Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 14:45
Ελλάδα

Υπουργικό Συμβούλιο: Συζητούν τα «ανώδυνα», στο μέλλον ασφαλιστικό και φορολογία αγροτών






Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα είναι το αντικείμενο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει στις 10.30 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Τα νομοσχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αναμένεται να φθάσουν στην Βουλή ακόμη και μέσα στις γιορτές, προκειμένου το νομοθετικό έργο να αρχίσει από τις 7 Ιανουαρίου που θα ανοίξει ξανά το κοινοβούλιο.

Λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, εκσυγχρονισμός Δημόσιας Διοίκησης, Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, και το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι οι προταιρεότητες της κυβέρνησης, στις οποίες αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αναφερθεί σήμερα ο πρωθυπουργός.

Το κλίμα στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι βαρύ μετά την απόρριψη από τους δανειστές του παράλληλου προγράμματος και την απόσυρσή του από την κυβέρνηση υπό την απειλή της μη εκταμίευσης της δόσης του ενός δισ. ευρώ, η οποία τελικά απελευθερώθηκε χθες από τον ESM. Το πλήγμα ήταν διπλό αφού στο παράλληλο πρόγραμμα είχε επενδύσει την κοινωνική της ρητορική η κυβέρνηση και αφετέρου έγινε σαφές ότι δίχως την έγκριση των θεσμών ακόμη και οι ελάχιστες θετικές ρυθμίσεις δεν παιρνούν, όπως γινόταν και παλαιότερα με την τρόικα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε μεταξύ τους ότι «έτσι κι αλλιώς το παράλληλο πρόγραμμα περιορισμένες θετικές προβλέψεις είχε και μειωμένο κόστος, γιατί μας ξεφτιλίζουν έτσι;».

Το ασφαλιστικό μεταφέρεται για τις 15 Ιανουαρίου ή και αργότερα ενώ η νομοθέτηση των ρυθμίσεων που αφορούν τους αγρότες και που μαζί με το ασφαλιστικό είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια για την κυβέρνηση πηγαίνει για τον Φεβρουάριο.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αποφευχθεί η μείωση των κύριων συντάξεων και κατά τα λοιπά γενικόλογα, ότι το συστήμα θα γίνει βιώσιμο και θα κινείται στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Ωστόσο από τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι αμφίβολο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον βασικό της στόχο και να αποφύγει τις περιπέτειες. Σε περίπτωση που υποχρεωθεί από τους θεσμούς να κάνει περικοπές και στις κύριες συντάξεις θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ήδη διαμορφώνει κλίμα για όσους διαφωνήσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που άνοιξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δηλαδή να παραιτηθούν και να αφήσουν την έδρα σε πιο πρόθυμους να ψηφίσουν τα πάντα. Ωστόσο είναι ερώτημα αν θα παραμείνει σε αυτή την περίπτωση συμπαγής και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

Εξίσου ή και μεγαλύτερες δυσκολίες όμως θα αντιμετωπίσει και με τις ρυθμίσεις για τους αγρότες καθώς μάλιστα το μέτωπο θα είναι διπλό: Μέσα στην Βουλή θα βρει αντιμέτωπους τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Παράλληλα στην περιφέρεια θα είναι παρατεταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών. Το ΚΚΕ μάλιστα έχει ήδη κάνει την προεργασία ξεκινώντας από την Λάρισα και αναμένεται να κάνει την πρώτη σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Σήμερα πάντως ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να κάνει και έναν απολογισμό ώστε να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την τελευταία δέσμη προαπαιτούμενων και από την απόσυρση του παράλληλου προγράμματος. Θα αναφερθεί στην αναγνώριση της Παλαιστίνης αλλά και στην ψήφιση χθες του συμφώνου συμβίωσης. Περιφερειακές πολιτικές που θεωρεί το κυβερνητικό επιτελείο ότι ενδυναμώνουν τον πολιτικό και εναλλακτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ όπου δεν υπάρχει το βέτο των δανειστών.

Από την κυβέρνηση πάντως δίνουν έμφαση και στην χθεσινή τροπολογία του υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που δίνει την δυνατότητα στις δικαστικές αρχές να κάνουν χρήση στοιχείων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους με μη νόμιμο τρόπο. Υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι έτσι θα μπορέσει να διερευνήσει μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που μέχρι τώρα σκοντάφτουν και ότι θα ξεμπλοκάρουν οι έρευνες μεγάλων υποθέσεων όπως οι λίστες Λαγκαρντ και Ρηνανίας.

 

Πηγή: protothema.gr