Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 16:33
Τοπικά

Προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη για χρεώσεις για την ΕΡΤ






Στον Συνήγορο του Πολίτη για τις χρεώσεις που αφορούν στη δημόσια τηλεόραση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, Βρετανοί και Γερμανοί ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχή του Βόλου. Έχουν προσφύγει ζητώντας να εξαιρεθούν από τις «χρεώσεις» για την κρατική τηλεόραση, καθώς είναι συνδεδεμένοι μόνο με δορυφορικά προγράμματα. Για το θέμα έχουν ενημερωθεί τα στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στον Βόλο, καθώς ζητήθηκαν σχετικά στοιχεία μετά τις ενυπόγραφες αναφορές διαμαρτυρίας που έγιναν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, πρόκειται για ιδιοκτήτες σπιτιών στον Βόλο, το Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, οι οποίοι διαμένουν τον μισό χρόνο στην περιοχή μας και τους υπόλοιπους μήνες στις χώρες τους. Αρχές Ιουνίου, άρχισαν να εκφράζονται οι πρώτες διαμαρτυρίες στα γκισέ του τοπικού παραρτήματος της ΔΕΗ στον Βόλο. Αρκετοί προσήλθαν στο αρμόδιο τμήμα της επιχείρησης για να διαμαρτυρηθούν, υπογραμμίζοντας πως θεωρούν τις χρεώσεις υπερβολικές και αβάσιμες.

Ήταν μόλις είχαν φτάσει στην Ελλάδα και στον Βόλο, προκειμένου να περάσουν τους μήνες του καλοκαιριού στην περιοχή μας, και στα σπίτια που έχουν αγοράσει. Παρέλαβαν προηγούμενους λογαριασμούς από τη ΔΕΗ που ήταν προς εξόφληση και μετέβησαν στο υποκατάστημα για να θέσουν το θέμα. «Αυτό είναι πρωτόγνωρο και δεν το αποδεχόμαστε. Στη χώρα μας και σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος δεν συμβαίνει αυτό. Δεν είναι δυνατόν να χρεωνόμαστε για κάτι το οποίο δεν χρησιμοποιούμε και δεν μας αφορά», σημείωσε κάποια στιγμή ενοχλημένος μπροστά από το γκισέ πληροφοριών, Γερμανός επιχειρηματίας που διατηρεί σπίτι στο Νότιο Πήλιο.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική χώρα, στην οποία μαζί με τη χρέωση για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο λογαριασμό, προβλέπεται χρέωση και για τη δημόσια τηλεόραση.

Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ φυσικά, εκτός από το να ακούσουν υπομονετικά τα παράπονά τους, δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω, καθώς δεν πρόκειται για ένα θέμα που αφορά μία ομάδα καταναλωτών, αλλά όλους τους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού αφενός και αφετέρου έχει να κάνει με αποφάσεις της Διοίκησης.

Σημειώνεται πως σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, υπάρχει η χρέωση για την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας, η χρέωση για την καταναλωθείσα ενέργεια, ο ΦΠΑ και τέλος οι χρεώσεις που επιβαρύνονται οι καταναλωτές για τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ. Η πρόσθεση όλων των παραπάνω οδηγεί στο συνολικό ποσό πληρωμής που πρέπει να καταβληθεί όταν ο καταναλωτής φτάνει στο γκισέ.

Υπογραμμίζεται πάντως πως ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά τις αναφορές που κατατέθηκαν είναι υποχρεωμένος να συντάξει έκθεση, για αυτό και έχουν ζητηθεί αρμοδίως στοιχεία από τις τοπικές υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ