Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 16:01
Τοπικά

Επικράτησαν οι διαφωνούντες στον ΟΛΒ με το άνοιγμα μάρκετ

«Πέρασε» τελικά η πρόταση των διαφωνούντων του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΒ για την εκμίσθωση του γ’ τμήματος του ισογείου του «ΙΑΣΩΝ» σε τεχνική εταιρεία και όχι σε μάρκετ, παρά τη δελεαστική πρόταση για προσλήψεις μεγάλου αριθμού ανέργων σε μία πόλη όπως ο Βόλος, όπου η ανεργία καλπάζει και τα προβλήματα της κρίσης δεν έχουν τελειωμό.
Η παραχώρηση έναντι ανταλλάγματος του επίμαχου χώρου για τον οποίο είχε προηγηθεί άλλη μία διαδικασία η οποία όμως στην πορεία είχε ακυρωθεί εγκρίθηκε τελικά σε δύο εταιρείες του Βόλου με αντικείμενο το internet of thing για τον αγροτικό τομέα και τις μελέτες μεταλλικών κατασκευών ειδικών εφαρμογών.
Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σύμφωνα με πληροφορίες ανταποκρίθηκαν τέσσερις εταιρείες, η μία για την εκμετάλλευση του χώρου για ξενοδοχειακές κλίνες, η δεύτερη για τη λειτουργία γυμναστηρίου και οι άλλες δύο, που κρίθηκε ότι κατέθεσαν και την ελκυστικότερη προσφορά, για στέγαση γραφείων. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος κατακυρώθηκε στις εταιρείες «Sdeng» και «Centaur Technologies Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία».
Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν ανταποκρίθηκε και δεν κατέθεσε προσφορά το μάρκετ «Bazaar» αν και στην προηγούμενη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε είχε δεσμευτεί ότι θα απασχολούσε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων και φαινόταν να συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα για το λιμάνι και την πόλη.
Εξάλλου, στις χρήσεις αξιοποίησης στην πρόκληση ενδιαφέροντος που εκδόθηκε μετά την ακύρωση της προηγούμενης διαδικασίας ως αποδεκτές αναφέρονταν οι χρήσεις χώρων που συμβαδίζουν με το master plan του λιμανιού. Συγκεκριμένα, οι χρήσεις αυτές οριζόταν ότι θα είναι εμπορικά καταστήματα, εξαιρούμενων των υπεραγωγών (supermarket), γραφεία, τράπεζα, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί, διοίκηση, εστιατόρια αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού και χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων.
Έτσι το μάρκετ δεν είχε τη δυνατότητα να καταθέσει εκ νέου πρόταση αν και εφόσον οι επιχειρηματίες εξακολουθούσαν να θέλουν να επεκτείνουν τη δράση τους στον Βόλο και όχι σε κάποια άλλη πόλη χωρίς εμπόδια στην ανάπτυξη που ήθελαν να φέρουν. Αντίθετα, η τεχνική εταιρεία Sdeng που είχε περάσει στην προηγούμενη διαδικασία στο τελικό στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος μαζί με το μάρκετ, κινήθηκε από κοινού με δεύτερη εταιρεία την Centaur Technologies και κατέθεσε εκ νέου προσφορά επιτυγχάνοντας να αξιοποιήσει τελικά τους χώρους.
Στην απόφαση έγκρισης της παραχώρησης του ΟΛΒ για την πρόταση των δύο τεχνικών εταιρειών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι αυτή συγκεντρώνει αθροιστικά το πλέον υψηλό ποσό προτεινόμενου ανταλλάγματος, απαντά σε σημερινά κοινωνικά ζητούμενα, που σχετίζονται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημόνων, συμβαδίζει με την αναγκαιότητα υποστήριξης της καινοτομίας, δεν κατέχει χαρακτηριστικά κυκλοφοριακής επιβάρυνσης του λιμένα.
Σε συνεδρίασή του ΟΛΒ την 1η Νοεμβρίου του 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο ανακήρυξε τις προτάσεις των δύο εταιρειών ως των επιλεγέντων εκ των αποδεκτών υποβληθεισών.
Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 5 Νοεμβρίου 2018 η έγκριση παραχώρησης αφορά σε χώρο συνολικού εμβαδού 533,27 τετραγωνικών μέτρων πλέον ενός παταριού εμβαδού 16,62 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο τμήμα γ’ του ισόγειου ορόφου του κτιρίου «ΙΑΣΩΝ» στην κεντρική προβλήτα του Βόλου. Η χρονική διάρκεια ισχύος της εκμίσθωσης θα είναι από την 1η Μαρτίου 2019 έως 28 Φεβρουαρίου 2027.
Το μηνιαίως καταβαλλόμενο χρηματικό αντάλλαγμα χρήσης των προαναφερόμενων χώρων, για κάθε μία εκ των παραχωρησιούχων εταιρειών, καθορίζεται ως στο ποσό των χιλίων διακοσίων πενήντα ευρώ (1.250,00 €) για το χρονικό διάστημα από 01/03/2019 έως και 28/02/2023 και στο ποσό των χιλίων τριακόσια εβδομήντα πέντε ευρώ (1.375,00 για το χρονικό διάστημα από 01/03/2023 έως και 28/02/2027.
Η απόφαση φέρει την υπογραφή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΒ Γεώργιου Τοζίδη.