Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:59
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάλος με τον Κατσίκη των ΑΝΕΛ -Ζήτησε ανταλλαγή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους






Σάλο προκάλεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ο οποίος πρότεινε ευθέως να γίνει ανταλλαγή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους, με παράκαμψη της Δικαιοσύνης σε Ελλάδα και Τουρκία!

Ο βουλευτής δέχθηκε σφοδρά πυρά τόσο από το κόμμα του όσο και από την αντιπολίτευση με αποτέλεσμα, λίγο αργότερα, να επιχειρήσει να ανασκευάσει λέγοντας πως αποτελεί προσωπική του άποψη σε ένα υποθετικό σενάριο.

Ο κ. Κατσίκης βρέθηκε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ λίγο αφότου έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος έθεσε από το παράθυρο θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων με τους 2 Ελληνες.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις, ο κ. Κατσίκης τάχθηκε υπέρ της ανταλλαγής ζητώντας να παρακαμφθεί η ελληνική Δικαιοσύνη! «Από την άλλη, δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δύο χώρες τη Δικαιοσύνη και να βρούμε και οι δύο χώρες μια συμφωνία ανταλλαγής», είπε σε κάποια αποστροφή του λόγου του, για να προσθέσει λίγο μετά ότι ο ίδιος πιστεύει πως θα μπορούσε να τελειώσει εκεί το θέμα αν -«υποθετικά μιλώντας», όπως διευκρίνισε- αποφάσιζαν οι ηγεσίες των δύο χωρών να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική Δικαιοσύνη. «Θεωρώ ότι θα μπορούσε να αποτελέσει λύση η παράκαμψη της ελληνικής Δικαιοσύνης. Με όλο τον σεβασμό στην ελληνική Δικαιοσύνη και στο ότι θα πρέπει να εκτελούνται οι αποφάσεις της», συνέχισε.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Κατσίκης: 

«Δεν ξέρουμε ποια ήταν τα επιχειρήματα των Ευρωπαίων όταν διαπραγματευόντουσαν με τον Ερντογάν τα ελληνικά εθνικά θέματα. Ακούσαμε ότι του συνέστησαν να σταματήσουν την προκλητικότητα και διατύπωσα και την ανησυχία τους, αλλά δεν είδα τον Ερντογάν να συγκινείται και τα επιχειρήματα των Ευρωπαίων δεν τον έπεισαν όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του.
Αυτό σημαίνει ότι είναι ανένδοτος δεν ακούει τους Ευρωπαίους και ότι δικαιώνεται ο Πάνος Καμμένος όταν χαρακτηρίζει τους συλληφθέντες στρατιωτικούς ομήρους. Ο Ερντογάν εμμέσως πλην σαφώς μας έστειλε ένα μήνυμα της ανταλλαγής.  Οπως επίσης έχει δώσει μήνυμα στην Αμερική ότι κρατάει τον πάστορα και θέλει ανταλλαγή με Γκιουλέν.

Πιστεύω ότι θέλει να κάνει ανταλλαγή των 2 με τους 8. Κάνει μια πρόταση χωρίς να είναι σαφέστατος αφού βάζει πικρόχολα το θέμα των δικών του που αυτομόλησαν και λέει όπως εσείς αφήνετε το θέμα να το χειριστεί η δική σας δικαιοσύνη έτσι και εμείς.

Εμείς από τη μια λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη. Από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική δικαιοσύνη και να βρούμε και οι δυο χώρες μια συμφωνία ανταλλαγής. Να κάνουμε μια υποθετική συζήτηση, αν ήταν στο χέρι μας να κάνουμε μια ανταλλαγή ανθρώπων που συμμετείχαν στο πραξικόπημα αλλά δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Αυτό είναι το σκεπτικό. Μακάρι να πρυτανεύσει η σύνεση και η λογική στην Τουρκία και να αποδείξει το αντίθετο. Ο,τι κύριοι εμείς εδώ κάνουμε δίκαιες δίκες.

Εγώ υποθετικά μιλώντας πιστεύω πως αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική δικαιοσύνη πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα εκεί. 

Αν η σκέψη μας ότι είναι όμηροι τότε ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο είχε σκοπό να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό επεισόδιο με σκοπό την ομηρία και την ανταλλαγή. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να αποτελέσει λύση η παράκαμψη της ελληνικής δικαιοσύνης. Με όλο το σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη και στο ότι θα πρέπει να εκτελούνται οι αποφάσεις της».

Στην ερώτηση για το αν η ανταλλαγή συζητείται στο παρασκήνιο, ο κ. Κατσίκης απάντησε: «Δεν θα απαντήσω αλλά είναι μια σκέψη την οποία εκφράζω και εφόσον δούμε τα πράγματα και ποιοι θα ήταν το όφελος και η ζημία να εκτιμήσουμε. Οχι δεν έγινε λάθος χειρισμοί στην υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Ενα απλό μεθοριακά εξελίχθηκε σε θέμα μείζον, διμερές και στη συνέχεια διεθνές. Ανησυχώ για θερμό επεισόδιο, ανησυχώ γιατί από τη μια η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται δεν μειώνεται και από την άλλη οι συμμαχικές δυνάμεις είναι πολύ καλοί να εκφράζουν ήπιο λόγο. Οπως ανησυχούσαμε πάντα για τις παραβιάσεις των Τούρκων αυτή η ανησυχία υφίσταται και σήμερα».

ΝΔ: Τέτοιες απόψεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών θεμελιώδης αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της Κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων Στρατιωτικών και υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου».

Θεοδωράκης: Προσφέρεις κακές υπηρεσίες υιοθετώντας την άποψη Ερντογάν

Αυστηρή κριτική ασκεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη ο οποίος πρότεινε να ανταλλαγούν οι 2 κρατούμενοι στην Αδριανούπολη Ελληνες στρατιωτικοί με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο την Ελλάδα.

«Όσοι υιοθετούν την άποψη Ερντογάν περί “ανταλλαγής” προσφέρουν κακές υπηρεσίες» ανέφερε ο επικεφαλής του ποταμιού σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

«Όσοι υιοθετούν την άποψη Ερντογάν περί “ανταλλαγής” προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Οι 2 Έλληνες που κρατούνται άδικα και οι 8 Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο ΔΕΝ είναι αιχμάλωτοι για να ανταλλαγούν. Οι 2 πρέπει να ελευθερωθούν και οι 8 να συνεχίσουν να προστατεύονται από ένα κράτος δικαίου», έγραψε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Δημ. Καμμένος: Κατσίκη ζήτα συγγνώμη -Δεν είναι προϊόν ανταλλαγής οι Ελληνες στρατιωτικοί

Ο Δημήτρης Καμμένος αποδοκίμασε έντονα τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών με τους δύο Έλληνες.

«Είναι προσωπική η άποψη του κ. Κατσίκη. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών, που είναι σαν να τους λέει ότι τα παιδιά τους είναι προϊόν ανταλλαγής… Δεν είναι προϊόν ανταλλαγής οι δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται παράνομα από το καθεστώς» επισήμανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ): Παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν -Τι λέει η κυβέρνηση;

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, έκανε λόγο για «αδιανόητη και απαράδεκτη σπουδή» του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν.

Βόζεμπεργκ: Ανατρίχιασα με τις δηλώσεις Κατσίκη, θα περίμενα να διαγραφεί

«Άκουσα τη δήλωση και ανατρίχιασα» δήλωσε η ευρωβουλευτής τη ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ στον Real fm σχολιάζοντας τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκη.

Οπως είπε «πέραν του γεγονότος ότι μίλησε για μια υποτίθεται προσωπική του άποψη, ξεχνά ότι είναι κυβερνητικός βουλευτής, εγώ θα περίμενα να έχει διαγραφεί αυτή τη στιγμή, στο δικό μου το κόμμα αν συνέβαινε θα είχε διαγραφεί και δικαίως. Γιατί μιλάμε για μια υπεύθυνη εξωτερική πολιτική και όσα λέμε μεταφράζονται και τα λαμβάνουν υπόψιν τους και οι ξένοι σε όλον τον πλανήτη. Θα σας πω και το άλλο επικίνδυνο που επιχείρησε ο συγκεκριμένος βουλευτής: ταύτισε την ελληνική δικαιοσύνη με την τουρκική».

Κατσίκης μετά το σάλο: Ηταν προσωπική μου άποψη σε υποθετικό σενάριο

Τα μάζεψε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης μετά το σάλο που προκάλεσε η πρότασή του για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

«Εκφράζω προσωπική άποψη» διευκρίνισε ο Κώστας Κατσίκης και πρόσθεσε: «Αναφέρθηκα σε ένα υποθετικό και μόνο σενάριο, βάσει του οποίου αναρωτήθηκα εάν θα μπορούσαμε υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα με τη δικαιοσύνη να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ανταλλαγής, εφόσον έχει περισσότερα οφέλη από ό,τι κόστος για τη χώρα».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κατέληξε λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι τη Δικαιοσύνη και εκφράζω προσωπική άποψη, ούτε του προέδρου μου, ούτε του κόμματός μου».

Επιμένει με νέες δηλώσεις του: Δεν θα δώσουν λύση οι Τούρκοι, να δούμε τι θα κάνουμε

Σε νέες δηλώσεις του στο enikos.gr ο κ. Κατσίκης δεν έδειξε πάντως να… μεταμελείται -τουναντίον. «Εξέφρασα μια προσωπική σκέψη σε μια υποθετική ερώτηση, δεν είναι θέση του κόμματος, ούτε του προέδρου. Έκανα μια σκέψη για το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί η Δικαιοσύνη, τις αποφάσεις της οποίας σεβόμαστε, για να βρεθεί λύση. Δεν πρόκειται να δώσουν λύση οι Τούρκοι, μην κοροϊδευόμαστε, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», τόνισε ο κ. Κατσίκης.

Μάλιστα, ερωτηθείς αν η πρότασή του παρακάμπτει τη Δικαιοσύνη, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ απαντά στο ίδιο μήκος κύματος: «Όταν μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, μου λέτε ότι την παρακάμπτω επειδή θέλω να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας;».

Τα μαζεύει με νέα δήλωση: Δεν πρότεινα ανταλλαγή

Σε νεότερη δήλωσή του – απόρροια προφανώς εσωτερικών αντιδράσεων στους ΑΝΕΛ- ο Κ. Κατσίκης τα… μαζεύει ξανά:

«Δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω. Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση» υποστηρίζει.

Πηγή: iefimerida.gr