Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 16:21
Θεσσαλία

Στους δρόμους οι Θεσσαλοί αγρότες – Διαμαρτυρία σε Φάρσαλα, Καρδίτσα και Τρίκαλα [εικόνες]






Συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν σήμερα οι αγρότες των Φαρσάλων Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και τα οποία, όπως υποστηρίζουν, τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα και στην εξαθλίωση.

Επειτα από τις σημερινές συγκεντρώσεις, τα βλέμματα στρέφονται στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που θα γίνει στη Λάρισα το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να καταρτιστεί το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων.

Φάρσαλα: Δεν θα υποκύψουμε στην πολιτική της κυβέρνησης

Tην απαρχή των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων στη Λάρισα σηματοδότησε ο σημερινός συμβολικός αποκλεισμός του κέντρου της πόλης των Φαρσάλων από δεκάδες τρακτέρ. Τα αγροτικά μηχανήματα κορνάροντας έφθασαν στην πλατεία Λαού και παρέμειναν εκεί για αρκετό διάστημα διακόπτοντας την κυκλοφορία.

Αγρότες από την επαρχία Φαρσάλων συγκεντρώθηκαν με στόχο να στείλουν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση πως δε θα υποχωρήσουν εάν δεν λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις σε σειρά ζητημάτων που τους «καίνε».

Όπως μεταδίδει το onlarissa.gr, oπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας χαρακτήρισε την κινητοποίηση ως «μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε θα υποκύψουμε στην πολιτική της κυβέρνησης που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια έξω από την παραγωγή, αλλά και μήνυμα προς τους αγρότες πως μόνο μέσα από τους αγώνες μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις».

Ενδεικτική του κλίματος δυσαρέσκειας που επικρατεί στο Θεσσαλικό κάμπο ήταν η δήλωση του Φαρσαλινού αγρότη Κώστα Γκουντρουμάνη, ο οποίος υποστήριξε ότι «το δικαστικό τμήμα της ΔΟΥ Λάρισας έχει βγάλει κατασχετήρια στους λογαριασμούς των αγροτών και τη στιγμή που θα μπουν επιδοτήσεις θα δεσμευτούν όλα τα χρήματα των αγροτών».

Αγροτικό συλλαλητήριο και στην Καρδίτσα

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο το αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Αγορά της πόλης της Καρδίτσας και που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Χαιρετισμοί απηύθυναν από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων η Χαρά Κούτρα, ο Κώστας Τζέλλας γραμματέας της Ομοσπονδίας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βαγγέλης Μπούτας.

Οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, αναφέρθηκε, με τα μπλόκα στις αρχές του 2016, επί 40 μερόνυχτα, έθεσαν το πλαίσιο αιτημάτων και τον Πανελλαδικό συντονισμό με την Επιτροπή των Μπλόκων. Στη συνέχεια, σε νέα προβλήματα, αναφέρθηκε ο κ. Μπούτας, τα οποία, όπως είπε, ταλανίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού μας, όπως οι καταστροφές στα βαμβάκια από τις άκυρες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις και σε άλλες καλλιέργειες, από τις πλημμύρες της άνοιξης και του καλοκαιριού και απ’ τις χαλαζοπτώσεις, για να προσθέσει: «Το πλαίσιο αιτημάτων αγκαλιάζει όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, δεν επικεντρώνεται σε μια ομάδα αγροτών ή σε ορισμένα προβλήματα. Ο αγώνας πρέπει να είναι παναγροτικός και όχι από ορισμένους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί, γιατί τα αιτήματα αγκαλιάζουν όλους τους αγροτο-κτηνοτρόφους».

Τέλος, ο κ. Μπούτας αναφέρθηκε στο πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, καθώς και της ΕΟΑΣΚ με τους Αγροτικούς Συλλόγους, δίνοντας ραντεβού στις 17 του μήνα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, όπου θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων οι αγρότες

Παντρικαλινό συλλαλητήριο που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η ‘Ανοιξη», πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τρίκαλα. Λίγο πριν τις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων άρχισαν να συγκεντρώνονται αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρώτη κεντρική κινητοποίηση, λίγες ημέρες πριν την σύσκεψη (17 Δεκεμβρίου) που διοργανώνει στη Νίκαια της Λάρισας η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, εκδήλωση στην οποία θα καθοριστεί το αγωνιστικό πλαίσιο των αγροτών για το 2017. Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου οι αγρότες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους από τα μέτρα που ελήφθησαν και συνεχίζονται αν λαμβάνονται και τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα και στην εξαθλίωση.

Το συλλαλητήριο άνοιξε με χαιρετισμούς από τους κ.κ. Αντώνη Ακρίβο, εκπρόσωπο του Συλλόγου Γάλακτος και Τροφίμων και Βαγγέλη Μπουρνάζο από το Σύλλογο Χοιροτρόφων. Λίγο αργότερα το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η ΑΝΟΙΞΗ» Αποστόλης Θωμόπουλος, ο οποίος μεταξύ των άλλων στάθηκε στα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. «Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιώντας τα μέτρα του 3ου μνημονίου και αυτά που περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015-2020 τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα μας. Μας οδηγούν στην φτώχεια και την εξαθλίωση, στο ξεκλήρισμα. Συγκεντρώνουν την γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών, χωραφάδων και τσελιγκάδων», τόνισε ο κ. Θωμόπουλος. Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Τρικάλων.

Πληροφορίες: onlarissa.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες & βίντεο: onlarissa.gr, karditsalive.net, trikalavoice.gr

Πηγή: iefimerida.gr