Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 18:38
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις εξαγγελίες Τσίπρα από το υπουργείο Εργασίας

ΝΔ: Θριαμβολογούν πάνω στα συντρίμια – ΔΗΣΥ: Κατάντια και ξεπεσμός – Ποτάμι:  Οι νέοι φεύγουν, η κυβέρνηση πανηγυρίζει






Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το υπουργείο Εργασίας κατά την εκεί επίσκεψή του ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ρεκόρ νέων θέσεων , εξήγγειλε προγράμματα κατάρτισης, αλλά και επιδότησης εργοδοτικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με μπλοκάκι σε μισθωτό εργαζόμενο.

Ο κ.Τσίπρας μάλιστα, μίλησε και για ρεκόρ 16ετίας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στο γεγονός ότι οι περισσότερες νέες θέσεις αφορούν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης με αποδοχές- ψίχουλα, την ώρα που παράλληλα, οργιάζει η μαύρη, αδήλωτη εργασία και χιλιάδες εργαζόμενοι είναι «εγκλωβισμένοι» αφού παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τους αρμόδιους τομεάρχες να κάνουν λόγο για «θριαμβολογία πάνω σε ψέματα και συντρίμια» και «κατάντια και ξεπεσμό».

ΝΔ: Θριαμβολογεί πάνω σε ψέματα και συντρίμια

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλει μεγάλο θράσος, να εμφανίζεται σήμερα ο πρωθυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας και να θριαμβολογεί πάνω στα ψέματα, τα συντρίμμια και τις πρωτοφανείς πληγές που άνοιξε στο “σώμα” της ελληνικής κοινωνίας, με θύματα τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Ιδού λοιπόν οι “επιτυχίες” του κ. Τσίπρα τα τελευταία τρία χρόνια:

1. Δραματική μείωση, πάνω από δύο μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, μέσα από εξοντωτικούς φόρους (άμεσους και έμμεσους) και εισφορές, καθώς και δυο διαδοχικές μειώσεις του αφορολόγητου.

2. Απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας, καθώς η ανεργία έπρεπε να κλείσει το Δεκέμβριο του 2016 στο 19,5% και τελικά έκλεισε στο 23,5%!

3. Απόλυτη κυριαρχία – για πρώτη φορά – στην αγορά εργασίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, έναντι της πλήρους απασχόλησης.

4. Πρωτοφανής φυγή των νέων στο εξωτερικό. Η τάση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ τριπλασιάστηκε.

5. Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή τρίμηνη προειδοποίηση

6. Αθέτηση της υπόσχεσης για επαναφορά σε ισχύ των κλαδικών συμβάσεων. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το αντίθετο.

7. Εξοντωτικές εισφορές που κυριολεκτικά “διαλύουν” ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

8. Άδικες και αχρείαστες μειώσεις συντάξεων -που ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ- σε σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους. Μειώσεις που μεταφράζονται σε απώλεια, ως και τριών συντάξεων!

9. Ισχυρό πλήγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους, με την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς και την κατάργηση των συντάξεων χηρείας

10. Πρωτοφανής “στάση πληρωμών” σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που φθάνει τα 3 δις ευρώ και αφορά 139.000 κύριες συντάξεις, 127.000 επικουρικές και 63.000 εφάπαξ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα από την οποία θέλει να δραπετεύσει ο κ. Τσίπρας, αλλά δυστυχώς βιώνουν οι Έλληνες πολίτες».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: «Κατάντια και ξεπεσμός» οι δηλώσεις Τσίπρα

Θεατρινισμούς ενός πρωθυπουργού σε απόγνωση, που έχει άγνοια για την αγορά εργασίας, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας, η αρμόδια βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Σε σχετική δήλωσή της ανέφερε, ότι «την ίδια στιγμή που -σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα- το 75% των νέων αποφασίζει ή σκέφτεται να φύγει από τη χώρα για να βρει δουλειά και μόνο το 15% ελπίζει, ο κ. Τσίπρας “πανηγυρίζει” για την πορεία της ανεργίας και “εξαγγέλλει” ως δήθεν νέα, προγράμματα τα οποία για πολλά χρόνια υλοποιούνται».

Πρόσθεσε ότι άνω του 50% των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα είναι με ελαστικές θέσεις εργασίας, χαμηλά αμειβόμενες, ενώ επικρατούν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να καλύψει το πρόβλημα με συνεχή αύξηση των «8μηνων», της προσωρινής απασχόλησης στο Δημόσιο.

«Η αλήθεια είναι όμως, ότι ανίκανος να οδηγήσει σε επενδύσεις και ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει υιοθετήσει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές στην αγορά εργασίας.

Χωρίς τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη για τις ψεύτικες υποσχέσεις του για μισθό 751 ευρώ, για αύξηση στα επιδόματα ανεργίας, για συλλογικές συμβάσεις, για προστασία από τις ομαδικές απολύσεις» τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου και κατέκρινε τον κ. Τσίπρα για όσα είπε για δήθεν, όπως υποστηρίζει η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κοινωνική πολιτική. «Κατάντια και ξεπεσμός» κατέληξε.

To Ποτάμι: Οι νέοι φεύγουν, η κυβέρνηση πανηγυρίζει

To Ποτάμι σχολίασε τις δηλώσεις Τσίπρα τονίζοντας πως:  Στο πεδίο της απασχόλησης δεν συντρέχει λόγος για πανηγυρισμούς. Δυστυχώς.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν καταλάβει καθόλου πώς δουλεύει η αγορά εργασίας. Νομίζουν ότι με μεγαλοστομίες, περιορισμούς και απαγορεύσεις θα εξαναγκάσουν τις επιχειρήσεις σε προσλήψεις. Την ίδια ώρα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν κάθε επένδυση και να τρομοκρατήσουν κάθε προσπάθεια να στηθεί μια νέα δουλειά, να παραχθεί ένα νέο αγαθό ή υπηρεσία, να ξεκολλήσει η οικονομία από την ύφεση.

Το ταμείο στην απασχόληση είναι απογοητευτικό. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι θέσεις αμυντικές, προσωρινές και αβέβαιες -δουλειές που ταιριάζουν στο σκοτάδι της ύφεσης. Όσες δουλειές δημιουργήθηκαν τις οφείλουμε στα δειλά βήματα ευελιξίας και απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας που θεσπίστηκαν με βαριά καρδιά από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Μέτρα, δηλαδή, που κατήγγελλε η σημερινή… Όμως αυτές οι δουλειές έπρεπε να αποτελούν απλώς τον προθάλαμο της ανάκαμψης. Θα έπρεπε να βοηθήσουν να γυρίσει ο τροχός της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στις προοπτικές της. Και, καθώς αυτή θα ανέκαμπτε, θα έδιναν τη θέση τους σε μονιμότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές.

Αυτό δεν έγινε και δεν φαίνεται πως θα γίνει γρήγορα. Διότι η κυβέρνηση νομίζει πως δουλειές ανοίγουν με ρουσφέτια και ιδεοληψίες κολλημένων μυαλών σε έναν κόσμο που έσβησε εδώ και 40 χρόνια. Πως άμα τρίξει τα δόντια και απειλήσει με ακραία συνδικαλιστική ρητορική, τότε «θα γίνουν προσλήψεις».

Χωρίς επενδύσεις και κλίμα σταθερά φιλικό στην επιχειρηματικότητα δεν θα δημιουργηθεί καμία καλή δουλειά έξω από τα γραφεία των κυβερνητικών… Όσους ημέτερους κι αν προσλάβουν, όσο αυξάνουν τους φόρους για να τους πληρώσουν, οι θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία θα γίνονται όλο και λιγότερες, όλο και πιο επισφαλείς. Δυστυχώς.

Η ανεργία δεν είναι η μοίρα μας. Είναι απλώς το αποτέλεσμα της ανικανότητας και της άγνοιας μιας ακατάλληλης κυβέρνησης. Και εν τω μεταξύ, όποιος νέος μπορεί να φύγει, το κάνει.

Ενωση Κεντρώων: Nα ευημερούν οι αριθμοί και να πεινάει ο λαός

«Οι απολογίες του ΣΥΡΙΖΑ περί πτώσης της ανεργίας και περί βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, βασίζονται σε δημιουργική λογιστική που υπακούει στο δόγμα “να ευημερούν οι αριθμοί και να πεινάει ο λαός”», αρκέστηκε να τονίσει η Ένωση Κεντρώων

ΔΗΜΑΡ: Πνηγυρίζουν την εικονική πραγματικότητα 

Πριν λίγους μόλις μήνες η κυβέρνηση διά της αρμόδιας Υπουργού Εργασίας δήλωνε στην Ε.Ε. ότι «πάνω από 100 χιλιάδες εργαζόμενοι στην χώρα μας αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα και ότι το 50% των προσλήψεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης».
Ταυτοχρόνως ενώ έβαζε ως πρώτο στόχο την  αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, νομοθέτησε το αντίθετο και άνοιξε την πόρτα και στις ομαδικές απολύσεις. Η φυγή των νέων στο εξωτερικό συνεχίζεται και οι μισοί περίπου νέοι σύμφωνα με τελευταία έρευνα στην πιο παραγωγική τους ηλικία δηλώνουν ως πηγή εισοδήματος μόνο τη βοήθεια των γονιών τους. Η ανεργία συνεχίζει να είναι η υψηλότερη σε όλη την Ε.Ε. με αποτέλεσμα η φτωχοποίηση να εντείνεται.

Και μετά από όλα αυτά σήμερα είχαμε τους πανηγυρισμούς και την εικονική πραγματικότητα του κ. Τσίπρα για ανεργία και εργασιακές σχέσεις.  Ορισμένες φορές όμως η σιωπή είναι προτιμότερη από κούφια λόγια και ψεύτικες προσδοκίες. Η επικοινωνιακή προπαγάνδα όταν αφορά την ζωή των ανθρώπων και την καθημερινότητα γίνεται επικίνδυνη.