Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:03
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολή στον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος σχεδιάζει η κυβέρνηση -Πληρωμή κάθε μήνα






Σχέδιο προπληρωμής φόρων και ΕΝΦΙΑ με «σπάσιμο» του ποσού σε 12 μηνιαίες δόσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», μοιάζει με το σύστημα της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που εφαρμόζεται σήμερα για τις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.

Κάθε μήνα η Εφορία θα εισπράττει προκαταβολικά τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τον φόρο που αντιστοιχεί στα εισοδήματα που έχουν όχι μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αλλά και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες).

Ο φόρος που θα προπληρώνουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα υπολογίζεται με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και το συνολικό ποσό που θα έχουν καταβάλει ενώ η εκκαθάριση που θα γίνεται θα βγάζει και τη διαφορά.

Εάν προκύπτει για τον φορολογούμενο ποσό για επιστροφή, η εφορία θα προχωρά στον αυτόματο συμψηφισμό του με μελλοντικές πληρωμές.

Στην περίπτωση που προκύπτει πληρωμή πρόσθετου φόρου, ο φορολογούμενος θα συνεχίζει να πληρώνει κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους τα ποσά του φόρου που του αναλογούν.

Πάντως το σύστημα της προπληρωμής φόρων προβλέπεται  και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί στην εισαγωγή ενός νέου συστήματος μηνιαίας πληρωμής φόρων από τα φυσικά πρόσωπα που θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα.

Πηγή: iefimerida.gr