Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:26
Τοπικά

Δ. Σούρας: Πολιτικές αυτοκτονίες την τελευταία δεκαετία

Πολιτικές αυτοκτονίες χαρακτήρισε ο γνωστός ψυχίατρος, Βολιώτης στην καταγωγή, κ. Δημήτρης Σούρας, τις επτάμησι χιλιάδες αυτοκτονίες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα, μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, όπλο αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου είναι η γνώση, το συναίσθημα, η φιλία.
 Τίτλος του θέματος που ανέπτυξε αρχικά, ο κ. Σούρας ήταν: «Ελλάδα η νέα ασθενής» ενώ ακολούθησε συζήτηση με το πολυπληθές κοινό και δόθηκαν απαντήσεις σε θέματα που αφορούν ψυχικές ασθένειες και συγκεκριμένα το άγχος, την κατάθλιψη, τις φοβικές νευρώσεις, τις ψυχώσεις, τις σεξουαλικές διαστροφές και γενικότερα τις επικίνδυνες διαταραχές.
 «Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε 7.500 αυτοκτονίες τις οποίες ονομάζω πολιτικές αυτοκτονίες για τον απλούστατο λόγο ότι οι πολίτες δεν προλαβαίνουν να οργανώσουν την κατάθλιψη ή την ψύχωση για να αυτοκτονήσουν, αλλά τους έρχεται η απανταχούσα έξω από το σπίτι κι εκείνη τη στιγμή βάζουν τη θηλιά στο λαιμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
unnamed (1)
Επίσης τόνισε ότι εδώ και 10 χρόνια γίνεται πρωταθλητισμός απ’ όλους για το πόσοι και πώς θα αυτοκτονήσουμε και πρόσθεσε: « Ήρθε η ώρα να ζήσουμε και να το παλέψουμε ενάντια στον δικό τους πρωταθλητισμό. Ας αποκτήσουμε κι εμείς το σκήπτρο κι ας παλέψουμε για τη ζωή. Αν μπορέσουμε να συνυπάρξουμε ο ένας με τον άλλο και υπάρξει μια αλληλοβοήθεια, θα κερδίσουμε εμείς. Δεν μπορούμε να τους χαρίσουμε τη ζωή . Τους χαρίσαμε τα σπίτια μας, τις δουλειές μας, τον καθημερινό μας μόχθο , τις οικογένειές μας αλλά τη ζωή μας δεν θα τους τη χαρίσουμε».
 O κ. Σούρας δήλωσε συγκινημένος και ενθουσιασμένος που βρέθηκε στη γενέτειρά του, τον τόπο όπου μεγάλωσε και πήγε σχολείο, δηλώνοντας ότι η επαφή του σήμερα, με παλιούς φίλους και γνωστούς, αφήνει μια γλύκα στην ψυχή του.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ