Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:26
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο έλεος της κακοκαιρίας και αύριο η χώρα με χιόνια και καταιγίδες






Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις που σε πολλές περιπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και αύριο Τετάρτη σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στα νότια θαλάσσια τμήματα, κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια.

Ισχυροί θα είναι και οι άνεμοι, όπου στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ κατά τόπους τη νύχτα προς την Πέμπτη θα σημειωθεί παγετός.

Στο μεταξύ, τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους σήμερα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, αλλά και στην Πάρνηθα. Σε περιοχές όπως η Φλώρινα και η Κοζάνη σημειώνονται από το πρωί ασθενείς χιονοπτώσεις, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Χιόνια έπεσαν και στην κεντρική Μακεδονία, καθώς χιόνισε στις γύρω ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Από το μεσημέρι χιόνισε και στην Θεσσαλία, ενώ νωρίς το απόγευμα άρχισε να χιονίζει ακόμα και στην Πάρνηθα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Στο μεταξύ, προβλήματα προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε χθες στο νησί της Λέσβου, ενώ σήμερα, από την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Κρήτη, προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες στο νομό Ηρακλείου.

 

Χιόνι και στα ορεινά των Τρικάλων
Ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται από τα ξημερώματα πάνω από το Περτούλι και στο δρόμο προς Χρυσομηλιά, όπως αναφέρει το trikalavoice.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων κατά τη διάρκεια της ημέρας θα χιόνια θα κατεβαίνουν σε όλο και πιο χαμηλό υψόμετρο και μέχρι το βράδυ αναμένεται να χιονίσει και μέσα στην πόλη των Τρικάλων.



Χιόνια και στη Λάρισα 

Η πτώση της θερμοκρασίας από χθες έγινε αισθητή στην περιοχή της Λάρισας, ενώ σήμερα τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά του νομού. Συγκεκριμένα, στο Λιβάδι της Ελασσόνας το οποίο είναι ένα χωριό κτισμένο στις πλαγιές του Τιτάριου Όρους σε υψόμετρο 1.200μ, οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν τα ξημερώματα της Τρίτης, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο.

Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εγνατίας Οδού, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης. Επιβάλλεται να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων, ενώ συνιστάται να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση, να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες, αλλά και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι οδηγοί καλούνται ακόμη να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους, να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων και, κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην παρεμποδίζουν ή προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα. Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων.

 

 

Πηγή: protothema.gr