Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 22:00
Αθλητικά

Σπουδαίες μετεγγραφές τελευταίας στιγμής από Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ

Το μεταγραφικό ντεμαράζ των «4» μεγάλων αφήνει πολλές υποσχέσεις – Τα μεγάλα «μπαμ» που δεν έγιναν






Η ερχόμενη ποδοσφαιρική σεζόν στη Σούπερ Λίγκα μέχρι προχθές διαφαινόταν ως… μια από τα ίδια με τις προηγούμενες: Ο Ολυμπιακός με δυνατές μεταγραφές ή έστω δυνατότερες από τους κύριους αντιπάλους του δεν άφηνε περιθώρια αντίδρασης και αντίστασης σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα τα πρωταθλήματα απλά να αυξάνονται κατά ένα ακόμη, φτάνοντας τα οκτώ συνεχόμενα επί προεδρίας Βαγγέλη Μαρινάκη.
Μπορεί ουσιαστικά να μην άλλαξε κάτι, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» ενισχύθηκαν σημαντικά σε κάθε θέση με παίκτες εγνωσμένης αξίας, ενώ έδειξαν ότι αποτελούν πλέον ένα ευρωπαϊκό selling club μετά την παραχώρηση του Ρέτσου στη Λεβερκούζεν έναντι 22 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ για Έλληνα ποδοσφαιριστή. Το βέβαιο όμως είναι ότι η ψαλίδα έκλεισε με τους υπόλοιπους τρεις που έστω και την ύστατη στιγμή αποφάσισαν να «χτυπήσουν» το πρωτάθλημα όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη.
Προσπάθησαν να φέρουν γνωστά ονόματα, σε καλή ηλικία και με πολύ καλές προοπτικές και σε κάποιες περιπτώσεις τα κατάφεραν, ενώ σε άλλες όχι.
Ας δούμε όμως τι έγινε λίγο πριν τη λήξη της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου και τι κέρδισαν οι «4» μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ξεκινώντας από τον Ολυμπιακό, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε υποσχεθεί πριν το καλοκαίρι ότι η ομάδα θα ενισχυθεί μετά την περσινή κακή σεζόν. Έκανε πολλές μεταγραφές και έφυγαν πολλοί παίκτες, μια πρακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Αν και ο προγραμματισμός είχε ολοκληρωθεί από νωρίς ώστε να προκριθεί ο Ολυμπιακός στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, οι οπαδοί των Πειραιωτών ήταν βέβαιοι ότι ο πρόεδρος θα τους έκανε κάποιο… δωράκι. Αυτό ήρθε με τη μορφή του Ούρος Τζούρτζεβιτς, του επιθετικού της Παρτιζάν που είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις στα παιχνίδια με την μέλλουσα ομάδα του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ακολούθησε όμως και η πώληση του Ρέτσου στη Λεβερκούζεν με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να κυνηγήσει έναν εγνωσμένης αξίας κεντρικό αμυντικό. Εκείνος που επιλέχθηκε τελικά ήταν ο Μπγιορν Έγκελς της Κλαμπ Μπριζ, με ποσό μάλιστα που έφτασε τα 7 εκατ. ευρώ. Την ύστατη στιγμή δε, αποκτήθηκε και ο 34χρονος Βέλγος τερματοφύλακας Σίλβιο Προτό από την Οστάνδη. Το μεγάλο «θέλω» των οπαδών για επιστροφή του Κέβιν Μιραλάς δεν επετεύχθη, καθώς οι προσπάθειες των διοικούντων τον Ολυμπιακό έπεσαν πάνω σε απανωτές αρνήσεις της Έβερτον.

Στην ΑΕΚ, αντίθετα, η μεγάλη «καψούρα» των οπαδών ήταν ο Σέρχιο Αραούχο, που έστω και την τελευταία ημέρα επέστρεψε στην Αθήνα και στην Ένωση, όπου είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις στο 6μηνο πέρασμά του την περσινή σεζόν. Παράλληλα, υπήρξε και δεύτερη επιστροφή, αυτή του Παναγιώτη Κονέ, που προσθέτει εμπειρία και αναμφισβήτητη ποιότητα στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ. Δεν προχώρησε η απόκτηση ενός ακόμη στόπερ που φαινόταν να ζητά ο Ισπανός τεχνικός Μανόλο Χιμένεθ.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ λένε στον Παναθηναϊκό και… κάνουν τον σταυρό τους που ο Ζέκα «γυάλισε» στην Κοπεγχάγη με αποτέλεσμα να φτιάξουν μια ανταγωνιστική ομάδα τις τελευταίες 48 ώρες των μεταγραφών. Η πώληση του Πορτογάλου (διεθνή με την Εθνική Ελλάδας) έφερε ζεστό χρήμα στα ταμεία των «πρασίνων» που κατάφεραν να μπαλώσουν πολλές τρύπες με τον καλύτερο μάλιστα τρόπο.
Θωράκισε το κέντρο του με την απόκτηση των Σιλά από τη Ρεν και Χίλιεμαρκ από τη Τζένοα, έστω και ως δανεικοί, ενώ απέκτησε ως ελεύθερο τον εξτρέμ Μουνιέ, για τον οποίο είχε ενδιαφερθεί πέρυσι ο Ολυμπιακός. Δεν προχώρησε τελικά η μεταγραφή του Όλα Τζον από την Μπενφίκα, καθώς ναυάγησε η μετακίνηση του Οδυσσέα Βλαχοδήμου στην πορτογαλική ομάδα.

Το «μπαμ» έκανε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών ο ΠΑΟΚ, φέρνοντας πίσω στην Τούμπα τον Βιεϊρίνια. Ο Πορτογάλος διεθνής που είχε αγαπηθεί όσο λίγοι από τους οπαδούς του Δικεφάλου του Βορρά, έδειξε έμπρακτα ότι ήθελε να ξαναφορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα, αφήνοντας πίσω του την Βόλφσμπουργκ και την Μπουντεσλίγκα για το ελληνικό πρωτάθλημα. Η διοίκηση της ομάδας έπεισε επίσης τον Βραζιλιάνο μέσο Μαουρίσιο να μετακομίσει στην Θεσσαλονίκη προερχόμενος από την Ζενίτ. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του Περουβιανού κεντρικού αμυντικού Κάρλος Ζαμπράνο, ο οποίος όλα έδειχναν ότι θα αποτελούσε την τελευταία μεταγραφή του ΠΑΟΚ, όμως κάποιες καθυστερήσεις στην αποστολή εγγράφων από την προηγούμενη ομάδα του Ρούμπιν Καζάν ήταν η αιτία να περάσει η προθεσμία των μεταγραφών. Πάντως ο ΠΑΟΚ έχει ζητήσει ειδική άδεια από την ΕΠΟ για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή και θα περιμένει την οριστική απόφαση της FIFA.

Το βέβαιο είναι ότι και οι τέσσερις ομάδες δυνάμωσαν με σχέση με πέρυσι, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και φυσικά στο θέαμα που όλοι ελπίζουν ότι θα δουν τη φετινή σεζόν.