Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 13:14
Τοπικά

Μνήμες των Εβραίων του Βόλου από την Κατοχή – Εκδήλωση αύριο στο Μουσείο της Πόλης






Αύριο το απόγευμα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19.30 στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου στα Παλιά (Φερών 17) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Μνήμες των Εβραίων του Βόλου από τη γερμανική κατοχή 1941-1944». Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, στο πλαίσιο της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας «Συναγωνιστής, Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι κ. Ρίκα Μπενβενίστε, ιστορικός, καθηγήτρια στο τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Στα ίχνη των Εβραίων ανταρτών: από την ατομική διαδρομή στη συλλογική περιπέτεια» και η κ. Έρση Μαλαγιώργη, απόφοιτη Μεταπτυχιακού Προγράμματος, στο τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Παρουσίαση αποσπασμάτων ψηφιακού αρχείου με μαρτυρίες Εβραίων του Βόλου».
Οι μαρτυρίες συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ΘΑΛΗΣ για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Είναι η πρώτη φορά που επεξεργασμένες θα ακουστούν στο ευρύ κοινό και αποτελούν πολύτιμη συμβολή και παρακαταθήκη στη μελέτη ενός από τα σημαντικότερα θέματα της νεότερης ελληνικής αλλά και τοπικής ιστορίας.
Την εκδήλωση της Τετάρτης θα προλογίσει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει η κ. Βασιλική Γιακουμάκη, κοινωνική ανθρωπολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ΙAKA του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.