Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 18:45
Κόσμος

Πτώματα 21 προσφύγων ξέβρασε η θάλασσα στις τουρκικές ακτές






Μνήμες της εικόνας του μικρού Αϊλάν, του προσφυγόπουλου που έγινε σύμβολο του προσφυγικού δράματος όταν το πτώμα του ξεβράστηκε στις ακτές της Αλικαρνασσού τον περασμένο Σεπτέμβριο, ξύπνησαν πάλι σήμερα στην Τουρκία: Τα πτώματα τουλάχιστον 21 προσφύγων ξεβράστηκαν σήμερα στο Αϊβαλί και το Ντίκιλι, ενώ μεταξύ τους είναι τουλάχιστον τρία παιδιά…

Οι σοκαριστικές φωτογραφίες των πτωμάτων που ξεβράστηκαν στο Αϊβαλί:

Οι φωτογραφίες από την παραλία στο Αϊβαλί είναι συγκλονιστικές, καθώς οι νεκροί πρόσφυγες, κείτονται στην άμμο… Είχαν ξεκινήσει στις 5 τα ξημερώματα, συνολικά 22 άτομα μέσα σε μια πλαστική λέμβο, εν μέσω κακοκαιρίας. Η λέμβος ανατράπηκε σε μικρή απόσταση από την ακτή, όμως το ταξίδι αποδείχθηκε μοιραίο για τόσες ψυχές. Κάποιοι φορούσαν τα σωσίβιά τους, που όμως δεν ήταν τελικά αρκετά για να τους κρατήσουν στη ζωή…

Η τουρκική χωροφυλακή λίγο αργότερα ανακοίνωσε πως δέκα ακόμη πτώματα βρέθηκαν στην περιοχή του Ντίκιλι, όπως δήλωσε αξιωματικός της χωροφυλακής στο Ρόιτερς.

Αξιωματικός της τουρκικής ακτοφυλακής δήλωσε ότι τρία σκάφη και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν τις έρευνες στη θάλασσα, για τυχόν επιζώντες.

Η τουρκική ακτοφυλακή κατόρθωσε να περισώσει οκτώ ανθρώπους, ενώ οι έρευνες για τους υπόλοιπους συνεχίζονται, ακόμα και στην ακτογραμμή, καθώς πιστεύεται ότι η θάλασσα μπορεί να ξεβράσει ξανά πτώματα…

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περί τους 700 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους σύροι και ιρακινοί πρόσφυγες, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα το 2015 στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το Αιγαίο.

Παρά το ψύχος και τις κακές καιρικές συνθήκες, που καθιστούν το ταξίδι ακόμη πιο επικίνδυνο, μεγάλος αριθμός προσφύγων εξακολουθεί να περνά από τις τουρκικές στις ελληνικές ακτές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Το 2015, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου ανάμεσα στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες προβλέπει τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία με αντάλλαγμα την τουρκική δέσμευση για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων της και για συνεργασία για την αντιμετώπιση των διακινητών που δρουν στις τουρκικές ακτές.

Η Τουρκία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της.