοί χρεοκόπησαν και πλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει να διαχειριστεί ένα θέμα που έχει αφενός να κάνει με την περιουσία των συνεταιρισμών, αφετέρου όμως με τα χρέη την νομικών αλλά και των φυσικών προσώπων που τους διοικούσαν. “Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια είτε φυσικών προσώπων είτε των συνεταιρισμών . Καλούμε τους αγρότες να ακολουθήσουν τον υγιή συνεργατισμό. Να εκμεταλλευτούν με την καλή έννοια το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το οποίο πριμοδοτεί τις ομάδες παραγωγών και τους υγιείς συνεταιρισμούς” τόνισε.
Τέλος επισήμανε ότι είναι αρμοδιότητα του κ. Φάμελλου το αν θα δοθεί παράταση στο θέμα των δασικών χαρτών.
“Θηλειά” χαρακτήρισε το φόρο στο κρασί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου “Η Δήμητρα”, Γιάννης Κίτσιος , επισημαίνοντας ότι χωρίς το φόρο στο κρασί η τιμή του πέφτει στο μισό. Είναι λογικό επισήμανε να ανθεί η μαύρη αγορά στο χώρο αυτό. “Πώς μπορούν να πουλήσουν τα νόμιμα οινοποιία ή συνεταιρισμοί όπως εμείς για να καταπολεμήσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο φόρος πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Όλα τα οινοποιία , ειδικά τα συνεταιριστικά έχουν το κρασί αποθηκευμένο, εξαιτίας αυτού του θέματος διότι οι συνεταιρισμοί ποιοτικά κρασιά έχουν αλλά δε μπορούν να πουλήσουν διότι κυκλοφορεί το λαθραίο. Πρέπει αυτό να σταματήσει, να αφαιρεθεί ο φόρος”.
Επιπλέον ανέφερε ότι οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί αυτή την στιγμή έχουν τη μισή παραγωγή κρασιού αποθηκευμένη. “Οι ιδιώτες αγοράζουν δεξαμενές, τις αδειάσαν και αγοράζουν να εκμεταλλευτούν αυτό το λαθρεμπόριο , να ξαναπλουτίσουν. Δεν μπορούν να ζήσουν έτσι οι νόμιμες επιχειρήσεις” τόνισε.
Να παταχθεί το λαθρεμπόριο τσίπουρου
Επιπλέον ο κ. Κίτσιος έθεσε το θέμα του λαθρεμπορίου στο τσίπουρο χύμα. “Εμείς ως συνεταιρισμός πληρώνουμε φόρο 1.300.000 το χρόνο ενώ ο λαθραίος έμπορος ούτε ένα φράγκο. Πώς θα σταθεί αυτή η κατάσταση; Πώς θα ζήσουν οι συνεταιρισμοί; Κι αν φύγουν οι συνεταιρισμοί ουαί και αλίμονο τι θα γίνουν οι αγρότες. Διότι οι συνεταιρισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο σήμερα καθώς απορροφούν τα αγροτικά προϊόντα και είναι οι ρυθμιστές των τιμών” τόνισε χαρακτηριστικά και ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει τους συνεταιρισμούς.