Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 15:59
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος για τις εξαγγελίες Τσίπρα: Οι δανειστές αντιδρούν -Τι απαντά η κυβέρνηση






Οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για χριστουγεννιάτικο μποναμά σε χαμηλοσυνταξιούχους προκάλεσαν αντιδράσεις από την Ευρώπη, καθώς τόσο η Κομισιόν όσο και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν κάτι.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, υποστήριξε πως δεν χρειάζεται άδεια από τους δανειστές για τις παροχές και πως η χώρα δεν είναι αποικία.

 

Κομισιόν: Πρώτα θα εξετάσουμε τις εξαγγελίες και μετά θα σχολιάσουμε

Η Κομισιόν δεν ήταν ενήμερη για όλες τις λεπτομέρειες των χθεσινοβραδινών εξαγγελιών του Ελληνα πρωθυπουργού, ανέφερε η εκπρόσωπος Ανίκα Μπράιτχαρτ και είπε ότι πρώτα η Κομισιόν θα τις εξετάσει και μετά θα τις σχολιάσει ή θα δράσει. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν έλαβε γνώση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ, αλλά και της δέσμευσής του να συμμορφωθεί με τους στόχους του προγράμματος.

«Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου από τις μεγάλες ροές μεταναστών και έχει εργαστεί ενεργά με τις ελληνικές Αρχές για να ελαφρύνει το βάρος. Η Κομισιόν είναι πρόθυμη να εξετάσει προτάσεις των ελληνικών Αρχών για το πώς μπορέι να επιτευχθεί αυτό καλύτερα, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις του μνημονίου», είπε.

Σε ερώτηση για το εάν οι χθεσινές εξαγγελίες από ελληνικής πλευράς αποτελούν παραβίαση των πρακτικών, η εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε πως «το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για τη συζήτηση όλων των μέτρων, που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος, με τους θεσμούς εκ των προτέρων. Ωστόσο, η Κομισιόν δεν είχε λάβει γνώση όλων των λεπτομερειών αυτών των ανακοινώσεων προτού αυτές λάβουν χώρα, επομένως τώρα χρειάζεται να τις εξετάσουμε προτού σχολιάσουμε ή δράσουμε περαιτέρω»/

 

Ρέγκλινγκ: Οι ανακοινώσεις χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς δημιουργούν ερωτηματικά

Δεν υπήρξε διαβούλευση με τους δανειστές της χώρας αναφορικά με τα σχέδια της Ελλάδας για την καταβολή μιας επιπλέον σύνταξης στους συνταξιούχους πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΣΜ), Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Περιμένω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων αρκετά πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο 2018, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σήμερα σε ομιλία του στο Ελσίνκι ο επικεφαλής του ΕΣΜ Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Στο πλαίσιο αυτό, οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες βράδυ από τον Έλληνα πρωθυπουργό χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς δημιουργούν αριθμό ερωτημάτων», πρόσθεσε.

 

Αιφνιδιάστηκε ο Σόιμπλε: «Οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup»

Αγνοια δηλώνουν στο Βερολίνο για τον χριστουγεννιάτικο μποναμά του Αλέξη Τσίπρα και από την πλευρά Σόιμπλε υπήρξε σήμερα η πρώτη αντίδραση. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών λέει ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά των Αιγαίου με μεγάλες προσφυγικές ροές.

Σε ερώτηση που απηύθυνε η Deutsche Welle προς την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εάν είχε γνώση των εξαγγελιών Τσίπρα το υπουργείο της, η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν απάντησε ως εξής: «Οχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

 

Φλαμπουράρης: Δεν χρειαζόμαστε άδεια από τους δανειστές για τις παροχές

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε εκλογές νωρίτερα από τα τρία χρόνια που απομένουν», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. «Οι παροχές Τσίπρα ήταν ένα δείγμα. Αν παραιτηθούμε και φύγουμε, πώς θα δώσουμε και του χρόνου;» διερωτήθηκε αρχικά και πρόσθεσε ότι «όταν σχεδιάσαμε αυτά τα μέτρα σε καμία περίπτωση δεν σκεφτήκαμε τις πρόωρες εκλογές».

Ο κ. Φλαμπουράρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε: «Δεν πήραμε άδεια από τους δανειστές, αλλά αυτά που δώσαμε προέρχονται από το περίσσευμα 1 δισ. ευρώ και παραπάνω που έχουμε και δεν είχαν δικαίωμα να μας πουν “όχι”». Ο υπουργός δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι το ποσό των 850 ευρώ της σύνταξης, που λαμβάνεται ως κριτήριο, αφορά την καταβαλλόμενη σήμερα σύνταξη. Επίσης, τόνισε ότι τα χρήματα θα καταβληθούν με τις συντάξεις στις 22 Δεκεμβρίου.

 

Τζανακόπουλος: Δεν είμαστε αποικία, δεν θα «παγώσουμε» τις εξαγγελίες Τσίπρα

Με αυτή τη φράση απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ερώτημα αν ήταν σε γνώση των θεσμών οι χθεσινοβραδινές εξαγγελίες Τσίπρα και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» να «παγώσουν». Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν αντιδράσεις από τους κόλπους των δανειστών, είπε πως «δεν υπάρχει καμία αντίδραση και δεν πρόκειται να υπάρξει» και πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά σημείωσε ότι «αν υπάρξει δυσφορία, θα το συζητήσουμε, αλλά εκτιμώ πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

 

Αν βρεθεί σημείο ισορροπίας, δεν θα περιλαμβάνει λήψη μέτρων

Μιλώντας, τέλος, για τη διαπραγμάτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «αν βρεθεί σημείο ισορροπίας, δεν θα περιλαμβάνει λήψη μέτρων», προσθέτοντας ότι το το ΔΝΤ ζητούσε λήψη μέτρων και το 2018 και είχε αντιρρήσεις για τον «κόφτη». «Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων», τόνισε. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, εξήγησε ότι η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018 δεν έχει κλείσει, ότι η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί κάτι, ενώ συνέστησε υπομονή μέχρι να γίνει σαφές ποιο θα είναι το νέο σημείο ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι το σημείο στο οποίο θα ισορροπήσουν οι διαφορετικές πλευρές στη διαπραγμάτευση δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα. Οπως επιχειρηματολόγησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει ακόμη μία εστία αβεβαιότητας, κανείς δεν θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης». Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί Grexit. «Ενοχλούμαι όταν το ακούω, αλλά διαπραγματεύεται (σ.σ.: ο Σόιμπλε)», δήλωσε, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι το θέμα του Grexit έχει κλείσει.

 

Αφωνος ο γερμανικός τύπος

Ο γερμανικός τύπος κάνει αναφορά στο αιφνιδιαστικό, όπως το χαρακτηρίζει, διάγγελμα του έλληνα πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό με παροχές προς τους συνταξιούχους και τους κατοίκους νησιών με πολλούς πρόσφυγες. Ορισμένοι αρθρογράφοι εκφράζουν έκπληξη για αυτήν την κίνηση του κ. Τσίπρα σε μια κρίσιμη περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

 

«Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα»

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει ότι «παρά το υψηλό κρατικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε βοήθεια σε 1,6 εκ χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ, από το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες. Και αυτό το μέτρο θα αποτυπωθεί σε πολλά εκατομμύρια ευρώ». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αυτήν την εποχή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ερίζουν γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, ότι πρόσφατα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν όπως επίσης ότι η Αθήνα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της. «Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα προκαλέσει προφανώς κριτική στην Ευρώπη. Εσωπολιτικά ο αριστερός πολιτικός βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Ο λαός έχει απογοητευτεί γιατί ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εμποδίσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Οι πολίτες κρίνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ».

 

Παραβίαση των συμφωνιών

Για την εφημερίδα Bild ο Τσίπρας παραβίασε τις συμφωνίες που αφορούν στα προγράμματα διάσωσης. «Αντί να κάνει οικονομία, εξαγγέλλει τη πρόσληψη 5000 νέων γιατρών, νοσοκόμων και άλλου προσωπικού για τα κρατικά νοσοκομεία, 13ο μισθό για χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ και πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, μια καθαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας». Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών της περασμένης Δευτέρας ότι εάν δοθούν ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Τέλος, για χρήματα που βάζει ο Αλέξης Τσίπρας κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο κάνει λόγο στην ιστοσελίδα της η Ελβετική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.

Πηγή: iefimerida.gr