Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 12:06
Κόσμος

Τραγωδία Σαπεκοένσε: οι πρώτες ανατριχιαστικές μαρτυρίες των επιζώντων






Λίγες ώρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Μεδεγίν της Κολομβίας, δύο από τους επιζώντας κατάφεραν να μιλήσουν για όσα δραματικά έζησαν και οδήγησαν στο θάνατο 71 ανθρώπους.

Ο τεχνικός Έργιν Τουμίρι και η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρεζ είναι οι μοναδικοί επιζώντες από το πλήρωμα του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαινε και η αποστολή της Σαπεκοένσε. Τρεις ποδοσφαιριστές που ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια δεν έχουν καταφέρει ακόμα να μιλήσουν, καθώς υποβάλλονται σε συνεχείς επεμβάσεις και παραμένουν σε καταστολή.

«Έβαλα τις τσάντες ανάμεσα στα πόδια μου και κάθισα σε εμβρυακή στάση, πληροφορία την οποία μας δίνουν σε περίπτωση δυστυχήματος. Πριν πέσει το αεροπλάνο, πολλοί είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους και φώναζαν. Σώθηκα επειδή ακολούθησα το πρωτόκολλο που ισχύει σε περιπτώσεις ανάγκης», είπε ο Τουμίρι.

 

«Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι να σβήνουν τα φώτα στην καμπίνα. Ακολούθησαν δυνατές αναταράξεις και το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος. Μετά υπάρχει κενό» ήταν τα λόγια της αεροσυνοδού.

Τα δύο μαύρα κουτιά βρέθηκαν στα συντρίμμια μερικές ώρες μετά τη συντριβή. Σύμφωνα με τις αρχές της Κολομβίας, ο πιλότος επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου λίγα λεπτά πριν από την πτώση και ανέφερε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό σύστημα του αεροσκάφους και στη συνέχεια χάθηκε από τα ραντάρ.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ εφημερίδας της Κολομβίας, εξετάζεται το ενδεχόμενο από τον πύργο ελέγχου να έδωσαν προτεραιότητα στην προσγείωση άλλου αεροπλάνου παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερωθεί για το τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος της πτήσης BAe 146.