Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 09:07
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για νέο πρόγραμμα: Να λείπει το βύσσινο

«Σκοπός δεν είναι να φτιάξουμε μια Ευρώπη φρούριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες ασκώντας κριτική στην πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με τη χρησιμότητα των ποσοστώσεων. Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο σημαντικό βάρος που έχει επωμιστεί η χώρα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στο κύμα προσφύγων, ενώ άφησε αιχμές για όσους αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα με λογική διχασμού.






Αναφορικά με την οικονομία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του για τα εμφανή σημάδια ανάκαμψης που έχουν σημειωθεί, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στην «πρόσβαση στις αγορές που είναι αντίστοιχη με εκείνη στα προμνημονιακά έτη».

«Είχα μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μάριο Ντράγκι, είχα την ευκαιρία να αστειευτώ μαζί του για τη δήλωσή του σχετικά με το τέταρτο πρόγραμμα. Του είπα: να λείπει το βύσσινο» τόνισε.

«Η Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα»

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του για τους πυλώνες της κοινωνικής Ευρώπης, είπε πως «η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα και δεν το αντιμετωπίζει», κλείνει τα μάτια, με προσχήματα και αναδιαρρυθμίσεις διακοσμητικού χαρακτήρα, ώστε να μην αλλάξει τίποτα».

Υπογραμμίζοντας την ελληνική πρωτοβουλία για την Κοινωνική Ευρώπη και για αξιόπιστο Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένοι δεσμευτικού στόχοι το επόμενο εξάμηνο, ενώ αναφέρθηκε στην αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα στην Ευρώπη.

Όπως είπε, «την πρωτοβουλία μας στήριξε η Κομισιόν, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, και, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι περισσότεροι φάνηκαν έτοιμοι να την αποδεχτούν- με εξαίρεση την Ολλανδία και την Ουγγαρία, που εξέφρασαν επιφυλάξεις και έτσι το θέμα θα ξανατεθεί στην επόμενη Σύνοδο τον Μάρτιο».

»Αλλά, αν στην Ευρώπη των 27 η απόρριψη δεσμευτικών κοινωνικών στόχων έχει μόνον αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, στην Ευρωζώνη ένας ισχυρός και δεσμευτικός κοινωνικός πυλώνας, που θα εξισορροπεί τον οικονομικό και δημοσιονομικό, είναι προϋπόθεση σταθερότητας και βιωσιμότητας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνίες πολλών ταχυτήτων στο εσωτερικό της.

Για προσφυγικό: Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά

Σχολιάζοντας επικριτικά τη δήλωση Τουσκ, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, ενώ έκανε λόγο για αντίθεση στο προσφυγικό που θα «ταλαιπωρήσει».

«Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» είπε συγκεκριμένα.

«Αυτό που μας δίχασε δεν ήταν η επανεγκατάσταση αλλά η άρνηση χωρών να δεχθούν πρόσφυγες. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα με τη λογική της στρουθοκαμήλου» τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη δήλωση Τουσκ για σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ για το προσφυγικό.

«Το σημαντικό για την Ελλάδα δεν είναι αν κάποιες χώρες θα φιλοξενήσουν 200 ή 300 άτομα αλλά ότι επιμένουν να υπονομεύουν μια καταστατική αρχή της ΕΕ, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, την αλληλεγγύη, υπονομεύουν δηλαδή το μέλλον της ΕΕ».

»Από πλευράς μας, τηρήσαμε σταθερά αυτήν την αρχή, ανταποκρινόμενοι στις ευαισθησίες άλλων κρατών, ακόμα και όταν διαφωνούσαμε π.χ. με κυρώσεις έναντι τρίτων κρατών. Τηρήσαμε και τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην οικονομία, παρά τις σαφείς διαφωνίες μας στην πολιτική της λιτότητας», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε όλα τα κράτη- μέλη να δείξουν τον ίδιο σεβασμό για την αντιμετώπιση ενός μείζονος ευρωπαϊκού ζητήματος» σημείωσε.

Επισήμανε, όπως είπε, στους εταίρους ότι ο απαραίτητος διάλογος για την αναθεώρηση του Δουβλίνου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές «τις απαράδεκτες βάσεις».

Για το μέτρο της μετεγκατάστασης είπε ότι έχουν επωφεληθεί πάνω από 21.000 πρόσφυγες και πως ήταν ένα σημαντικό βήμα, όπως και ο μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως χρειαζόμαστε και άλλους αποτελεσματικούς μηχανισμούς. «Μηχανισμούς που θα στηρίζουν τρίτες χώρες στην αντιμετώπιση δικτύων διακινητών, στη μείωση των ροών και στην αποδοχή επιστροφών».

Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που να ενταχθούν στην πιο αποφασιστική εξωτερική και αμυντική πολιτική που συζητήσαμε.

«Βγαίνουμε από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια»

«Η Ελλάδα φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές αντίστοιχη με εκείνη των εποχών προ κρίσης. Θέλουμε ακόμη πιο πολύ να πέσουν οι τιμές των ομολόγων. Αυτά είναι δύο θετικά σημάδια ότι βγαίνουμε από την κρίση. Βγαίνουμε από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Θετικά σημάδια ότι η Ελλάδα επανακάμπτει στις αγορές, σε επίπεδα αντίστοιχα προ της κρίσης και είναι σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα μνημόνια, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την πτώση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου περίπου στο 4%, καθώς και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος περίπου στο 30% του πληθυσμού.

Για το κοινωνικό μέρισμα: Πάνω από τρία εκατομμύρια ωφελούμενοι

«Σήμερα είναι και μια ιδιαίτερη μέρα που αποτελεί οιωνό, σημάδι της εξόδου της χώρας από την κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Σήμερα 1.313.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 3.250.000 ωφελούμενοι, έχουν δει στους λογαριασμούς, στις καταθέσεις τους, το κοινωνικό μέρισμα, (συνολικά) 727.000 ευρώ. Πρόκειται λίγο πάνω από το 30% του πληθυσμού. Θα ανέβει αυτός ο αριθμός καθώς η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου για να αντιμετωπιστούν και μικροδυσκολίες τεχνικής φύσης που εμπόδισαν κάποιους συμπολίτες μας που δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στο μέρισμα. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική και συμβολικά και ουσιαστικά εξέλιξη».

Για το δεκαετές ομόλογο

«Οι οιωνοί είναι θετικοί», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι ολοκληρώνεται «μια εβδομάδα όπου έχουμε ένα ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Και φαίνεται ότι είμαστε κοντά να σπάσει και το όριο του 4%, δηλαδή να πάμε κάτω από 4% στις τιμές που αφορούν το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Θέλω να σας πως ότι τον περασμένο Ιανουάριο, στην αρχή του έτους, η τιμή ήταν 7,35%, σήμερα είναι κοντά στο 4%, έχουμε 45% μείωση. Βρισκόμαστε σε αντίστοιχο επίπεδο που είχαμε τον Δεκέμβρη του 2006, ένδεκα χρόνια πριν».

»Τον Δεκέμβριο του 2006 δεν υπήρχε καν η έννοια της κρίσης, συνεπώς η Ελλάδα, ήδη, φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αντίστοιχη των εποχών πριν την κρίση. Βεβαίως θέλουμε αυτό το φαινόμενο να μην είναι παροδικό, να είναι σταθερό, να είναι μόνιμο, να πέσουν πιο κάτω οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και να γίνει ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική επανάκαμψης της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα προγράμματα στήριξης, από τα μνημόνια που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

»Άρα λοιπόν αυτά τα δύο θετικά σημάδια σήμερα ότι βγαίνουμε από την κρίση, ότι περνάμε μια μεγάλη περιπέτεια και βγαίνουμε κρατώντας, όμως, όσο μπορούμε τους πιο αδύναμους προστατευμένους, κρατώντας την κοινωνία όρθια».

Ο «χιουμοριστικός διάλογος με Ντράγκι»

Μετά τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ ότι είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει εάν θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας με χιούμορ επισήμανε: «Είχα μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μάριο Ντράγκι, είχα την ευκαιρία να αστειευτώ μαζί του για τη δήλωσή του σχετικά με το τέταρτο πρόγραμμα. Του είπα: να λείπει το βύσσινο. Με βάση και τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων έχουμε διαμορφώσει την αντίληψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τα μνημόνια. Θα ολοκληρώσουμε τα μνημόνια όμως μέχρι το καλοκαίρι».

Ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, τόνισε ότι ο ελληνικό λαός δεν θα επιστρέψει το πισωγύρισμα που εκείνος επιθυμεί. Αναφέρθηκε στις απολύσεις στο Δημόσιο «στις οποίες στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Συνθήκη Λωζάννης – Εκλογή μουφτή

Ο πρωθυπουργός, με το βλέμμα στο θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης που έχει θέσει η τουρκική πλευρά, κάλεσε την ΕΕ να δώσει τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Χαιρέτισε τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με το ζήτημα της Συνθήκης της Λωζάννης. «Η ανάγκη για ειρήνη, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και συνεργασία στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αποτελεί ένα ευρωπαϊκό διακύβευμα που είναι πιο σημαντικό σήμερα από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισα -και στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή μας- το γεγονός ότι ΕΕ, Γερμανία και Βουλγαρία έδωσαν απάντηση στην Τουρκία σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης» επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Για την εκλογή του μουφτή στη Θράκη, τόνισε ότι θα μπορούσαν να αμβλυνθούν «υπαρκτές αντιθέσεις στο χώρο της μειονότητας».

»Πρέπει να την κάνουμε γιατί ούτε την ελληνική πολιτεία τιμά αυτό, ούτε την μειονότητα την κάνει να αισθάνεται άνετα μια τέτοια πραγματικότητα» τόνισε ο Τσίπρας.

«Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους ίδιους τους έλληνες πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να καταλήξει σε μια νομοθέτηση σε βάθος χρόνου» συμπλήρωσε.

Μετά τον απολογισμό της επίσκεψης του τούρκου προέδρου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις «η συζήτηση για το πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη να μην αμφισβητούνται από τη μειονότητα ή μέρος της μειονότητας».

Όπως είπε η συζήτηση πρέπει να γίνει με τη μουσουλμανική μειονότητα, «να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει και η αντίστοιχη νομοθέτηση, ώστε σε ένα βάθος χρόνου να δημιουργηθούν οι εξελίξεις για να ξεπεράσουμε τα σημερινά εμπόδια».

Τριμερής για την Παλαιστίνη

Προανήγγειλε πως την επόμενη περίοδο θα ενταθούν οι επαφές της χώρας τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. «Τον Ιανουάριο θα επισκεφθώ τη Ρώμη για την Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου. Παράλληλα, θα επισκεφθώ την Κύπρο για τις τριμερείς με το Ισραήλ και με τον Ιορδανία, ενώ προετοιμάζουμε και την τριμερή με την Παλαιστίνη», γνωστοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως παράλληλα προετοιμάζεται και η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, με συναντήσεις των τεσσάρων Βαλκανικών χωρών στο Βουκουρέστι και στην Αθήνα.

in.gr