Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 05:17
Τοπικά

Βόλος: Εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Καζανάκι

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Τη μνήμη 156 μελών του ΚΚΕ που εκτελέστηκαν την περίοδο Δεκεμβρίου 1947 – Σεπτεμβρίου 1949, στο Καζανάκι Βόλου, θα τιμήσει και φέτος η Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο μνημείο Καζανάκι, στον Σαρακηνό. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Στέφανος Λούκας, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης.
Για την μετάβαση στο χώρο της εκδήλωσης και την επιστροφή δρομολογείται αστικό λεωφορείο που θα ακολουθήσει τη διαδρομή με αναχώρηση στις 6:45 μ.μ. από το Δημαρχείο Βόλου: Ιάσωνος – Κ. Καρτάλη (Ιωλκού στην επιστροφή) – Αναλήψεως – Παγασών – Αναπαύσεως – Λ. Καζανάκι. Όσοι επιθυμούν μπορούν να επιβιβάζονται από τις στάσεις του αστικού κατά μήκος της παραπάνω διαδρομής.
Στη φετινή εκδήλωση στο Καζανάκι θα τιμηθούν ιδιαίτερα οι εκτελεσμένοι κομμουνιστές και αγωνιστές που ήταν χρεωμένοι στην έκδοση και διακίνηση της εφημερίδας «Αναγέννηση». Πρόκειται για την εκτέλεση 20 μελών και στελεχών του ΚΚΕ, από τις μεγαλύτερες που έγιναν στο Καζανάκι. Η εκτέλεση έγινε στις 4 Απριλίου του 1949 μετά από το έκτακτο στρατοδικείο του Μάρτη του ίδιου έτους στο οποίο οι κατηγορούμενοι ήταν 61 και ανάμεσά τους 15 γυναίκες.
«Καλούμε τους σημερινούς αγωνιστές, τους εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, νέους, άνεργους που βγήκαν στο δρόμο απέναντι στο νόμο λαιμητόμο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, να προμηθευτούν τον Ριζοσπάστη της 26 Ιουνίου, τιμώντας και με αυτόν τον τρόπο τους εκτελεσμένους ήρωες της ταξικής πάλης, τους εκτελεσμένους της «Αναγέννησης». Να εμπιστευτούν την εφημερίδα του ΚΚΕ, τις προβλέψεις του ΚΚΕ, τις θέσεις, τη σταθερότητά του στην υπεράσπιση των συμφερόντων των λαϊκών οικογενειών, το γεγονός ότι έχει επιβεβαιωθεί σε όλα όσα προειδοποιούσε και έλεγε» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ, στην οποία αναφέρεται ακόμη, ότι το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με την αλλαγή των συσχετισμών, τη ζωντανή-μαζική λειτουργία και δράση σωματείων.