Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:15
Κόσμος

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να «παγώσει» η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ






Το προσωρινό «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως είχε προαναγγελθεί, αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Υπέρ της πρότασης αυτής ψήφισαν 479 ευρωβουλευτές, 37 καταψήφισαν ενώ 107 απείχαν της ψηφοφορίας.

Όπως αναφέρουν αναλυτές η απόφασή αυτή εκτιμάται ότι είναι η απάντηση στα μέτρα της Άγκυρας κατά της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Το «πάγωμα» αφορά, για την ώρα, μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ουδεμία άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση.

Πρόκειται για ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί τα 28 κράτη-μέλη «να σταματήσουν προσωρινά» οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα «μέχρι την άρση των δυσανάλογων μέτρων που ελήφθησαν λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί από τον Ιούλιο στην Τουρκία».

«Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες και πρέπει να παγώσουν» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ ενώ ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών,Τζιάνι Πιτέλα, είχε δηλώσει ότι «με τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία δεν έχει καμία πιθανότητα να μπει στην ΕΕ».

 

 

Πηγή: protothema.gr