Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 14:21
Κόσμος

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση στο Ιράν






Χτύπησαν στο κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Χομεϊνί – Οι τζιχαντιστές ανέβασαν βίντεο με πτώματα μέσα από τη Βουλή – 12 νεκροί – Tι σημαίνουν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράν

 Μια διπλή τρομοκρατική επίθεση, η πρώτη από το Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος του Ιράν συγκλονίζει από το πρωί της Τετάρτης την Τεχεράνη στη σκιά των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και τον διπλωματικό αποκλεισμό του Κατάρ με την κατηγορία των στενών σχέσεων με την Τεχεράν.
Την ανάληψη ευθύνης που αναρτήθηκε στο ανεπίσημο «πρακτορείο ειδήσεων» των τζιχαντιστών, το Amaq, μετέδωσε η ιστοσελίδα SITE. Στην ολιγόλογη ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος αναφέρει ότι «μαχητές μας χτύπησαν το μαυσωλείο του Χομεϊνί και τη Βουλή στην Τεχεράνη».


Λίγο μετά την ανάρτηση με την ανάληψη ευθύνης, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο μέσα από το κοινοβούλιο όπου διακρίνονται πτώματα στο πάτωμα, ενώ οι δράστες ακούγονται να μιλούν αραβικά.
Η επίθεση στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με ιρανό αξιωματούχο, έλαβε τέλος λίγο μετά τις 13:30 (ώρα Ελλάδος) καθώς και οι τέσσερις ένοπλοι έπεσαν νεκροί. Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 39 έχουν τραυματιστεί στα δύο χτυπήματα. Οι ομάδες των τρομοκρατών χτύπησαν πρώτα στο κοινοβούλιο της χώρας και σχεδόν ταυτόχρονα στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Μέσα στο κοινοβούλιο βρίσκονταν ακόμα και μικρά παιδιά.
Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει ταχθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ανακοίνωσε ότι συνολικά είχαν σχεδιαστεί τρεις επιθέσεις στην Τεχεράνη με τις αρχές να προλαβαίνουν τη μια από αυτές συλλαμβάνοντας τους δράστες πριν να προχωρήσουν στο χτύπημά τους.
Ένα μικρό παιδί βγαίνει μέσα από το κοινοβούλιο

Βομβιστές αυτοκτονίας στο μαυσωλείο

Στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί οι δράστες, όπως φαίνεται, ήταν τέσσερις. Ο ένας έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, ο δεύτερος – μια γυναίκα – αυτοκτόνησε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη ενώ άλλοι δύο συνελήφθησαν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από τα πυρά των δραστών έπεσε νεκρός και ένας κηπουρός.

Οι φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης στο μαυσωλείο είναι πολύ σκληρές καθώς δείχνουν νεκρό τον έναν από τους δράστες καθώς και ό,τι απέμεινε από τη γυναίκα που πυροδότησε τα εκρηκτικά.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ο ένας από τους δράστες – Στην κατοχή του βρέθηκαν οχτώ χειροβομβίδες, δέκα γεμιστήρες και ένα δοχείο με ένα ροζ υγρό

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ – Το κεφάλι του τρομοκράτη που αυτοκτόνησε με τα εκρηκτικά στο μαυσωλείο

Η στιγμή της έκρηξης στο μαυσωλείο του Χομεϊνί

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η βομβιστής αυτοκτονίας μετά την επίθεση

Μικρό περιστατικό η επίθεση στο κοινοβούλιο, λέει ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής

Ο πρόεδρος του Ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί χαρακτήρισε «μικρό περιστατικό» την επίθεση στο κοινοβούλιο υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να χειριστούν «τους δειλούς δράστες».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δράστες αυτό που ήθελαν ήταν να προκαλέσουν πρόβλημα στο Ιράν. «Το Ιράν είναι δυνατό και αποτελεσματικό στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και οι τρομοκράτες θέλουν να υπονομεύσουν αυτή τη δυνατότητά του» κατέληξε ο Λαριτζανί.

Tι σημαίνουν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράν

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράν την ώρα που η περιοχή της Μέσης Ανατολής και ο αραβικός κόσμος μοιάζει με καζάνι που βράζει.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Independent, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών στο Ιράν. Και σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που φέρει την υπογραφή του Ισλαμικού Κράτους από την έναρξη του Ραμαζανιού, ιερού μήνα των μουσουλμάνων.
Ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής, Τσάρλι Γουίντερ επισημαίνει ότι, η ανάληψη ευθύνης των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τεχεράνη από το Ισλαμικό Κράτος θα έχει «τεράστιες συνέπειες» στην περιοχή.
«Η απάντηση του Ιράν θα μπορούσε να μεταμορφώσει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς της Τεχεράνης και άλλες χώρες πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος κάτι το οποίο θα ήθελε το ISIS», επισημαίνει σε μήνυμά του στο Twitter.
Δέκα μέρες νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος είχε καλέσει τους υποστηρικτές του σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των άπιστων της Δύσης με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού και λίγα 24ωρα μετά τη βομβιστική επίθεση του Μάντσεστερ.
Εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν το Ραμαζάνι, έναν ιερό μήνα νηστείας και θρησκευτικής αφοσίωσης που ξεκίνησε από τις 27 Μαίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου.
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ήδη λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν τυχόν επιθέσεις κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.
Οι αιματηρές επιθέσεις στην Τεχεράνη σημειώνονται την ώρα που το Κατάρ, η πλούσια χώρα του Κόλπου που έχει συμμαχήσει με το Ιράν, βρίσκεται σε “καραντίνα” από τους Άραβες γείτονές του.
Στη Ράκα της Συρίας, την άτυπη “πρωτεύουσα” του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκεται από χτες μεγάλη επιχείριση κατά των τζιχαντιστών, με  συντονισμένη επίθεση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) από τα ανατολικά, δυτικά και βόρεια της ελεγχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος πόλης.

από το protothmema.gr