Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 22:48
Τοπικά

Συνελήφθησαν αρχαιοκάπηλοι – Ανάμεσά τους και μία 50χρονη από το Βόλο






Τέσσερα άτομα, τρεις άνδρες από τα Τρίκαλα και μία γυναίκα από το Βόλο, συνελήφθησαν, μετά από οργανωμένη και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, χθες το μεσημέρι και το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων αλλά και στην πόλη του Βόλου. Ειδικότερα σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων (τρεις άνδρες ηλικίας 61, 28, 47 και μία 50χρονη), σχηματίστηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της παραβίασης της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων, του νόμου περί εκρηκτικών υλών και του νόμου περί όπλων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες στις οικίες και αποθήκες των τριών ανδρών, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 66 αρχαία νομίσματα, 25 αρχαία κοσμήματα, πλήθος μεταλλικών και λίθινων αντικειμένων και εργαλείων, 12 ανιχνευτές μετάλλων,τρεις γεωμαγνητικοί εντοπιστές, επτά συσκευασίες εκρηκτικών, συνολικού βάρους 5.075 γρ., ένα πιστόλι αερίου με έξι αμπούλες αερίου και 230 μεταλλικά σφαιρίδια, τρία κυνηγετικά όπλα, χωρίς άδεια κατοχής, μία κυνηγετική καραμπίνα, με άδεια κατοχής, 128 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, δύο γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου, μία σπάθα και μία διόπτρα, και το χρηματικό ποσό των 15.500 ευρώ.

Από τη συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα, εντοπίστηκε χθες το βράδυ σπίτι 50χρονης στο Βόλο, η οποία και συνελήφθη, όπου πραγματοποιήθηκε νομότυπη έρευνα σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα πήλινο λύχνο, δύο υφαντικά βαρίδια, τρία αρχαία δακτυλίδια, ένα σβοδύλι, 16 αρχαία χάλκινα νομίσματα και μία στρογγυλή λαξεμένη πέτρα. Επίσης βρέθηκαν ένας φορητός υπολογιστής, ένας σκληρός ψηφιακός δίσκος, ένα usb, ένας μεγεθυντικός φακός, ένα βιβλίο και 15 χαρτιά, στα οποία απεικονίζονται σχέδια αρχαίων αντικειμένων.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα που εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοτήτων έχουν παραδοθεί στην Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, προκειμένου να γίνει η σχετική πραγματογνωμοσύνη, για τον επακριβή προσδιορισμό και χαρακτηρισμό τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων.