Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 20:12
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φοροελαφρύνσεις, αύξηση κατώτατου μισθού και 13η σύνταξη στήνουν προεκλογικό σκηνικό






Όσο και αν από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως ο εκλογικός αιφνιδιασμός δεν είναι στα πλάνα του Αλέξη Τσίπρα, είναι σίγουρο πως μια σειρά από εξαγγελίες προετοιμάζουν το έδαφος τόσο για την έξοδο από το πρόγραμμα και την αλλαγή του κλίματος όσο και για τις επόμενες κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του να βάλουν από τώρα μια διαχωριστική γραμμή με το μνημονιακό παρελθόν της κυβέρνησης είναι εμφανής σε όλες τις τελευταίες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τις τοποθετήσεις πολλών κορυφαίων στελεχών και βουλευτών, που σε ορισμένες περιπτώσεις εκπέμπουν και μια αγωνία για την επόμενη ημέρα. Το πολιτικό κόστος που έχει υποστεί η κυβέρνηση, είναι πολύ μεγάλο, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Η «εκστρατεία» για την αλλαγή σελίδας έχει ξεκινήσει ήδη, αφού στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν πως δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

Δεν ήταν τυχαίο πως από το βήμα του ΣΕΤΕ ο πρωθυπουργός τόνισε πως στο μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, για το 2019 προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθεί σε ελαφρύνσεις φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για το 2020 το ποσό αυτό αυξάνει και φτάνει περίπου τα 1,3 δις. ευρώ.

«Ώρα να εξετάσουμε το ύψος του κατώτατου μισθού. Η αναδιανομή είναι ο πραγματικός κινητήρας της ανάπτυξης. Είναι δίκαιο ο κόσμος της εργασίας να λάβει το μερίδιο που του αναλογεί από την βελτίωση των συνθηκών», είχε αναρτήσει στο twitter την ίδια ημέρα, ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο στηρίζουν πολλά και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στη γραμμή των εξαγγελιών προσχώρησε και ο μέχρι σήμερα φειδωλός και εξαιρετικά προσεκτικός Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος στο «Έθνος της Κυριακής» δήλωσε πως «πέρα από τα 700 εκατομμύρια – που ανέφερε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός – τα οποία θα κατευθυνθούν σε μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019, θα υπάρχει επιπλέον χώρος για μόνιμες παρεμβάσεις και τα επόμενα χρόνια, οποίος μάλιστα θα διευρύνεται κάθε χρόνο. Άρα, κάθε χρόνο από το 2019 και μετά θα έχουμε μία ολοένα και αυξανόμενη επεκτατική αναπτυξιακή ώθηση».

Το γεγονός, ωστόσο πως ο δημοσιονομικός χώρος το 2019 θα δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των συντάξεων και του ΕΚΑΣ, καθώς και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» για το Μαξίμου.

Στις 24 Μαΐου το newpost.gr παρουσιάζοντας την «αγωνία» πολλών στελεχών της πλειοψηφίας από την επικείμενη περικοπή των συντάξεων την 1-1-2019, είχε περιγράψει τις λύσεις που ήδη αναζητούνται, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι νέες μειώσεις στην γ´ ηλικία από τις αρχές του νέου χρόνου. Η πιθανότητα να βρεθεί μια «φόρμουλα» οι περικοπές να «απλωθούν» σε βάθος χρόνος φαίνεται να εξετάζεται με γνώμονα τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα και τα στοιχεία βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και η καταβολή 13ης σύνταξης αναλόγως των στοιχείων του προϋπολογισμού τον ερχόμενο Νοέμβριο και το ύψος του μερίσματος.

Η πίεση που δέχεται το Μαξίμου από το εσωτερικό του εξακολουθεί να είναι μεγάλη και είναι χαρακτηριστική η συνέντευξη του Νίκου Φίλη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» όπου εκτιμά πως «με τη μέγιστη πολιτική και κοινωνική πίεση τα περιθώρια είναι αρκετά. Στην περίπτωση, βέβαια, αποχώρησης του ΔΝΤ λόγω χρέους, ισχύει, πιστεύω, η διαβεβαίωση του ίδιου του πρωθυπουργού στη Βουλή πέρυσι τον Μάϊο, που είπε, ότι, χωρίς ρύθμιση του χρέους και χωρίς παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο. Η ώρα των αποφάσεων έρχεται».

Συζήτηση για όλα αυτά τα ζητήματα αναμένεται να γίνει την Τρίτη το μεσημέρι που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δεχτεί τα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και θα περιγράψει το πλαίσιο μέσα στο οποίο σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση.

Πηγή: newpost