Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 20:52
Θεσσαλία

Τον καταυλισμό του Κουτσόχερου στη Λάρισα εγκαινίασε ο Δημ. Βίτσας






Τον καταυλισμό των προσφύγων στο Κουτσόχερο εγκαινίασε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημ. Βίτσας.

Κατά την τελετή των εγκαινίων απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Βίτσας καθώς και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Με τον κ. Βίτσα σε δηλώσεις του να επισημαίνει πως «είναι μια ιδιαίτερη μέρα, εδώ στο Κουτσόχερο περνάμε σε μια δεύτερη φάση διαχείρισης του προσφυγικού, όσο αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Το ένα είναι η ανασυγκρότηση των υπαρχουσών δομών και η μείωση των πολλών δομών και η δεύτερη είναι η φιλοξενία σε σπίτια και σε καταλύματα. Θα είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει ένα χρονικό διάστημα αλλά προχωράμε αρκετά γρήγορα.

Θα ήθελα να τονίσω και δύο άλλα ζητήματα: Το ένα είναι ότι κυκλοφόρησε, δεν ξέρω για ποιο λόγο, πολύ στην περιοχή της Λάρισας και της Θεσσαλίας, ότι θα υπάρξουν και άλλοι καταυλισμοί ή κέντρα φιλοξενίας. Δεν ξέρω που τα βρίσκουν αυτοί που τα γράφουν αλλά εμείς προχωράμε με κλειστά αυτιά και θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να μας πιέσουν σε σχέση με αυτό. Αν θεωρούν ότι αυτό είναι κάποιου είδους αντιπολίτευση, εγώ θα την χαρακτήριζα ανώφελη και κουτή αντιπολίτευση, γιατί το προσφυγικό είναι ένα εθνικό και διεθνές θέμα.

Το δεύτερο: Με όλους τους τρόπους η ελληνική πολιτεία, και δεν εννοώ μόνο την κυβέρνηση, εννοώ και την αντιπολίτευσης αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γιατί ο ελληνικός λαός δείχνει την αλληλεγγύη του, πρέπει να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας, την πολιτική αλλά και ανθρωπιστική μας προσπάθεια, ώστε η Ευρώπη να ανταποκριθεί στα υπεσχημένα. Δεν ζητάμε κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν συμφωνηθεί .

Αυτά που έχουν συμφωνηθεί είναι πολύ συγκεκριμένα. Είναι ένας καταμερισμός των προσφυγικών ροών, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βρουν τις καταλληλότερες συνθήκες , γιατί πολλές φορές έχουμε πει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει μια αποθήκη ψυχών. Αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για αυτές τις ψυχές. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα και την κοινωνική και την οικονομική να το διαχειριστεί . Το θέμα είναι να υπάρχει και η πολιτική βούληση και να μην υποταχθεί κανείς στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνενώσουμε τις προσπάθειές μας».

Πηγή: Ελευθερία