Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 13:31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στους φυσικούς πλειστηριασμούς -Μόνο ηλεκτρονικά από σήμερα






Τέλος μπαίνει στους φυσικούς πλειστηριασμούς, καθώς από σήμερα θα διενεργούνται μόνο ηλεκτρονικοί και ήδη στο νέο σύστημα έχουν αναρτηθεί 1.796 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Πλέον δεν θα διεξάγονται στα Ειρηνοδικεία, αλλά μόνο ηλεκτρονικά με επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες, ενώ το ίδιο θα συμβεί και για χρέη προς την εφορία και τα Ταμεία από την 1η Μαΐου. Ακίνητα όλων των κατηγοριών, από αγροτεμάχια, οικόπεδα, βιομηχανικά κτίρια αλλά και κατοικίες έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και για σήμερα είναι έτοιμοι για διενέργεια 61 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Αρκετοί πλειστηριασμοί που είχαν αναρτηθεί στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασών έχουν τεθεί σε αναστολή, καθώς κάποιοι οφειλέτες προχωρούν σε ρύθμιση με τους επισπεύδοντες.

Μόνο για την ερχόμενη Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί 264 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 639 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γεώργιο Ρούσκα η γενικευμένη εφαρμογή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η διακοπή των φυσικών πλειστηριασμών, μετά από ερμηνεία που έγινε στις σχετικές διατάξεις από τις νομικές υπηρεσίες, θα γίνει από τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι πλειστηριασμοί αποτέλεσαν και η μη γενικευμένη εφαρμογή τους σε όλη την επικράτεια αποτέλεσε και ένα από τα δύο ζητήματα που μπλόκαρε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα πρέπει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να πιστοποιηθούν οι συμβολαιογράφοι, κάτι που στην περιφέρεια γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι για τα χρέη προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα εφαρμοστούν αποκλειστικά από την 1η Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τον Απρίλιο, το πλαίσιο για την είσπραξη οφειλών θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, ξεκαθαρίζοντας το ποιοι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες θα τυγχάνουν εφεξής προστασίας και ποιοι όχι.

Πηγή: iefimerida.gr