Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 17:03
Κόσμος

Τρόμος στο Λονδίνο: Φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πιστούς που έβγαιναν από τζαμί






Ένας νεκρός και οχτώ τραυματίες ο πρώτος επίσημος απολογισμός – Συνελήφθη ο οδηγός του οχήματος – Δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία για τρεις δράστες – Για «τρομακτικό περιστατικό» έκανε λόγο η Τερέζα Μέι

Νέο περιστατικό τρομοκρατικού χτυπήματος με θύματα είχαμε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Λονδίνο και συγκεκριμένα κοντά στο Φίνσμπουρι Παρκ στα βόρεια της βρετανικής πρωτεύουσας, όταν κατά πληροφορίες τρία άτομα που επέβαιναν σε ένα λευκό βαν, έπεσαν πάνω σε δεκάδες πεζούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων μόλις είχαν βγει από κοινωνικό κέντρο κοντά σε ισλαμικό τέμενος. Η επίθεση σημειώθηκε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το Σάββατο 10 Ιουνίου ένα βαν είχε πέσει σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δύο άτομα φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ όπως αναφέρει η Evening Standard ένα ακόμη άτομο μαχαιρώθηκε από έναν εκ των επιβαινόντων στο βαν. Άλλες πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον δέκα τραυματίες.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, ο οδηγός παρέσυρε πιστούς που έβγαιναν από κοινωνικό κέντρο στην περιοχή του πάρκου Φίνσμπερι, στην οδό Seven Sisters.

Η αστυνομία είπε ότι πήρε κλήση γύρω στις 12:20 π.μ. σήμερα τοπικής ώρας (2:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) για σύγκρουση στην Seven Sisters, η οποία τέμνει την περιοχή του πάρκου Φίνσμπερι του Λονδίνου.

Μετά το περιστατικό πολίτες ακινητοποίησαν τον έναν από τους δράστες με αρκετούς να του φωνάζουν «γιατί το έκανες;» και αυτόν να τους απαντά, κατά πληροφορίες, «σκοτώστε με, σκοτώστε με. Θέλω να σκοτώσω όλους τους Μουσουλμάνους».

Το άτομο που συνελήφθη

Το βαν που έπεσε πάνω στους πεζούς

“Υπάρχει ένας αριθμός θυμάτων στα οποία παρέχεται βοήθεια”, είπε η αστυνομία του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι “έχει συλληφθεί ένα άτομο”.

Οι άλλοι δύο δράστες όμως που βρίσκονταν μέσα στο βαν κατάφεραν να ξεφύγουν και αναζητούνται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βαν έπεσε σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο για να προσφέρει τις βοήθειες σε έναν ηλικιωμένο άνδρα που είχε χάσει τις αισθήσεις του σε στάση λεωφορείου.

Σύμφωνα με μάρτυρα που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον ένα άτομο μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο, ενώ υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί και ασθενοφόρα στην περιοχή.

Άλλος μάρτυρας είπε στο BBC ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία άτομα σοβαρά τραυματισμένα.


Ο ηγέτης του τζαμικού Μοχάμεντ Κόζμπαρ δήλωσε στη Sun: “Οποιος το έκανε αυτό, ήθελε να έχει ανθρώπινα θύματα και είναι τρομοκρατική επίθεση. Το αποκαλώ τρομοκρατική επίθεση, όπως αποκάλεσα και εκείνη του Μάντσεστερ, στο Γουέστμινστερ και στη γέφυρα του Λονδίνου”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι άκουσε ότι υπάρχουν θύματα αλλά δεν ήθελε να βγάλει συμπεράσματα”.

protothema.gr