Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:57
Άλλες Ειδήσεις

Τα smartphones και τα social media κάνουν τους έφηβους δυστυχισμένους






Οι έφηβοι, ηλικίας 13 έως 18 ετών, που είναι «κολλημένοι» με τα smartphones και τα social media, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι δυστυχισμένοι σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα ενός εκατομμυρίου Αμερικανών εφήβων. Οι νεαροί εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως, πόσο συχνά περνούν το χρόνο τους στο κινητό, τα tablets και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς επίσης και πόσο συχνά έχουν επικοινωνία με τους φίλους τους στα social media.

Mε βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, οι έφηβοι που περνούσαν περισσότερο χρόνο μπροστά σε ηλεκτρονικές συσκευές – παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή, χρησιμοποιώντας social media,στέλνοντας γραπτά μηνύματα και κάνοντας βιντεοκλήσεις- ήταν λιγότερο χαρούμενοι από αυτούς που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο κάνοντας αθλήματα, διαβάζοντας περιοδικά ή βγαίνοντας μία βόλτα με την παρέα τους.
«Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι, η μεγάλη χρήση των social media οδηγεί σε δυστυχία, αλλά η δυστυχία δεν οδηγεί σε περισσότερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», υποστηρίζει ο Τζέιντ Τουένγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ.

«Αλλά και η πλήρης αποχή από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν οδηγεί στην ευτυχία», προσθέτει ο Αμερικανός  καθηγητής.

«Οι πιο ευτυχισμένοι έφηβοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα λιγότερο από μία ώρα την ημέρα», επισημαίνει.