Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 06:00
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Βγείτε από τα γραφεία






Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η χώρα θα βγει από την κρίση εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων «που έχουν διατυπώσει με περισσότερη σαφήνεια από ποτέ άλλοτε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει στην ώρα της».

Κατά τον κ. Τσίπρα «δημιουργείται ένα πολιτικό μομέντουμ, ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γίνουν άμεσα τα αποφασιστικά βήματα για να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την επιτροπεία».

Επέμεινε ότι είναι «ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο η διαπραγμάτευση να λήξει σύντομα ώστε στο Γιούρογρκουπ της 5ης Δεκέμβρη να υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική συμφωνία ώστε να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αλλά και να ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα από τώρα μέχρι το 2018 και τα μακροπρόθεσμα από το ’18 και μετά ώστε ταυτόχρονα να συζητήσουμε τα μέτρα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Δεν υπάρχει λογική για αύξηση ομαδικών απολύσεων

Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έχει την πολιτική βούληση να κλείσει τη β΄αξιολόγηση χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες προσθέτοντας όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει να μπούμε στον κόπο να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις είτε αυτά αφορούν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είτε τη συνέχιση την ποινής αποκλεισμού από το ευρωπαϊκό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

«Δεν υπάρχει καμία λογική αντί να συζητάμε πως θα αυξήσουμε τις θέσεις μόνιμης απασχόλησης να συζητάμε για αύξηση του αριθμού των απολύσεων, δεν έχει καμία λογική η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εμείς επιμένουμε στην επιλογή επεκτασιμότητας συλλογικών συμβάσεων και αυτό δεν είναι εμμονή αλλά αναγκαίες κινήσεις για να σταματήσει η εικόνα της γαλέρας με ευθύνη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» είπε ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Ο Μητσοτάκης θέλει το 4ο Μνημόνιο

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει το 4ο Μνημόνιο και γι’ αυτό ζητά συνεχώς εκλογές. «Η κοινωνία κατάλαβε με ποιους είναι και ποιους εξυπηρετεί. Αυτό είναι “γινόμαστε μπανανία” και όχι μένουμε Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας

«Με την ομιλία του ήταν σαν να λέει προς τους σκληρούς του ΔΝΤ μην υποχωρείτε κρατείστε γερά για να αναγκάσετε την κυβέρνηση να αποδιοργανώσει την αγορά εργασίας. Η θέση του είναι βαθιά αντεθνική. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα των λίγων» συνέχισε την επίθεσή του.

«Δεν θα του γίνει το χατήρι, η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει. Είμαστε κοντά στην αναγκαία συμφωνία. Οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν αν υπάρχει η θέληση και η πολιτική βούληση για την τήρηση όλων όσων υπογράψαμε τον Αύγουστο του 2015 χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τη Νέα Δημοκρατία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν θα τον αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη και τον φίλο του τον κ. Βενιζέλο είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε λύση για το θέμα του χρέους».

Ρητορική κλιμάκωση από την Τουρκία

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό κατηγορώντας τη ΝΔ ότι υποδαυλίζει αντιδράσεις και ότι πιέζει προς μια αντίδραση που θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας. Από μεριάς μου θέλω να δηλώσω΄οτι η κυβέρνηση αυτή δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η κρίση αυτή σε εσωτερικό πρόβλημα με συγκρούσεις μεταναστών και Ελλήνων είτε με την ανοχή είτε με την ενθάρρυνση στελεχών της ΝΔ, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Έκανε επίσης λόγο για ρητορική κλιμάκωση από τους γείτονες σε ό,τι αφορά σε θέματα σεβασμού διεθνών συνθηκών όπως η συνθήκη της Λωζάνης τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο αναθεωρητισμό». «Η συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανένα και αυτό να το κατανοήσει και η Τουρκία. Και ταυτόχρονα να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα υπό την προϋπόθεση ότι την ίδια στάση θα κρατήσει τη Τουρκία».

«Θα είναι για όλους καλό σε μια ευρύτερα ταραγμένη περιοχή και η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης και της συνεννόησης, θα είναι και προς το συμφέρον της, ειδικά σε αυτή την περιόδο που παρά την προχθεσινή εμπόδια υπάρχουν προυποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού που είναι ένα διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα της παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού».

Συνεχίζοντας για το Κυπριακό είπε ότι «είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση χωρίς να παρεμβαίνουμε Στο μόνο που έχουμε άποψη θα είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων» προσθέτοντας ότι όποια απόφαση υπάρξει θα τεθεί στην κρίση του κυπριακού λαού.

Βγείτε από τα γραφεία, του Μαξίμου

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμο είπε ότι κινείται στην κατεύθυνση τα νούμερα να μετατραπούν σε δίκαιη ανάπτυξη. «Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς έχουμε καταφέρει να κάνουμε κινήσεις στη στήριξη όσων το έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη» είπε ο κ. Τσίπρας εκτιμώντας ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι δύσκολος γιατί η κοινωνία έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα.

Κάλεσε τους βουλευτές να βγουν από τα βουλευτικά γραφεία, του μαξίμου τα πολιτικά γραφεία «και να κάτσουμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που θα μας πουν τα παράπονά τους για να αφουγκραστούμε τα προβλήματα και τις προσδοκίες αλλά και να προβάλουμε το πολιτικό μας έργο γιατί προβάλλονται μόνο αρνητικές ειδήσεις».

«Το κόμμα να μπει σε διάταξη κινητοποίησης και μάχης για να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι «βρισκόμαστε στη μέση της θάλασσας για να βγάλουμε τη χώρα από την άλλη πλευρά της κρίσης, να περάσουμε απέναντι όχι μόνο όσον αφορά τους αριθμούς αλλά τους πολίτες και τα καθημερινά προβλήματα».

«Δεν ξεχνάμε ότιο στόχος μας ο μεγάλος είναί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι μια ακόμα κυβέρνηση της κρίσης αλλά η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.