Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 23:43
Ελλάδα

Συντάξεις: 8% οι μειώσεις στις επικουρικές και τριπλό τσεκούρι στις κύριες συντάξεις






Οι πλέον τρομοκρατημένοι κάτοικοι αυτής της χώρας είναι οι συνταξιούχοι και όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη ενώ τα … τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον τους συνεχίζονται . Οι μειώσεις είναι δεδομένες ωστόσο η κυβέρνηση με διαρροές επιχειρεί να παίξει επικοινωνιακό παιχνίδι επιτείνοντας την αβεβαιότητα.

Όλα δείχνουν ότι το ποσοστό των μειώσεων θα εξαρτηθεί από την εύρεση ισοδυνάμων. Ακόμη και αν βρεθούν όμως ισοδύναμα θεωρείται βέβαιη η μείωση των επικουρικών συντάξεων η οποία υπολογίζεται σε αυτή την περίπτωση σε 6%. Ωστόσο στον τομέα των ισοδύναμων το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι πάσχει. Εάν λοιπόν τα ισοδύναμα δεν βρεθούν οι μειώσεις στις επικουρικές θα είναι της τάξης του 8%.

Δεν είναι όμως μόνο οι επικουρικές συντάξεις. Στο Δημόσιο για παράδειγμα λόγω των ελλειμμάτων έρχεται και μείωση στο μέρισμα του ΜΤΠΥ (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση).

Για όλους τους δικαιούχους ωστόσο, άσχετα από το Ταμείο Ασφάλισης έρχεται τσεκούρι στις συντάξιμες αποδοχές, άσχετα από το εάν είναι ήδη στη σύνταξη ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν. Εδώ θα μπουν στο ίδιο τσουβάλι όλοι άσχετα από το εάν έχουν εργαστεί 15 ή 35 χρόνια, καθώς θα παίξει ρόλο η ηλικία συνταξιοδότησης. Δηλαδή εάν κάποιος ένστολος υπηρέτησε 35 ή 37 χρόνια και συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 53 η 55 ετών θα έχει μεγάλες απώλειες στις αποδοχές του καθώς αν και ήταν σφαλισμένος και μάλιστα για πολλά έτη απέχει πλέον από τα νέα όρια ηλικίας των 62 και των 67. Θα διασωθούν μόνον όσοι παίρνουν πενιχρές συντάξεις κοντά στα 800 ευρώ.

Οι μειώσεις για όλους θα προκύψουν απ’ το “τρίδυμο” κριτήριο που εισάγει ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον υπολογισμό των συντάξεων.

Τα τρία κριτήρια είναι:
– Η ηλικία αποχώρησης από την εργασία
– Ο χρόνος ασφάλισης κάθε συνταξιούχου
– Και το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, το ποσό που πήραν δηλαδή σε σχέση με τον μισθό τους.

Κάπως έτσι όσοι αποχώρησαν σε μικρή ηλικία και με λίγα χρόνια ασφάλισης θα έχουν μεγάλο ποσοστό απώλειας στο ποσό της σύνταξης. Εάν πάλι το ποσοστό αναπλήρωσης είναι υψηλό ακόμη και εάν τα χρόνια ασφάλισης είναι αρκετά τότε και πάλι θα υπάρξουν μειώσεις. Ειδικά για όσους λαμβάνουν σύνταξη από ειδικά ταμεία με λίγα χρόνια ασφάλισης και μικρό όριο ηλικίας οι περικοπές μπορεί να αγγίξουν και το 50%!

Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο μειώσεων ακόμη και για ανθρώπους που παίρνουν σύνταξη μικρότερη από 800 ευρώ και έτσι θα υπάρξει (σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο) ένα είδος “κόφτη”. Για παράδειγμα αν κάποιος σήμερα έχει σύνταξη 800 ευρώ και με το νέο τρόπο υπολογισμού αυτή πέφτει στα 750 ευρώ, θα παίρνει προσωπική διαφορά 50 ευρώ ώστε το τελικό ποσό να είναι πάλι 800 ευρώ.

Όμως αν ο συνταξιούχος έχει πάρει πρόωρη σύνταξη και έχει ασφάλιση κάτω από 15 χρόνια ή ηλικία μικρότερη από τα 60 τότε δεν θα ισχύει το φρένο, οπότε δεν θα παίρνει την προσωπική διαφορά και η σύνταξή του θα μειώνεται στα 750 ευρώ.
Και όλα αυτά ενώ παραμένει στο τραπέζι η αύξηση των εργοδοτικών και ακόμα ακόμα και των εργατικών εισφορών κατά 1%, που θα υλοποιηθεί αν υπάρξει διαφωνία με την τρόικα για ισοδύναμο μέτρο στην ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις.

 

Πηγή: Newsit.gr