Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 01:31
Τοπικά

Το πρόγραμμα της Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο






Θεσμό αποτελεί για τον Βόλο η Ναυτική εβδομάδα, που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, με τιμώμενη μεσογειακή πόλη τη Μασσαλία της Γαλλίας, από τις 11 έως τις 17 Ιουνίου, στον ίδιο χώρο που καθιερώθηκε από την περασμένη χρονιά στην παραλία του Βόλου, με βασικό σημείο αναφοράς τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στις εκδηλώσεις που έχουν ως τιμώμενη πόλη τη Μασσαλία, έχει προσκληθεί και η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η Μητρόπολη Δημητριάδος δια της «Μαγνήτων Κιβωτού», οι φορείς της Γαλλοφωνίας του Βόλου, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β. Α.Ε.), η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Θα λάβουν μέρος αθλητικοί και πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι του Βόλου, στις εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ποικίλες δράσεις με επίκεντρο τη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία του ΟΛΒ, οι διοργανωτές μίλησαν για τη φιλοσοφία του φετινού προγράμματος.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ του Βόλου και της Μασσαλίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία της συνεργασίας. Ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι προσκεκλημένη φέτος είναι η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, για να προσθέσει ότι «θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ΟΛΒ Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος επεσήμανε ότι «το λιμάνι είναι πύλη πολιτισμού», και υπογράμμισε ότι ο ΟΛΒ στηρίζει τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αναβάθμιση της γνώσης γύρω από τη θάλασσα και τη μακραίωνη ναυτική παράδοση της Μαγνησίας. Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα στη τοπική κοινωνία, σε ντόπιους και επισκέπτες να δώσουν το παρών και «να γνωρίσουν τη ναυτική παράδοση της Μαγνησίας».

Ο γενικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», Νίκος Τσούκας, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς, τη συμμετοχή της εκπαίδευσης, που χρόνο με τον χρόνο επεκτείνεται και λαμβάνει κυρίαρχη θέση πλέον στη Ναυτική εβδομάδα, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στο κοινό της πόλης να παραβρεθεί αλλά και να προτείνει νέες εκδηλώσεις για την επόμενη χρονιά.

Προκαταρκτικές δράσεις

Ο κύκλος των προκαταρκτικών δράσεων ανοίγει τη Δευτέρα 7 Ιουνίου στις 10.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΒ με τη «Φωτογραφική διαδραστική έκθεση λαϊκών τεχνών από Ελλάδα και άλλες χώρες», με συμμετοχές από Νορβηγία, Δανία, Τουρκία, Λίβανο, Ρουμανία, Ινδία και Νότια Αμερική. Στη δράση, που πλαισιώνεται από παλιές φωτογραφικές μηχανές, καλούνται και μαθητές. Διάρκεια έως τον Σεπτέμβριο.

Από την Τρίτη 5 έως την Παρασκευή 8 Ιουνίου, στις 10.00 προγραμματίζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΟΛΒ με τίτλο «Φύσηξε αεράκι, λύστε τα πανιά». Η δράση απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και της Στ’ τάξης του δημοτικού.

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 10.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΒ, προγραμματίζεται η παρουσίαση του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου. Παρουσιάζονται δέκα ταμπλό με εποπτικό υλικό για τη ναυπηγική και ναυτική ιστορία της Σκιάθου.

Την Κυριακή 10 Ιουνίου, 19.00 έως 20.00, στον εκθεσιακό χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου θα γίνει ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Πνοές ανέμων κινούν καράβια» και στις 20.00 στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου προγραμματίζεται εκδήλωση αφιερωμένη στη Μασσαλία, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και φορείς Γαλλοφωνίας Μαγνησίας.

Κεντρικές εκδηλώσεις

Η εναρκτήρια κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 20.00 στην παραλία του Βόλου, μπροστά από τον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Βόλο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον αγιασμό που θα τελέσει ο κ. Ιγνάτιος, χαιρετισμό του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και ομιλία του προέδρου του ΟΛΒ κ. Σταυριδόπουλου. Στη διάρκεια της συναυλίας, που θα πλαισιωθεί από παράλληλες ναυταθλητικές εκδηλώσεις, θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στον πρέσβη της Γαλλίας και στους εκπροσώπους της Μασσαλίας.

Την Τρίτη 12 Ιουνίου στις 20.30 στην παραλία, μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία από την Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου, που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον Γιώργο Φουντούλη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους φορείς Γαλλοφωνίας Μαγνησίας και θα πλαισιωθεί από ναυταθλητικές εκδηλώσεις.

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 20.30, στον ίδιο χώρο της παραλίας, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού «Θωρηκτό Αβέρωφ, ένας ζωντανός θρύλος, στις 21.00 ακολουθούν νεανικά χορευτικά συγκροτήματα, ενώ παράλληλες αθλητικές και προσκοπικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από  17.30 έως 20.00, μπροστά από το Πανεπιστήμιο, στην παραλία.

Την Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 20.30, μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο, διοργανώνεται γευστική βραδιά, στις 21.30 ακολουθεί μουσική, ενώ παράλληλες αθλητικές και προσκοπικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται από 17.30 έως 20.00 μπροστά από το Πανεπιστήμιο στην παραλία.

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου, στις 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΒ εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας, στις 20.30 ακολουθεί η παρουσίαση του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου και 21.00 – 23.00 το «Σκιάθος εξπρές» θα κάνει τον περίπλου του Παγασητικού. Παράλληλες αθλητικές και προσκοπικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται 17.30 – 20.00, μπροστά από το Πανεπιστήμιο στην παραλία.

Το Σάββατο 16 Ιουνίου στις 12.00 στον χώρο τέχνης «δ» (Χατζυαργύρη 4 – Ιάσονος) κλείνει η έκθεση του Γιάννη Μιχαηλίδη.

Στις 20.30 προγραμματίζεται συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας, μπροστά στον Αγιο Κωνσταντίνο. Ενδιαμέσως προγραμματίζονται αθλητικές και προσκοπικές εκδηλώσεις, 09.30 έως 12.30 μπροστά από το Πανεπιστήμιο στο λιμάνι, 12.00 έως 17.00 στην παραλία του Αναύρου, μπροστά από την «Αύρα» και στις 19.00 μπροστά από τον Αγ. Κωνσταντίνο.

Την Κυριακή 17 Ιουνίου στις 7.00 το πρωί θα ψαλεί Θεία λειτουργία στον Αγιο Κωνσταντίνο, χοροστατούντος του κ. Ιγνατίου. Στις 09.00 θα τελεστεί μνημόσυνο υπέρ του αγνώστου ναυτικού, στις 11.30 εθελοντική αιμοδοσία υπέρ πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και στις 20.30 τις εκδηλώσεις κλείνει η συναυλία του Μουσικού Σχολείου Βόλου στην παραλία, μπροστά από τον ναό του Αγ. Κωνσταντίνου.