Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 22:12
Τοπικά

Προτάσεις ονοματοθεσίας οδών






Στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου θα εισαχθούν προς συζήτηση και λήψη απόφασης δύο προτάσεις που κατατέθηκαν για να δοθούν τιμητικά τα ονόματα των ποδοσφαιριστών, Π. Τσιγαρίδα και Ν. Μαλαβέτα σε οδούς του Βόλου
Συγκεκριμένα την τιμητική ονοματοθεσία οδών του Βόλου με τα ονόματα δύο σημαντικών ανθρώπων, που ήταν και οι δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Βόλου, του Παρίση Τσιγαρίδα και του Νίκου Μαλαβέτα, θα συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, που θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, 6 Ιουνίου.
Για τον Παρίση Τσιγαρίδα το αίτημα έρχεται από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Βόλου, που ζητούν να τιμηθεί ο γενναίος αυτός άνθρωπος που με κίνδυνο της ζωής του διέσωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους, που θα τους παρέσερνε η ορμή των χείμαρρων κινδυνεύοντας με πνιγμό, στη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών του Οκτωβρίου του 1955. Ο Τσιγαρίδας, τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Βόλου, δεμένος με σκοινί, από ένα δέντρο, στον Άναυρο, διέσωσε όλους αυτούς τους ανθρώπους από τις φονικές πλημμύρες, λίγο μετά την άλλη φονική καταστροφή του σεισμού.
Την τιμητική ονοματοθεσία προς τιμή του Νίκου Μαλαβέτα εισηγούνται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Μουλάς και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημ. Πέγιος.
Ως γνωστόν ο Νίκος Μαλαβέτας, που υπήρξε ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου, εκτελέστηκε από τα στρατεύματα κατοχής το 1943. Παρά τις δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες εκτέλεσης του με απαγχονισμό, οι εκτελεστές του δεν δίστασαν να προχωρήσουν και σε τρίτη, δίνοντάς του τη χαριστική βολή. Το ιστορικό της εκτέλεσης σοκάρισε την κοινωνία του Βόλου και ιδιαίτερα το φίλαθλο κόσμο και ακόμη και σήμερα προκαλεί συγκίνηση.