Hπατίτιδα Β: Φόβοι για έξαρση λόγω έλλειψης παιδικών εμβολίων

Νοεμβρίου 22nd, 2016 | by admin
Hπατίτιδα Β: Φόβοι για έξαρση λόγω έλλειψης παιδικών εμβολίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0

Άλυτο παραμένει, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, το πρόβλημα των ελλείψεων των φαρμάκων και κυρίως των παιδικών εμβολίων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν πως η κατάσταση μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες λόγω των ελλείψεων παιδικών εμβολίων, όπως για παράδειγμα για την ηπατίτιδα Β’, σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «η ίδια τραγική κατάσταση» υπάρχει και για άλλα φάρμακα όπως για παράδειγμα για το AKINETON, το οποίο αφορά νευροψυχιατρικές παθήσεις και θεωρείται αναντικατάστατο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν φαρμακευτικοί κύκλοι ενώ οι ανάγκες σε πανελλαδικό επίπεδο είναι 36.000 κομμάτια, δεν εισάγονται ακόμη και με την συνδρομή του ΙΦΕΤ, παραπάνω από 3000 κομμάτια.

«Η πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΟΦ για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών όσον αφορά κυρίως τα εμβόλια είναι μεν ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά το πρόβλημα ξεκινά από την μη έγκαιρη διασταύρωση των ποσοτήτων που εισάγουν και που διαθέτουν οι εταιρείες στην ελληνική αγορά» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Οι ανεξέλεγκτες παράλληλες εξαγωγές επιτείνουν, το όποιο πρόβλημα υπάρχει στην ελληνική αγορά» συμπλήρωσε.
Για το ζήτημα των ελλείψεων, έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, συνάντηση του προεδρείου του ΠΦΣ με την πρόεδρο του ΕΟΦ Αικατερίνη Αντωνίου.

Μήνυση στη «Glaxo Smith Kline» θα καταθέσουν οι φαρμακοποιοί της Μυτιλήνης

Μηνυτήρια αναφορά καταθέτει τις επόμενες μέρες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου σε βάρος της φαρμακευτικής εταιρείας «Glaxo Smith Kline», ενώ θα προβεί και σε σχετική καταγγελία στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Κι αυτό γιατί όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου Απόστολος Βαλτάς «η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, φέρεται να αγνοεί τις ανάγκες σε φάρμακα στη Λέσβο κατ’ επανάληψη, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται τεράστια έλλειψη με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά «ο ρόλος της φαρμακευτικής εταιρείας δεν είναι μόνο να τα οικονομά, αλλά να συμβάλλει για τη θεραπεία με τα φάρμακά της. Μιλώ για την εταιρεία “Glaxo Smith Kline”, η οποία διαθέτει σε όλη την Ελλάδα φάρμακα, εμβόλια, αντιβιοτικά και φάρμακα ειδικά για το αναπνευστικό. Όταν ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λέσβου θέλει engerix παιδιατρικό εμβόλιο 25 κομμάτια την εβδομάδα, που σημαίνει περίπου 50 για τις ανάγκες του νησιού, η εταιρεία έστειλε τρία! Για το εμβόλιο havrix οι ανάγκες είναι 30 και στέλνει ένα! Για άλλο εμβόλιο οι ανάγκες είναι 50 και στέλνει 12 και για αναπνευστικά σπρέι οι ανάγκες μας ήταν 120 και έστειλε ένα! Για ένα φάρμακο για τα παιδιά ζητήσαμε 180 κομμάτια και έστειλε 27», εξήγησε o κ. Βαλτάς και συνέχισε: «Είναι δυνατόν μια μητέρα να γυρνά με μια συνταγή γιατρού όλα τα φαρμακεία και να μη βρίσκει το απαραίτητο φάρμακο για το άρρωστο παιδί της αφού η εταιρεία έστειλε στο συνεταιρισμό μόλις ένα σκεύασμα;».

Όπως είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου «όταν η εταιρεία δεν μπορεί να καλύψει ένα νησί 100.000 κατοίκων και ταυτόχρονα με 5.500 πρόσφυγες, όπου πρέπει όλες οι ομάδες να εμβολιαστούν, είμαι κάθε φορά υποχρεωμένος να απειλώ; Θεωρώ ότι την εταιρεία, η οποία κινείται με εντολές της μητρικής εταιρείας, δεν την ενδιαφέρουν οι ανάγκες στην Ελλάδα, αλλά το ότι πολλά από τα φάρμακά της εξάγονται. Επομένως, χάνει λεφτά όταν ένα φάρμακο που εξάγεται στο εξωτερικό πουλιέται φτηνά στην Ελλάδα, αλλά εμένα ποσώς με ενδιαφέρει», υπογράμμισε.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου ζητά από την πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Αντωνίου να απαγορεύσει τις εξαγωγές για όλα τα προαναφερθέντα φάρμακα και να υποχρεώσει την εταιρεία -από τη στιγμή που δηλώνει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες- να ενημερώσει τους γιατρούς τα φάρμακα αυτά να μην τα συνταγογραφούν, διότι δεν υπάρχουν.

«Δεν είναι δυνατόν να δημιουργεί πρόβλημα στο γονιό και το φαρμακοποιό όταν δεν έχει το προϊόν μόνο και μόνο επειδή θέλει να κρατήσει το προϊόν στην αγορά για οικονομικούς λόγους. Αυτό είναι ανήθικο. Εδώ δεν κάνουμε εμπόριο. Εδώ δημιουργούνται προβλήματα υγείας σε παιδιά, ηλικιωμένους σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού» κατέληξε ο κ. Βαλτάς.

 

 

Πηγή: protothema.gr