Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 22:02
Κόσμος

Στοκχόλμη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος, 5 νεκροί, πολλοί τραυματίες






Μνήμες από τη Νίκαια αλλά και από το Βερολίνο ξυπνά ένα νέο τραγικό συμβάν στη Στοκχόλμη αυτή τη φορά.

Οπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, φορτηγό καρφώθηκε πάνω στο πολυκατάστημα Åhlens Mall στο Klarabergsgatan, σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, παρασέρνοντας πεζούς.

Η αστυνομία έχει ήδη ανακοινώσει ότι υπάρχουν 20 τραυματίες, ενώ υπάρχουν αναφορές για 5 νεκρούς, σύμφωνα την σουδική Ecot, όπως μεταδίδει η Expressen.

«Η Σουηδία έχει δεχτεί επίθεση, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα», δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της χώρας.

Η Αστυνομία έδωσε εντολή στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν το κέντρο της Στοκχόλμης.

Τι είναι γνωστό ως αυτή τη στιγμή

Σύμφωνα με την σουηδική «aftonbladet» το σήμα ήρθε στις 14:53 (ώρα Σουηδίας), ενώ αμέσως μετά το συμβάν αστυνομικός φώναζε στο πλήθος «μείνετε μακριά, είναι τρομοκρατικό χτύπημα».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το φορτηγό είχε κλαπεί νωρίτερα σήμερα το πρωί, απο το Soap Bar. Το φορτηγό ανήκει σε εταιρεία ζυθοποιίας.

Οι πληροφορίες από το σημείο αναφέρουν ότι πέφτουν πυροβολισμοί, πιθανότατα προς τον δράστη που έχει εντοπιστεί.

Στο σημείο έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία, ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με την σουηδική Expressen, τρεις οπλισμένοι άνδρες πήδηξαν από το φορτηγό αφού έπεσε επάνω στο πλήθος.

Το σημείο της επίθεσης 

Πώς έκλεψαν το φορτηγό

Όπως μεταδίδουν τα Σουηδικά Μέσα Ενημέρωσης, το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στο πολυκατάστημα Ahlens, ανήκει στην εταιρεία ζυθοποιίας Spendrups και είχε κλαπεί το πρωί έξω από το κατάστημα Soap Βαr της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Exrpessen ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας:

«Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι το φορτηγό μας ενεπλάκη στην επίθεση. Έχουμε μιλήσει με τον οδηγό μας και αυτό που μας είπε είναι ότι ένας άνθρωπος με καραμπίνα τον απείλησε, τον πέταξε από το φορτηγό και στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο φορτηγό και έφυγε».

«Ο οδηγός είναι σώος και τώρα είναι με την αστυνομία», πρόσθεσε ο Mårten Lyth.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε σε Σουηδούς δημοσιογράφους:

«Ήμουν σε ένα κοντινό ανθοπωλείο και αγόραζα λουλούδια. Ξαφνικά άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο και είδα ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι.

Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν ένα σκυλί, νεκρό στο δρόμο ενώ λίγο πιο κάτω είδα πολλούς ανθρώπους τραυματισμένους στον δρόμο και από πάνω άλλους ανθρώπους να προσπαθούν να τους κρατήσουν στη ζωή».

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο δίκτυο TT ότι είδε ιατρικό προσωπικό να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στο σημείο κοντά στη διασταύρωση των Drottninggatan/Kungsgatan. «Ακόμη είδα ανθρώπους σκεπασμένους με κουβέρτες. Ολόκληρο το σώμα τους ήταν καλυμμένο. Δίπλα υπήρχαν άνθρωποι που τραβούσαν βίντεο και η αστυνομία τους είπε να απομακρυνθούν».

Ο Σουηδός Πρωθυπουργός, Στεφάν Λεβέν, επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί ένας ύποπτος. Ωστόσο, λίγη ώρα μετά η σουηδική Expressen ανέφερε ακόμη μία σύλληψη.

από το iefimerida.gr