Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 06:09
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν «όχι στις διώξεις» στην ψηφοφορία της Παρασκευής

Επικαλούμενοι το πόρισμα που συνέταξαν βάσει του οποίου προκύπτει αναρμοδιότητα της Βουλής
 Το άκρον άωτον της κοινοβουλευτικής παρωδίας αναμένεται να καταγραφεί στην Βουλή κατά την ψήφιση του πορίσματος για την Novartis που συνέταξε η κυβερνητική πλειοψηφία καθώς οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που χαρακτήριζαν την υπόθεση ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως κράτους, θα ψηφίσουν κατά της δίωξης των δέκα πολιτικών προσώπων λόγω… αναρμοδιότητας.





Σύμφωνα με τις οριστικές αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων η συζήτηση για το σχετικό πόρισμα θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής ενώ εως της 8 το βράδυ θα έχει πραγματοποιηθεί και η ψηφοφορία.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα πραγματοποιηθεί με δέκα κάλπες, μια για κάθε πολιτικό πρόσωπο που αρχικώς είχε παραπεμφθεί για προανακριτική εξέταση. Στους βουλευτές θα μοιραστούν ψηφοδέλτια με δύο επιλογές:

– Ναι στην δίωξη (σ.σ. για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα)

– Όχι στην δίωξη λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής

 Η πρόταση της πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι υπερ της μη άσκησης δίωξης και της επιστροφής του φακέλου στην Δικαιοσύνη. Ωστόσο, η δικαιοσύνη ήταν αυτή που διαβίβασε την δικογραφία στο κοινοβούλιο κρίνοντας ότι για τα αδικήματα της απιστίας – δωροδοκίας αρμόδια ελέγχου είναι η Βουλή. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε και από τις πρόσφατες εντολές της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, η έρευνα για το αδίκημα του ξεπλύματος δεν είχε φύγει ποτέ από τα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συμμετάσχουν στην συζήτηση του πορίσματος προκειμένου να αποδείξουν – όπως υποστηρίζουν – την σκευωρία της κυβέρνησης κατά των πολιτικών της αντιπάλων, πιθανότατα όμως θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία.