Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 07:39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωτερικό μέτωπο αντίδρασης στον Τσίπρα για συντάξεις, ΔΕΗ και αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια






Μόνο ικανοποιημένοι δεν έμειναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαβεβαιώσεις χθες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια. Στην κοινοβουλευτική ομάδα το κλίμα ήταν ζοφερό ενόψει του ορατού κινδύνου, η κυβέρνηση όχι απλώς να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, αλλά και να αναγκαστεί να μειώσει το αφορολόγητο ένα χρόνο νωρίτερα σε σχέση με όσα είχε συμφωνήσει με τους δανειστές στη δεύτερη αξιολόγηση. Η έμμεση δε παραδοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι το υπερπλεόνασμα του 2017 είναι ουσιαστικά υφεσιακό, ενίσχυσε τις ανησυχίες των βουλευτών, παρότι ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να τονίσει το γεγονός ότι αυτή η υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά βοηθά την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το κλείσιμο του προγράμματος και την μεταμνημονιακή εποχή.

Οι βουλευτές φρόντισαν να στείλουν μήνυμα στο Μαξίμου ότι η κατάσταση στην κοινωνία είναι δύσκολη έως αφόρητη και πως οι ίδιοι δεν αντέχουν να υπερασπιστούν κι άλλα μέτρα.

Ζήτησαν ειδικά να καταβληθεί προσπάθεια στη διαπραγμάτευση ώστε να μην ισχύσουν οι μειώσεις στις συντάξεις από το 2019, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που έδειξαν να μην πείθονται από το λεγόμενο ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα του μνημονίου. Πιο έντονος στην κριτική του απ’ όλους ήταν ο Νίκος Φίλης, ο οποίος έχει αμφισβητήσει και δημοσίως τους πανηγυρικούς τόνους της κυβέρνησης για την έξοδο από το μνημόνιο.

Εμμέσως πλην σαφώς φάνηκε να θέλουν πολλοί εξ αυτών την προσφυγή σε εκλογές πριν η κυβέρνηση αναγκαστεί να υλοποιήσει νέες περικοπές και μειώσεις.

Η νευρικότητα άλλωστε που εμφιλοχωρεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνει πολλούς βουλευτές να έχουν δεύτερες σκέψεις και να διαφοροποιούνται φάνηκε και από δύο ακόμα θέματα, που απειλούν έτσι τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος: την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τη διάταξη που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια την αναδοχή.

Στο πρώτο μέτωπο, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές που συγκεντρώνουν υποψίες για διαφοροποίηση στη σχετική ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ. Ο Γιώργος Παπαηλιού της Αρκαδίας, ο Κώστας Σέλτσας της Φλώρινας – πωλούνται μονάδες στις δύο αυτές περιοχές – και ο Γιώργος Δημαράς των Οικολόγων.

Ως προ το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, παρά τον ελιγμό της κυβέρνησης που άφησε τις σκέψεις για υιοθεσία και περιορίστηκε στο δικαίωμα της αναδοχής, εκδηλώθηκε κίνηση δέκα βουλευτών, (Γιώργος Ουρσουζίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Γεωργία Γενιά, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γιώργος Ντζιμάνης και Δημήτρης Βέττας κ.α.) που αντιδρούν σφόδρα σε αυτή την προοπτική. Η απειλή ότι θα στείλουν σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό, οδηγεί σήμερα Τρίτη την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου στη Βουλή, προκειμένου να κάνει ενημέρωση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα και να προλάβει την έμπρακτη έκφραση των διαφωνιών.

 

 

Πηγή: protothema.gr