Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 03:17
Τοπικά

Πρωτοποριακοί μέθοδοι για λύματα και απορρίμματα από το Δήμο Βόλου






Απόλυτα θετικές είναι οι εντυπώσεις από την παρουσίαση των δύο πιλοτικών – πρωτοποριακών προγραμμάτων που εφαρμόζει πλέον η Δημοτική Αρχή του Αχιλλέα Μπέου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ και την τριτογενή επεξεργασία των λυμάτων στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, μέσω μικροοργανισμών.

Η παρουσίαση έγινε χθες, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου, στα ΜΜΕ και εκπροσώπους των ΟΤΑ, στην οποία ανταποκρίθηκαν και παρευρέθησαν οι Δήμαρχοι Ζαγοράς κ. Κουτσάφτης, Σκοπέλου κ. Βασιλούδης, Ρήγα Φεραίου κ. Νασίκας, Αλμυρού κ. Εσερίδης, Τρικάλων κ. Παπαστεργίου και Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλος, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Αλοννήσου κ. Αγ. Αργυρίου και Νοτίου Πηλίου κ. Βαγ. Νασιόπουλος και όλοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την εφαρμογή των νέων μεθόδων και τα εξαιρετικά αποτελέσματά τους.

Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών, με την κ.Νατάσσα Οικονόμου να εκδίδει μάλιστα και ανακοίνωση ότι δεν επιθυμεί να είναι κομπάρσος, ομολογώντας εν τη πολιτική της αφελεία ότι αναφέρεται σε θέματα που δεν γνωρίζει γιατί δεν έχει ενημερωθεί!!!

 

Ο Βιολογικός
Ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Βιολογικού έκανε λόγο για ένα πιλοτικό πρωτοποριακό πρόγραμμα κι όπως υπογράμμισε «στο τρίτο στάδιο επεξεργασίας το νερό αγγίζει το 98% καθαρότητας. Είναι μια μέθοδος, που χρησιμοποιεί 150 οικογένειες μικροοργανισμών που «τρώνε» τα λύματα», με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούνται τα μηχανήματα αποξήρανσης λυμάτων και να έχει εξαφανισθεί η οσμή και να έχει μειωθεί η καταναλισκόμενη ενέργεια. Όπως τόνισε «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί μιλάμε για δις. ευρώ συμφέροντα εταιρειών που πετάγονται πλέον έξω» και διερωτήθηκε: Μας λένε ότι πρόκειται για παλιά μέθοδο. Και τότε γιατί τόσα χρόνια δεν εφαρμόζονταν από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές;».

«Τα πρώτα δείγματα που θα δοθούν στη δημοσιότητα τόσο για τον ΧΥΤΑ όσο και τον Βιολογικό είναι εντυπωσιακά» συνέχισε και εκτίμησε ότι σε λίγο χρονικό διάστημα, το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργεί συστηματικά, ώστε το νερό που θα βγαίνει να χρησιμοποιείται είτε για την άρδευση ή την πυρόσβεση και άλλες χρήσεις, μειώνοντας σημαντικά το συνολικό κόστος λειτουργίας.
Από την πλευρά του ο κ. Γ. Γκανάτσιος χημικός μηχανικός της ιδιωτικής εταιρείας, που εφαρμόζει την μέθοδο αυτή, τόνισε ότι πρόκειται για φυσικούς μικροοργανισμούς, μη παθογόνους, που συμπυκνώνουν τη φύση στην επεξεργασία των αποβλήτων. Σκοπός όπως τόνισε «είναι μηδέν ρύποι, οσμές, μείωση της λυματολάσπης όλα αυτά με καθόλου χημικά και ουσιαστικά το κοστολόγιο της λειτουργίας μειώνεται δραστικά. Είναι δική μας ευρεσιτεχνία».
Μάλιστα ο . Γκανάτσιος, πρόσθεσε ότι εκτός από την Ελλάδα όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία σε αντίστοιχους βιολογικούς (Πάτρα, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Καστοριά κ.α.) δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό και συνεργάζεται με τη Γερμανία, το Μιλάνο, Τουρκία, Βουλγαρία και τώρα τελευταία και με την Αυστρία. «Προχωράμε στη μείωση της παραγόμενης λυματολάσπης κι έχουμε και μείωση 40% της ενέργειας στην εγκατάσταση. Είναι πρωτοπόρα τεχνολογία. Τη συγκεκριμένη μάλιστα μέθοδο χρησιμοποιούν ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα αλλά και βιομηχανίες τροφίμων που διαθέτουν εγκαταστάσεις βιολογικού. Μόνο στη Ιταλία και στο Μιλάνο όπου λειτουργούν 35 βιολογικοί εφαρμόζεται και στους 35 η συγκεκριμένη μέθοδος. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως αν το σύστημα εφαρμοστεί και στο δίκτυο αποχέτευσης τότε θα μειωθούν και τα φαινόμενα φραγμένων αγωγών αλλά και η δυσάρεστη οσμή που αναδύεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Στο ΧΥΤΑ

Όσον αφορά στην επίσκεψη του κλιμακίου στο ΧΥΤΑ, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του ΧΥΤΑ, για την επεξεργασία των απορριμμάτων, διαλογή και κομποστοποίηση κι εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα, προκειμένου να αποφασιστεί ποια επιστημονική μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Νέα επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ερωτηθείς για την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Τσιρώνη στην Κάρλα και την απαξίωση του Δήμου Βόλου και των πολιτών του, ο κ. Αχιλλέας Μπέος σημείωσε χαρακτηριστικά: «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Όλοι κρινόμαστε από τα έργα. Είχε υποχρέωση να είναι εδώ. Δεν έχουμε ίδια πιστεύω. Αλλά η πόλη δεν είναι ο Αχιλλέας Μπέος . Είναι πόλη 150.000 χιλιάδων κατοίκων που με δημοκρατική διαδικασία επέλεξαν τον Μπέο για Δήμαρχο. Ως θεσμός είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν την πόλη και τον Δήμαρχο, να συνεργαστούν για το καλό της πόλης που έχει καταστραφεί από τους επαγγελματίες πολιτικούς που έχει «βαρέσει κόκκινο» η ανεργία κι αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα».

Σαφεις αιχμές διατύπωσε και κατά της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τους Βουλευτές κι όπως τόνισε «Βέβαια ρόλο παίζει και η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ανύπαρκτοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξέρω τι βγήκανε να κάνουνε. Είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούνε με τη Δημοτική Αρχή για το καλό της πόλης».