Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 12:48
Τοπικά

Χιλιάδες ακίνητα Βολιωτών μηδενίζονται σε αξία με νόμο που πέρασε νύχτα!






Χιλιάδες ακίνητα Βολιωτών μηδενίζονται σε αξία με νόμο που πέρασε νύχτα!
Όσα δεν κατάφεραν να πάρουν με φόρους, τα «κλέβουν» με νομοθετική ρύθμιση. Τώρα παίρνουν και από αυτούς που δεν χρωστάνε.

Το Ελληνικό Κράτος, με Φ.Ε.Κ. 237, στις 04-11-2016, νομοθέτησε την άμεση εφαρμογή του νέου ΓΠΣ, ενώ με «ύποπτα» έγγραφα που έχουν προηγηθεί του εν λόγω Φ.Ε.Κ., «δένουν» τα χέρια των τοπικών εξουσιών και τους υποχρεώνουν να μηδενίσουν τις αξίες των ιδιόκτητων ακινήτων.

Σχεδόν καμία ακίνητη ιδιοκτησία δεν μένει ανεπηρέαστη με το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ) της πόλης Βόλου και περιχώρων. Για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά της χώρας μας, τίθεται σε άμεση εφαρμογή χωρίς την πρότερη ενημέρωση των πολιτών, επιδιώκοντας να περάσει «εν κρυπτώ» νομοθετήματα που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων.

Λόγω της αιφνίδιας εφαρμογής του:

-Χιλιάδες οικοδομήσιμα οικόπεδα χάνουν το δικαίωμα ανέγερσης.
-Χιλιάδες δομημένα ακίνητα χάνουν το δικαίωμα προσθήκης.
-Χιλιάδες υπερβάσεις τετραγωνικών μέτρων σε κτήρια που μπορούσαν να νομιμοποιηθούν χωρίς πρόστιμο, κινδυνεύουν να πληρώσουν ιλιγγιώδη πρόστιμα τακτοποίησης, λόγω της μείωσης συντελεστών.
-Σχεδόν το σύνολο των μελετών ιδιωτικών κτηρίων, που εκπονήθηκαν από ιδιώτες μηχανικούς το τελευταίο και πλέον εξάμηνο, καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.
..και δεκάδες ακόμα αλλαγές που υποβιβάζουν ή ακόμα και μηδενίζουν όσα με κόπους μιας ζωής , εξασφάλισαν οι πολίτες του Βόλου και των ευρύτερων περιοχών που υπάγονται στο Δήμο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

-Ιδιοκτήτης ακινήτου στο κέντρο του Βόλου, έχει οικοδομήσει δώμα 20μ2, για χρήση αποθήκης ή άλλη, χωρίς όμως να εκδώσει σχετική οικοδομική άδεια. Σύμφωνα με το Ν.4178, δικαιούται αν έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, να προβεί σε νομιμοποίηση καταβάλλοντας παράβολο 500€ και να καταστήσει το δώμα νόμιμο για πάντα. Με τη μείωση των συντελεστών δόμησης, το δώμα δεν μπορεί πλέον να νομιμοποιηθεί, αλλά ο ιδιοκτήτης μπορεί μόνο να το τακτοποιήσει για μόλις 30έτη και μάλιστα με καταβολή προστίμου 5.443,20€ !!! Και φυσικά, χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης, καταβάλλοντας το αρχικό παράβολο υπαγωγής (500€), δεν θα ξεμπερδέψουν πλέον με νομιμοποίηση αλλά θα πρέπει να καταβάλουν πολλαπλάσιο πρόστιμο, ενώ ταυτόχρονα θα τους περιμένει νέα εισφορά μετά τη λήξη της 30ετίας.

-Ιδιώτης έχει προβεί σε σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας, επί εντός σχεδίου οικοπέδου. Τα δύο τμήματα του οικοπέδου έχει μεταβιβάσει στα παιδιά του, όπου το ένα έχει κτίσει και το άλλο προβλέπεται να κτίσει μελλοντικά. Με τη μείωση των συντελεστών δόμησης το δεύτερο παιδί, ενώ ήδη επί σειρά ετών έχει πληρώσει ΕΝΦΙΑ για οικοδομήσιμο οικόπεδο, δεν θα μπορέσει να χτίσει ποτέ, αφού η δυνατότητα δόμησης θα έχει πλέον εξαντληθεί .

-Ιδιώτης έχει αγοράσει εκτός σχεδίου οικοδομήσιμο οικόπεδο, που όμως είναι μικρότερο των 4 στρεμμάτων, αλλά ήταν κοντά σε πυρήνα παλαιού οικισμού και νομοτελειακά ήταν κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμο. Πλέον δεν μπορεί να οικοδομήσει τίποτε.

-Επιχειρηματίας, έχει αγοράσει εκτός σχεδίου οικόπεδο 7 στρεμμάτων, με σκοπό τη δημιουργία επιχείρησης. Δεν μπορεί πλέον παρά μόνο να ανεγείρει κατοικία.

-Επιχειρηματίας ή ιδιώτης θέλει να προβεί σε οικιστική επένδυση, με σκοπό την πώληση ή εκμετάλλευση του μέγιστου δυνατού δικαιώματος δόμησης. Δεν μπορεί να το πράξει καθόλου, αφού για τον οριστικό καθορισμό των τελικών μέγιστων συντελεστών δόμησης, απαιτούνται από την πολιτεία μελέτες, που αναμένεται να διαρκέσουν χρόνια. Ταυτόχρονα, σε κάθε περίπτωση το συνολικό επενδυτικό σχέδιο βρίσκεται στον αέρα, αφού η μείωση του συντελεστή δόμηση εν μέσω της επένδυσης , το καθιστά ζημιογόνο.

-Ιδιώτης μηχανικός ή εταιρεία μηχανικών, έχει για μήνες μελετήσει κτήρια προς ανέγερση και βρίσκεται σε φάση έκδοσης οικοδομικής αδείας. Δεν μπορεί να εκδώσει καμία άδεια. Πρέπει να μελετήσει τα πάντα από την αρχή και σε περιπτώσεις ακύρωσης του δικαιώματος δόμησης να ματαιώσει έκδοση αδειών, εγγράφοντας με τον τρόπο αυτό ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες.

-Τραπεζικός οίκος έχει στο χαρτοφυλάκιό του δεσμευμένες αξίες (collaterals), με τοποθέτηση σε ακίνητα. Με την εφαρμογή του ΓΠΣ, η αξία του χαρτοφυλακίου πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και φυσικά η νέα μειωμένη αξία δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα στην ήδη προβληματική αγορά της στεγαστικής πίστης.
ΤΟ ΘΕΜΑ

Είναι πολύ λογικό, οι δήμοι στο πέρασμα του χρόνου να εξελίσσονται, να επεκτείνονται , να σχεδιάζουν και να προετοιμάζουν τις πόλεις, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για το παρόν αλλά και για τις επόμενες γενεές. Πρόκειται για μια ορθότατη πρακτική, η οποία μάλιστα απαιτεί συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες. Ποτέ όμως στο παρελθόν δεν έχει επιχειρηθεί η εφαρμογή της, με τόσο βάναυσο και ολοκληρωτικό τρόπο. Και φυσικά, κανένας από τους ήδη γνώστες των διατυπώσεων που περιλαμβάνει το εν λόγω ΓΠΣ, δεν ανέμενε μια τόσο αιφνίδια και επιτακτική απαίτηση της πολιτείας, για την καθολική εφαρμογή του.

Η ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

Η συνήθης πρακτική και στην καθομιλουμένη «περπατημένη», περιλαμβάνει διαδικασίες οι οποίες επίσης περιγράφονται και εντός των κειμένων του ως άνω Φ.Ε.Κ.
Επιγραμματικά, για την εφαρμογή του ΓΠΣ Βόλου, στο Άρθρο 5 με τίτλο «Πρόγραμμα ενεργοποίησης του ΓΠΣ» , προβλέπεται να προηγηθούν:

-Ίδρυση φορέα εφαρμογής (παλιά καλή μου Ελλάδα!)
-Προσδιορισμός σχέσεων και πλαισίου συντονισμού με άλλους φορείς
-Μελέτες, έργα, θεσμικές παρεμβάσεις
-Μελέτες , έργα πολεοδομικού σχεδιασμού
-Μελέτες, έργα περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού
-Μελέτες και έργα τεχνικής υποδομής
-Μελέτες και έργα κοινωνικής υποδομής

Ασφαλώς και τίποτα από τα ως άνω δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί, αφού σχεδόν το σύνολο των δαπανών πρόκειται να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ). Αυτό όμως που «φρόντισε» ο νομοθέτης με έγγραφό του υπουργείου Παραγωγικής ανασυγκρότησης στις 11/03/2015 (Α.Π.7065), είναι η απαγόρευση έκδοσης αδειών με συντελεστή πέραν αυτού που προβλέπεται στα ΓΠΣ, ακόμα και όταν κατά τα λοιπά δεν έχει υλοποιηθεί καμία από τις ως άνω περιγραφόμενες στο μεταγενέστερο νόμο προϋποθέσεις. Το εν λόγω έγγραφο, αν και απευθύνεται στο Δήμο Αγρινίου, δημιουργεί ένα προηγούμενο, το οποίο επίσης ο νομοθέτης έχει φροντίσει να καταστήσει πάγιο, με έγγραφο του ίδιου υπουργείου λίγες ημέρες νωρίτερα (10/02/2015, Α.Π.6063).

Στο εν λόγω έγγραφο, το υπουργείο «ρίχνει το μπαλάκι» στις κατά τόπους πολεοδομίες και στην παράγραφο (δ) τονίζει ότι δεν θα απαντά σε ερωτήματα επί θεμάτων που έχει ήδη τοποθετηθεί.
Επισημαίνεται, πως η χρονική συγκυρία της έκδοσης των ως άνω εγγράφων, συμπίπτει με την ανάληψη των καθηκόντων της νεοεκλεγείσας τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε μια μάλιστα περίοδο που οι νέοι υπουργοί -βουλευτές , δεν έχουν ακόμα προλάβει να ενημερωθούν για τα χαρτοφυλάκιά τους. Φαίνεται δηλαδή σαν κάποιος να επιχειρεί να δεσμεύσει την πολιτεία με αποφάσεις που πρόκειται να δημιουργήσουν επιπλοκές σε μελλοντικό χρόνο.

Το «ύποπτο» λοιπόν της χρονικής συγκυρίας και ακολουθίας των ως άνω εγγράφων, φαίνεται σήμερα να επιβεβαιώνεται και να γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι συντελεστές δόμησης αλλάζουν χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς καμία μεταβατική περίοδο. Όσοι την τελευταία περίοδο αγόρασαν οικόπεδο, χάνουν ένα σημαντικό μέρος της αξίας που μόλις πλήρωσαν. Όσοι βρίσκονται προ των πυλών λήψης μιας οικοδομικής άδειας, ξεκινούν τα πάντα από την αρχή. Όσοι βρίσκονται στην αρχή μιας επένδυσης την εγκαταλείπουν και όσοι ήσαν εν δυνάμει επενδυτές, αποθαρρύνονται πλήρως.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ

-Όπως πάντα και στο παρελθόν έχει συμβεί, η πολιτεία οφείλει να ενημερώσει ΕΓΚΑΙΡΑ τους πολίτες για όλες τις επιπτώσεις και οφέλη που θα έχει η εφαρμογή του ΓΠΣ, ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων και να προγραμματίσουν το μέλλον τους. Παράλληλα οφείλει να προβλέπει μία περίοδο ισχύος των υφιστάμενων διατάξεων, ώστε να ρυθμισθεί ομαλά η συνέχεια των επενδυτικών και επιχειρηματικών δράσεων, αλλά και να διατηρείται η επιχειρηματική πίστη.

ΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ

Στον αντίποδα, μια μη επίλυση του ζητήματος θα σημαίνει:

-Μηδενισμό της επιχειρηματικής πίστης στον τομέα των ακινήτων
-Οριστικό και ολοκληρωτικό θάνατο της οικοδομικής δραστηριότητας τουλάχιστον σε βάθος δεκαετίας
-Διασπάθιση της περιουσίας των πολιτών
-Μείωση στεγαστικής πίστης, αύξηση συντελεστού επισφαλειών των τραπεζικών ομίλων, νέα υποβάθμιση του Εθνικού οικονομικού κλίματος

Στέφανος Χατζούλης
Διευθυντής εταιρείας μηχανικών «X-G group of engineers»