Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:57
Κόσμος

Χιούστον: Δύο εκρήξεις στο εργοστάσιο χημικών που είχε πλημμυρίσει






Δύο απανωτές εκρήξεις έγιναν τελικά αργά την νύχτα της Πέμπτης, τοπική ώρα, στο εργοστάσιο χημικών στην Αρκέμα του Χιούστον, που είχε πλημμυρίσει.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει πως μια έκρηξη ή φωτιά ήταν αναπόφευκτη μετά την εξέλιξη της πλημμύρας και για το λόγο αυτό όλο το εργοστάσιο και οι γειτονικές εκτάσεις, είχαν εδώ και μέρες εκκενωθεί.

Εν τούτοις, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τουλάχιστον δέκα άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία μετά τις εκρήξεις, καθώς εισέπνευσαν το χημικό νέφος από το εργοστάσιο.

Το νερό μέσα στο κτήριο του εργοστασίου είχε φτάσει το 1,80 μέτρα, ενώ και οι δύο πηγές ενέργειας είχαν σταματήσει να λειτουργούν εδώ και ώρες.

Η ευρύτερη περιοχή είχε εκκενωθεί σε απόσταση μεγαλύτερη του ενάμιση μιλίου, όμως όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, άνθρωποι ακόμα και από αυτήν την απόσταση αναφέρουν συμπτώματα ζάλης και ναυτίας, λόγω του νέφους.

Η εταιρία απομάκρυνε την Τρίτη τους εναπομείναντες εργαζόμενους στο πλημμυρισμένο εργοστάσιο και η κομητεία Χάρις διέταξε την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής σε ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου το οποίο παράγει οργανικά υπεροξείδια.

Ο γαλλικός όμιλος Arkema επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να σημειωθούν και νέες.

“Θέλουμε οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ενήμεροι ότι τα προϊόντα φυλάσσονται σε πολλούς χώρους του εργοστασίου και ότι παραμένει ο κίνδυνος για περισσότερες εκρήξεις”, αναφέρει η εταιρία σε ανακοίνωσή της.

“Παρακαλούμε μην επιστρέφετε στην περιοχή εντός της ζώνης εκκένωσης μέχρι να ανακοινώσουν οι τοπικές αρχές διαχείρισης επειγουσών καταστάσεων ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μην μετακινήσει τα χημικά πριν από την άφιξη του Χάρβεϊ, αλλά αντίθετα επέλεξε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.