Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:23
Τοπικά

Μόλις 63 οι πρόσφυγες που διαμένουν πλέον στο ΣΕΑ Αερινού!

Περίπου 63 είναι ο αριθμός των προσφύγων που διαμένουν στον χώρο φιλοξενίας στο Αερινό της Μαγνησίας αφού απο το σύνολο των 202 μεταναστών που έφτασαν προχθες στο κέντρο  αποχώρησε η πλειοψηφία των προσφύγων με προορισμό τα σύνορα.
Χθες το πρωί, περίπου 35 μετανάστες, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά έφυγαν από το κέντρο και πεζοί κατευθύνθηκαν μέσω του παράδρομου της ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη, ενώ ένα περιπολικό της Αστυνομίας τους ακολούθησε. Μετά από λίγη ώρα, λεωφορείο της Αστυνομίας παρέλαβε τους Σύριους και Αφγανούς πρόσφυγες και τους μετέφερε στον κοντινότερο σιδηροδρομικό σταθμό, ώστε να φτάσουν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη, που δήλωσαν ότι είναι προορισμός τους. Αργά το μεσημέρι αποχώρησαν ακόμα 30 άτομα. Χθες το απόγευμα είχαν αποχωρήσει από τον καταυλισμό 65 άτομα, τα οποία ανάγκασαν έναν οδηγό λεωφορείου να τους πάει μέχρι το Λιανοκλάδι για να επιβιβαστούν στο τρένο.
Ακατάλληλο θεωρούν τον καταυλισμό Αερινού οι πρόσφυγες που μεταφέρονται εκεί για άγνωστο χρονικό διάστημα παραμονής.Οι συνθήκες της προσωρινής διαμονής στον καταυλισμό του Αερινού, απογοητεύουν όσους νομίζουν πως θα διανυκτερεύσουν σε ανθρώπινες συνθήκες καθώς οι σκηνές που είναι αναπτυγμένες στο έδαφος, δεν έχουν κρεβάτια  για να κοιμηθούν με τα παιδιά τους και αναγκάζονται να κοιμούνται είτε στα χαρτόνια είτε να στρώνουν κλινοσκεπάσματα που μεταφέρουν μαζί τους.Το σημαντικότερο πρόβλημα, όπως αναφέρει το thesalliatv.gr σε ρεπορτάζ του, στις αφίξεις των προσφύγων είναι η σύνθεση του πληθυσμού που διαμένει στον καταυλισμό καθώς είναι διάφορων εθνικοτήτων. Οι περισσότεροι από όσους τελικά εγκατέλειψαν τον καταυλισμό, δεν επιθυμούσαν στη διπλανή σκηνή να μένουν πρόσφυγες άλλης εθνικότητας, με συνέπεια ο καταυλισμός να διαχωρίζεται σε ομάδες διαφορετικών σκηνών
 
Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας για τους πρόσφυγες: 
Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των προσφύγων – μεταναστών, τον σωστό συντονισμό και την ορθολογική χρήση αγαθών που προορίζονται για αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται σκληρά, παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο να επικοινωνούν είτε με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, είτε με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, είτε με την Αστυνομική Διεύθυνση, προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση στην διανομή αγαθών.
Στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, το προσφυγικό, που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας και ειδικότερα εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως τοπική κοινωνία, καλούμαστε όλοι να βαδίσουμε με ένα απόλυτα συντεταγμένο τρόπο τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Ήδη η 111 Π.Μ έχει αναλάβει την σίτιση των προσφύγων, ενώ η διανομή φαγητού ανατίθεται σε εθελοντική οργάνωση ανά τακτό χρονικό διάστημα. Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων έχει συγκεντρώσει μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια βασιζόμενη στους συμπολίτες μας, τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, η διανομή των οποίων γίνεται με ορθολογισμό και σε συνεργασία με φορείς που έχουν προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες, όπως είναι σχολεία, σωματεία, σύλλογοι, πολίτες και τους οποίους η Περιφερειακή Ενότητα τους ευχαριστεί για την άμεση ανταπόκριση και συνεργασία καθώς και τους εθελοντές που συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.
Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη ανέφερε ότι « ο μη καθορισμός αρμοδιοτήτων, η μη ύπαρξη ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου, καθιστά την πρόθεση για προσφορά πολύ δύσκολη. Λόγω απουσίας του κρατικού μηχανισμού εμείς όλοι λειτουργούμε αθροιστικά, συνενώνουμε τις δυνάμεις μας και με τεράστιες δυσκολίες καλούμαστε να λύσουμε μόνοι μας καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι πραγματικά διαμένουν σε απάνθρωπες για την εποχή μας συνθήκες. Τουλάχιστον εμείς στις τοπικές κοινωνίες ας βαδίσουμε με ένα συγκεκριμένο σχέδιο με γνώμονα την προσφορά και την βοήθεια πάντα με διακριτικό τρόπο».