Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:13
Κόσμος

Κίνδυνος για τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες – Βρήκαν οπλοστάσιο με χημικά






Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Βέλγιο, έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι με την κυβέρνηση της χώρας να λαμβάνει από σήμερα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο κίνδυνο «άμεσης απειλής»!

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ανακοίνωσε την αύξηση του επιπέδου της τρομοκρατικής απειλής στο ανώτατο όριο, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει «κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης με όπλα και εκρηκτικά».

Οι δηλώσεις του Μισέλ έρχονται λίγη ώρα αφότου η βελγική εφημερίδα «Dernière Heure» μετέδωσε πληροφορίες ότι χθες το βράδυ στο Μόλενμπεκ, στη συνοικία που μεγάλωσε ο τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, οι αρχές εντόπισαν ένα οπλοστάσιο με χημικά όπλα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, χημικά όπλα και εκρηκτικά ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα που εντόπισε η βελγική αστυνομία. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά βελγικά ΜΜΕ τονίζουν ότι ίσως αυτός είναι ο λόγος που η βεγική κυβέρνηση ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού τα ξημερώματα.

Σήμερα, όλοι οι σταθμοί του μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου, λόγω φόβων για «επικείμενη απειλή», ενώ εμφανής είναι πλέον η παρουσία του βελγικού στρατού στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, οι μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις του Σαββατοκύριακου -όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες και συναυλίες- έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί.

Η κρατική εταιρεία μεταφορών ανακοίνωσε στον ιστότοπό της πως «έπειτα από τη σύσταση του κέντρου κρίσεων της Δημόσιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όλοι οι σταθμοί του μετρό (…) θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα», σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο και πως θα αποφασίσει σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και την αστυνομία «ημέρα με την ημέρα», αν θα ανοίξουν και πάλι οι σταθμοί!

Στο 4 το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή 

Οι βελγικές αρχές αύξησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο ανώτατο όριο το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε το εθνικό κέντρο κρίσεων OCAM, κάνοντας λόγο για μια «επικείμενη» απειλή.

Το OCAM αύξησε στο 4 το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, ενώ για την υπόλοιπη χώρα παραμένει στο 3.

Εκτός από τα μέτρα που αφορούν το μετρό, το κέντρο κρίσεων συνέστησε σήμερα «στις διοικητικές αρχές των 19 κοινοτήτων (της περιοχής των Βρυξελλών) να εξετάσουν το ενδεχόμενο ακύρωσης μεγάλων εκδηλώσεων» και «την αναστολή των αγώνων της Α’ και της Β’ κατηγορίας αυτό το Σαββατοκύριακο».

Παράλληλα πρότεινε να συσταθεί στους πολίτες «να αποφεύγουν τους χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι» και «να ενισχυθεί το δυναμικό της αστυνομίας και του στρατού».