Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 09:04
ΒόλοςΤοπικά

Αμεσα μετρήσεις για τη λειτουργία της κεραίας στο Καραγάτς

Ανησυχία για ενδεχόμενη επιβάρυνση των μαθητών πέντε σχολικών μονάδων αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών, καθώς και των κατοίκων μιας ολόκληρης πυκνοκατοικημένης γειτονιάς του Βόλου από την ακτινοβολία κεραίας κινητής τηλεφωνίας που «ανακαλύφθηκε» στις αρχές Δεκεμβρίου στο κτίριο του ΟΤΕ στη συνοικία Καραγάτς, εξέφρασαν γονείς, εκπαιδευτικοί, ιατρικός και τεχνικός κόσμος και στελέχη της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Μαγνησίας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα, στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις που υπάρχουν από την ημέρα που εντοπίστηκε η κεραία και ξύπνησε μνήμες του 2002, στο ίδιο κτίριο, στην ίδια συνοικία.
Ηδη από την Εισαγγελία Βόλου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση μετά από αναφορά που κατέθεσαν κάτοικοι και Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, ενώ ενισχυτική για την υπόθεση φέρεται να είναι η κοινή αναφορά που κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ.κ. Γ. Πολύζος και Σ. Σαβελίδης.
«Πρέπει να δούμε τι γίνεται από εδώ και πέρα. Ως γονείς ανησυχούμε. Βεβαίως δεν θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία σε καμία περίπτωση, θέλουμε όμως να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν γίνεται σε βάρος της υγείας των παιδιών μας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καν δεδομένα για τα επίπεδα εκπομπής της συγκεκριμένης κεραίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, Ηλίας Κουτσερής, ο οποίος σημείωσε ότι σε ακτίνα μικρότερη των 300μ. από την κεραία βρίσκονται πέντε σχολικές μονάδες (10ο δημοτικό σχολείο, 1ο Γυμνάσιο- 1ο ΓΕΛ και 3ο Γυμνάσιο- 3ο ΓΕΛ).
Κατά τη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αποστόλης Μούσιος, όσο και η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Μαρία Γιαννουλή αλλά και εκπρόσωπος της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμης Τσάμης, κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις για τις επόμενες άμεσες κινήσεις και μέχρι να διαπιστωθεί αν η κεραία λειτουργεί εντός των νομίμων πλαισίων που ορίζει η νομοθεσία.
Η εκπρόσωπος του ΤΕΕ Μαγνησίας αναφέρθηκε στις διαδικασίες by pass που ακολουθούνται με τη νέα νομοθεσία για την ενεργοποίηση κεραιών και οι οποίες είναι «διακριτικές» για να αποφεύγεται η ενεργοποίηση κοινωνικών αντανακλαστικών. Εθεσε ζήτημα αιφνιδιαστικών και άρα αξιόπιστων μετρήσεων προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία της κεραίας και προς αυτή την κατεύθυνση επικαλέστηκε το παράδειγμα των Τρικάλων που έχουν ενεργοποιήσει αυτοκινούμενο όχημα το οποίο εκτελεί μετρήσεις σε όλη την πόλη.
Από την πλευρά του ο κάτοικος της περιοχής και φυσικός στο επάγγελμα, κ. Απ. Παπαθεοδώρου έθεσε ζήτημα εγκατάστασης μόνιμου μετρητή ακτινοβολίας στα σχολεία.
Την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσει η κεραία τη λειτουργία της μέχρι να γίνουν μετρήσεις και να βγουν τα αποτελέσματα πρότεινε εξάλλου ο κ. Στ. Λημνιός.





Αποφάσεις δεν λήφθηκαν, θα γίνει όμως ενημέρωση για τις προτάσεις τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και κατοίκων της περιοχής πριν την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών.