Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 01:33
Ελλάδα

Συμμαχίες και ισορροπίες με φόντο τον δεύτερο γύρο εκλογών στη ΝΔ






Περισσότερες από 48 ώρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, δόθηκαν αργά χθες βράδυ στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα και ο αριθμός των ψήφων που έλαβαν οι τέσσερις υποψήφιοι.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως ήταν γνωστό από την Κυριακή, βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό μια ανάσα από το 40% και συγκεκριμένα 39,8% και 160.823 ψήφους. Δέκα μονάδες χωρίζουν τον δεύτερο, που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απέσπασε 11.162 ψήφους και ποσοστό 28,5%.

Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν ο Απόστολος Τζιτζικώστας με ποσοστό 20,3% και 82.028 ψήφους και ο Άδωνις Γεωργιάδης με ποσοστό 11,4% και 46.065 ψήφους.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης κάλεσε τους περισσότερους από 400.000 Νεοδημοκράτες που προσήλθαν στις κάλπες να το επαναλάβουν στις 10 Ιανουαρίου για να αποδείξουν «πως η ΝΔ είναι εδώ, ενωμένη και δυνατή».

Με το χρόνο να μετρά ήδη αντίστροφα ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στην αξιωματική αντιπολίτευση, στο εσωτερικό του κόμματος γίνονται ζυμώσεις που θα διαμορφώσουν τις συμμαχίες και τις ισορροπίες της 10ης Ιανουαρίου.

Ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ανακοινώσει ανοιχτά πως θα υποστηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο, δίνοντας και το στίγμα της «σαμαρικής» πλευράς του κόμματος. «Δεν ήθελα να μείνω ουδέτερος και να δίνω την εντύπωση πως θέλω να διαπραγματευτώ το ποσοστό μου και γι’ αυτό εξέφρασα άμεσα τη στήριξη μου», δήλωσε και εκτίμησε πως το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου είναι ανοιχτό καθώς, όπως είπε, «εάν γινόταν σήμερα θα προηγούνταν ο κ. Μεϊμαράκης αλλά επειδή θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης έχει όλο το χρόνο για να κερδίσει έδαφος».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά με το ποιον θα στηρίξει στις επαναληπτικές εκλογές και πληροφορίες ανέφεραν πως είναι πιθανό να μην το κάνει. Με μήνυμά του στο Twitter πάντως ευχαρίστησε τους συμπολίτες του στη Μακεδονία γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπολίτες μου για την πρωτιά στη Μακεδονία, για την πρωτιά στην Α’ κ Β’ Θεσσαλονίκης παρά τις γνωστές αντιξοότητες». Πληροφορίες ήθελαν την καραμανλική πλευρά να ρίχνει γέφυρες στον κ. Τζιτζικώστα προκειμένου να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη στον δεύτερο γύρο.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν είναι «ούτε φαβορί ούτε αουτσάιντερ». «Η εκλογική μάχη της 10ης Ιανουαρίου ξεκινά από την αρχή.. Το αποτέλεσμα του α’ γύρου έδειξε ότι το 60% των ψηφοφόρων ζητεί την ανανέωση του κόμματος, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «απολύτως αναστρέψιμη» τη διαφορά με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Την άποψή του ότι το κόμμα πρέπει να αλλάξει διατύπωσε ο Νίκος Δένδιας, εκτιμώντας  ότι ο κ. Μεϊμαράκης λογικά έχει προβάδισμα για το δεύτερο γύρο.

Φαβορί στην κούρσα για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ο Νικήτας Κακλαμάνης, αν και πιστεύει πως ο δεύτερος γύρος θα είναι ντέρμπι. «Το δίλημμα είναι, θέλουμε μία ΝΔ θατσερικού τύπου, φιλοευρωπαϊκή; Ο Μητσοτάκης, (σ.σ. είναι πολιτικός θατσερικού τύπου), όπως έχει πολιτευτεί τα τελευταία χρόνια και ότι έχει πει κατά διαστήματα και ότι εφήρμοσε ως υπουργός… Θέλουμε μια φιλοευρωπαϊκή ΝΔ, αλλά Ευρωλάγνα; Ή μία ΝΔ του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο, μία ΝΔ με πατριωτικές αναφορές, μία ΝΔ που δεν θα αντιπροσωπεύει μόνο την οικονομική ελίτ; Αν θέλουν την πρώτη, ψηφίζουν Κυριάκο, αν θέλουν τη δεύτερη, ψηφίζουν Βαγγέλη Μεϊμαράκη», ανέφερε.