Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 17:05
Τοπικά

Συμβολικός αποκλεισμός της ΑΓΕΤ σήμερα, με την… απουσία των αγωνιστών του καναπέ και της πολιτικής απάτης!






Ολιγόλεπτη συμβολική κατάληψη της εισόδου του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στον Βόλο πραγματοποίησαν στη μία το μεσημέρι τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής το Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, συνεπικουρούμενα από μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, και επέδωσαν ψήφιμα με τον οποίο μεταξύ άλλων ζητούν την απαγόρευση καύσης δευτερογενών υλικών – καυσίμων και άλλων υποβαθμισμένων καυσίμων (rdf, srf, πετ-κοκ, κα) και την επαναφορά του Νόμου για το φυσικό αέριο.

Έλαμψαν δια της… απουσίας οι εκπρόσωποι των διαφόρων μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου, αποδεικνύοντας και πάλι τον πολιτικά τυχοδιωκτικό, ανεύθυνο και λαϊκίστικο τρόπο που λειτουργούν, και που στοχεύει στην παραπλάνηση και εξαπάτηση των πολιτών για να υφαρπάξουν την ψήφο τους.

Το ψήφισμα

Σε εκπροσώπους της εταιρίας ο κ. Μπέος παρέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και σε εφαρμογή συγκεκριμένης απόφασης για αναθεώρηση και επαναδιαπραγμάτευση των όρων λειτουργίας της ΑΓΕΤ, σε ό,τι αφορά την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ σε μια συμβολική ενέργεια διαμαρτυρίας.

Θεωρούμε ότι πλέον έφτασε η ώρα για ένα ώριμο και δημιουργικό διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και με διάθεση συνεργασίας, ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τους υπευθύνους της βιομηχανίας, που άλλωστε δεκαετίες τώρα αποτελεί ισχυρό πυλώνα της οικονομικής και κοινωνικής μας εξέλιξης, ώστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε, με την κυβέρνηση που εν τέλει φέρει και την αποκλειστική ευθύνη, ζητήματα όπως:

Η τροποποίηση του ισχύοντος Νόμου και η απαγόρευση καύσης δευτερογενών υλικών – καυσίμων και άλλων υποβαθμισμένων καυσίμων (rdf, srf, πετ-κοκ, κα) από όλες τις βιομηχανίες στην περιοχή του Βόλου

Η επαναφορά του Νόμου του 2004 που προέβλεπε την υποχρεωτική καύση φυσικού αερίου

Να περιέλθει στον Δήμο ο ελεγκτικός μηχανισμός της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της βιομηχανίας, για καλύτερο, πληρέστερο και πλέον υπεύθυνο έλεγχο για την τήρηση των υποχρεώσεών της

Ξεκαθαρίζουμε κατηγορηματικά ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην παρουσία και λειτουργία της βιομηχανίας ΑΓΕΤ στην περιοχή μας. Αντίθετα τασσόμαστε αμετάκλητα υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας της βιομηχανίας στην περιοχή μας και φυσικά στη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας σε αυτή.

Ωστόσο δεν μπορούμε να ανεχθούμε εκπτώσεις ή παραβλέψεις στην τήρηση των αυστηρών όρων ασφαλείας, που πρέπει να τεθούν και να τηρούνται απαρέγκλιτα, προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και να αποτρέπεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με καταστρεπτικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των πολιτών

Δηλώσεις

Εξ άλλου ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπεος σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

Καταρχήν να πω ότι χαιρετίζω την παρουσία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας που είναι σήμερα εδώ για να στείλει συμβολικά και αυτή ένα μήνυμα μαζί με την δημοτική αρχή. Και βέβαια η απογοήτευση έρχεται από αυτούς που αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες ή τα κόμματα για πολιτικά καθαρά συμφέροντα και ιδιοτέλειες και σήμερα έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο τους, καθώς έπεσαν οι μάσκες.

Τώρα η ενέργειά μας αυτή είναι μια συμβολική κίνηση, καταθέσαμε ένα Ψήφισμα ότι θέλουμε καθαρή ατμόσφαιρα και να μην υπάρχει ρύπανση στην πόλη. Με ικανοποίηση στο πλαίσιο αυτό διαπιστώσαμε και από την ΑΓΕΤ, δεν ξέρω αν έχουν και οι φορείς το κάλεσμα αυτό, ότι για 30 Μαρτίου στα γραφεία της ΑΓΕΤ εδώ στο εργοστάσιο έχουν κληθεί 13 ή 14 φορείς, εκτός από την Δήμο Βόλου, να συζητήσουμε για το πρόβλημα που αναδείχθηκε. Η δημοτική αρχή το αγκάλιασε και θεωρώ μαζί με τους πολίτες θα προχωρήσουμε ενωμένοι για να δώσουμε μία λύση επιτέλους στην πόλη. Και ελπίζω και εύχομαι να μην μείνει στα λόγια, να προχωρήσει.

Τώρα το επόμενο βήμα από την δημοτική αρχή είναι στις 20 του μήνα μία πλήρη ενημέρωση του κόσμου και κατόπν να καταθέσουμε ένα ψήφισμα με τις θέσεις μας και στον αρμόδιο Υπουργό και περιμένουμε όλοι μαζί από τους βουλευτές του Νομού που το μόνο που κοιτάνε είναι πως θα παίρνουν τον μισθό τους, τη Νομαρχιακή των «συντρόφων» να πιέσουν για ένα δίκαιο αίτημα που έχει αυτή η πόλη μετά από τόσα χρόνια και όλοι μαζί να βγάλουμε ένα αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη. Πιστεύω ότι ξεκινώντας από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ειπώθηκαν αλήθειες, εκφράστηκαν ανησυχίες οι οποίες θα μας οδηγήσουν κάπου θετικά. Προς το παρόν κάναμε το πρώτο βήμα.

Ερώτηση: Αυτός ο συμβολικός αποκλεισμός είναι ένα μήνυμα από την εταιρεία να καθορίσει αναλόγως την στάση της στο θέμα της καύσης σκουπιδιών; Γιατί ήδη έχει πάρει περιβαλλοντική άδεια και ήδη καίει σκουπίδια;

Απάντηση: Ναι αυτό όμως δεν έχει να κάνει ούτε με τις οργανώσεις ή τους πολίτες και ούτε με την δημοτική αρχή. Εμείς δεν δίνουμε άδεια, ούτε έχουμε ελεγκτικό μηχανισμό. Εμείς από την πλευρά μας θα ασκήσουμε τέτοιες πιέσεις ώστε να ακουστούμε ότι εμείς εδώ στον Βόλο είμαστε αντίθετοι με την καύση σκουπιδιών. Τώρα σε ποιο επίπεδο η ΑΓΕΤ και η διοίκηση της θα ακούσει το αίτημα των πολιτών και του δήμου Βόλου και σε ποιο επίπεδο η κεντρική εξουσία και ο αρμόδιος υπουργός θα μπορέσει να τροποποιήσει το νόμο θα το δούμε πολύ σύντομα. Εμείς θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ζητάμε από ανιδιοτελείς φορείς και πολίτες να ακολουθήσουν από κοινού, δεν υπάρχει εδώ ούτε εγωισμός, ούτε ποιος είναι μπροστά. Σίγουρα η δημοτική αρχή θα πάει μπροστά και ακολουθούμε. Δεν παίρνει κάποιος το παράσημο. Σκοπός είναι να πετύχουμε το αίτημα μας που είναι δίκαιο να υλοποιηθεί. Αυτός είναι ο σκοπός και νομίζω αυτό θέλουμε.

 Κώστας Βολιώτης, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία 

Από την πλευρά του ο Κ. Βολιώτης δήλωσε:

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ανταποκρίνεται θετικά σε κάθε προσπάθεια η οποία γίνεται προκειμένου να αποκρούσει η πόλη αυτό το έγκλημα το οποίο πάει να γίνει, δηλαδή καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα αφού μπορεί να ακολουθήσουν και άλλα εργοστάσια.

Όπως δηλώσαμε χθες στο δημοτικό συμβούλιο είμαστε αντίθετοι και στην καύση RDF, SRF και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ, συμφωνούμε με την πρόταση της δημοτικής αρχής να αναλάβει η δημοτική αρχή τις διαδικασίες ελέγχου εργοστασίου, είμαστε αντίθετοι όμως με την δημοτική αρχή στην κατασκευή εργοστασίου SRF, που θα παράγει SRF. Το κοντινότερο εργοστάσιο είναι της ΑΓΕΤ.

Πιστεύουμε ότι αυτό που γίνεται σήμερα έπρεπε να έχει οργανωθεί λίγο καλύτερα για να έχει πολύ περισσότερο κόσμο, ήταν λίγο βιαστικό, ας ελπίσουμε όμως ότι η δημοτική αρχή θα οργανώσει κάτι ακόμα πιο καλά οργανωμένο.

Ο αγώνας είναι μακρύς, νομίζουμε ότι στην χθεσινή απόφαση της δημοτικής αρχής υπάρχει ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να αλλάξει και συγκεκριμένα ζητάει αλλαγή νόμου. Δεν προέκυψαν με νόμο οι διαδικασίες καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ αλλά με κάποιες διαδικασίες που αύριο το πρωί μπορεί να τις ανακαλέσει ο Υπουργός. Αυτό λοιπόν πρέπει να είναι η απαίτηση της πόλης και όχι να αλλάξουμε, να φτιάξουμε καινούργιο νόμο.

Ερώτηση: Συμφωνείτε όμως ότι είναι ιδιαίτερα θετικό μετά από ένα μεγάλο διάστημα αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων οικολογικών οργανώσεων και δημοτικής αρχής ότι αυτή την στιγμή είστε μαζί στην είσοδο της ΑΓΕΤ και διεκδικείτε το ίδιο πράγμα;

Απάντηση: Αυτή την στιγμή είμαστε μαζί αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα. Αυτό εξαρτάται από την δημοτική αρχή. Όσο θα είμαστε στην ίδια κατεύθυνση γιατί όχι θα είμαστε μαζί της. Κύριο πρόβλημα είναι το εργοστάσιο δεν είναι η δημοτική αρχή. Εξάλλου ο λαός όπως λέει επανειλημμένα και ο κύριος δήμαρχος θα αποφασίσει σε λίγο καιρό και με την απλή αναλογική όλοι μπορούν να καταλάβουν τι πρόκειται να γίνει.

Ανακοίνωση του Δήμου Βόλου

” Η πρωτοβουλία της ΑΓΕΤ να προχωρήσει σε μια ευρεία ενημέρωση και διαβούλευση αποτελεί μια δικαίωση της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής να ανοίξει ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος για το μείζον θέμα της Δημόσιας Υγείας και της προστασίας του Περιβάλλοντος, χωρίς κραυγές και λαϊκισμούς και χωρίς σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες.

Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα καλούμαστε μέσα από μια συζήτηση, με επιχειρήματα και προτάσεις επαρκώς τεκμηριωμένες, να αναζητήσουμε τη βέλτιστη λύση, όπου βεβαίως θα κυριαρχούν τα θέματα προστασίας της υγείας των πολιτών και θα λαμβάνονται υπόψη και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα μιας εταιρείας που για δεκαετίες τώρα συνεισέφερε και συνεισφέρει πολλά στην τοπική μας κοινωνία.

Λύσεις πάντα υπάρχουν, αρκεί να πρυτανεύει η καλή πίστη και η διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης. Αυτό άλλωστε καταδείχθηκε περίτρανα στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου οι πολίτες συνειδητοποίησαν για πολλοστή φορά την αμεσότητα, την ειλικρίνεια και την ευθύτητα με την οποία αντιμετωπίζονται από την Δημοτική μας Αρχή.

Σε ευθεία αντίθεση με όλους αυτούς τους εκπροσώπους του σάπιου, παρωχημένου και καταδικασμένου στη λαϊκή συνείδηση κατεστημένου, που ακόμη και τώρα επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να εξαπατήσει τους πολίτες και έτσι να τους χειραγωγήσει, ικανοποιώντας τις ιδιοτελείς και εν πολλοίς αήθεις επιδιώξεις του.

Η απουσία τους, μάλιστα, από την συμβολική ενέργεια της σημερινής κατάληψης είναι απολύτως ενδεικτική της νοοτροπίας αλλά και των κινήτρων τους, που μόνο τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών δεν λαμβάνουν υπόψη.

Οι πολίτες καθημερινά βιώνουν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να βρει και να δώσει λύσεις, είτε αφορά σε συλλογικά, είτε σε ατομικά τους, προβλήματα, και γνωρίζουν ότι το γραφείο του Δημάρχου και το σύνολο των συνεργατών του είναι πάντα πρόθυμοι να τους ακούσουν και να συνδράμουν, Αποτέλεσμα το 70% και πλέον των αιτημάτων να διεκπεραιώνονται γρήγορα και, κυρίως, με επιτυχία.

Ετσι συνεχίζουμε σε μικρά και μεγάλα ζητήματα της πόλης και των πολιτών, ευρισκόμενοι δίπλα τους και μοιραζόμενοι αγωνίες, ανησυχίες αλλά και προσδοκίες όνειρα και ελπίδες για το Βόλο μας. Μιλάμε πάντα με τα έργα μας, με ειλικρίνεια και αποδείξεις, χωρίς πολιτικές απατεωνιές κα τυχοδιωκτισμούς και η πραγματικότητα μας δικαιώνει.”