Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 16:16
Κόσμος

Φονική κακοκαιρία στις ΗΠΑ: 41 νεκροί από καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους






Τουλάχιστον 41 άτομα σκοτώθηκαν σε νότιες και κεντρικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών τις μέρες των Χριστουγέννων, από καταιγίδες που έφεραν πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους οι οποίοι ισοπέδωσαν κτίρια και δημιούργησαν προβλήματα στην κυκλοφορία για εκατομμύρια άτομα, σε μια εποχή του χρόνου με πολλή μεγάλη ταξιδιωτική κίνηση.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του Ντάλας, Τέξας, από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ανεμοστρόβιλους που ισοπέδωσαν σπίτια, έκοψαν γραμμές ηλεκτροδότησης και προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία την ώρα που πολλοί ταξιδιώτες επέστρεφαν στις εστίες τους μετά το τριήμερο των Χριστουγέννων. Τουλάχιστον 600 κτίρια στο βόρειο Τέξας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν επίσης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο τμήμα των κεντρικών Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας ότι αναμένουν χιονοπτώσεις στο Νέο Μεξικό, το Τέξας, την Οκλαχόμα και το Κάνσας, ενώ κάλεσαν τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο πλημμυρών σε μια έκταση από το Τέξας μέχρι το Οχάιο.

Η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Σουζάνα Μαρτίνεζ ανακήρυξε όλη την πολιτεία σε κατάσταση ανάγκης, εν αναμονή χιονοθύελλας. Σε περιοχές του ανατολικού Νέου Μεξικού η ΕΜΥ εκτιμά ότι το χιόνι μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά.

Μέχρι τις 11:30 μμ ώρα Ελλάδος χθες (4:30 μμ τοπική ώρα) χθες, είχαν ακυρωθεί περίπου 1.300 πτήσεις στις ΗΠΑ, εκ των οποίων περίπου οι  μισές έκαναν στάση Ντάλας, σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό πολλών αμερικανικών πτήσεων .