Τοπικά

Το τέλος ενός ταξιδιού: Συνταξιοδοτείται από γιατρός και πρώην Δήμαρχος Κυριάκος Μητρου

Mετά από 40 χρόνια «κρεμά το στηθοσκόπιο» λόγω συνταξιοδότησης. Ο Κυριάκος Μήτρου,
πρώην δήμαρχος Βόλου και ένας από τους γνωστότερους πνευμονολόγους της πόλης,
κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη, και ύστερα από μία 40ετία ευδόκιμης πορείας στην ιατρική αποχωρεί. «Πρόκειται για το τέλος ενός ταξιδιού», έγραψε ο ίδιος σε έναν συγκινητικό αποχαιρετιστήριο από το επάγγελμα απολογισμό, επιχειρώντας ένα οδοιπορικό σε αυτά τα χρόνια της πορείας του ως γιατρού στην πόλη.

Το τέλος ενός ταξιδιού

Του Κυριάκου Μήτρου
Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι με αρχή και τέλος. Έτσι και για μένα το επαγγελματικό μου οδοιπορικό ως γιατρού πνευμονολόγου που ξεκίνησε από τα μέσα του 1978 έφθασε στο τέλος του. Νέος τότε, σύγχρονος πνευμονολόγος, μαθητής του αείμνηστου καθηγητή Αντώνη Ποντικάκη επέλεξα να σταδιοδρομήσω στην πόλη που γεννήθηκα και αγάπησα.
Από την πρώτη ημέρα της έλευσης μου στον Βόλο αντιμετώπισα μια πρωτόγνωρη στοργική
συμπεριφορά από τους τότε συναδέλφους γιατρούς της εποχής. Ξεκίνησα το επιστημονικό επαγγελματικό μου ταξίδι με αρχές που με ενέπνευσε η οικογένειά μου, που είχαν σαν βάση την προσφορά του γιατρού στον συνάνθρωπο. Ήταν δύσκολες οι τότε συνθήκες για την άσκηση του επαγγέλματος-λειτουργήματος του πνευμονολόγου γιατρού γιατί είχε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη νοσηρότητα πνευμονικών παθήσεων, λιγότερα διαγνωστικά μέσα και παντελή έλλειψη Νοσοκομειακής κάλυψης για σοβαρά πνευμονολογικά περιστατικά.
Έτσι προσπαθούσαμε να καλύψουμε τις αδυναμίες αυτές σε συνεργασία με δημόσια θεραπευτικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σταδιακά όμως η έλευση νέων πνευμονολόγων και η στελέχωση των ασφαλιστικών οργανισμών και του Νοσοκομείου του Βόλου με αυτούς, η εγκατάσταση σύγχρονων διαγνωστικών κέντρων συνέβαλαν σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στον χώρο της πνευμονολογίας. Καταλύτης όμως της περαιτέρω αναβάθμισης ήταν η λειτουργία του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας και της λειτουργίας της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής με τον άξιο καθηγητή Κώστα Γουργουλιάνη,
που έδωσε μια τεράστια ώθηση και αναβάθμιση της πνευμονολογίας και συνέβαλε σημαντικά στην εξυπηρέτηση και ανακούφιση των πνευμονολογικά πασχόντων συμπολιτών μας.
Έκανα αυτή τη σύντομη αναδρομή με την ευκαιρία της αποχώρησης μου από το ιατρικό επάγγελμα λόγω συνταξιοδότησης και για να επισημάνω με έμφαση τις υπάρχουσες συνθήκες του σήμερα με το χθες. Θα ήταν παράλειψη επίσης να μη αναφερθώ στην υψηλού επι-
πέδου επιστημονική και επαγγελματική παρουσία των πνευμονολόγων γιατρών που υπηρετούν σήμερα στη πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή του νομού.
Με την ευκαιρία της αποχώρησης μου από την άσκηση του πνευμονολόγου γιατρού, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου για την αρίστη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, τους συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν στην προσφορά των ιατρικών μου υπηρεσιών,
αλλά και να ζητήσω συγνώμη σε όσους ενδεχομένως αδίκησα στη μακρά επαγγελματική-επιστημονική μου πορεία.
Τελικά ήταν ένα ωραίο ταξίδι.