Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 23:08
Κόσμος

Προβοκάτσια με πολλαπλούς στόχους η βόμβα στον Σόιμπλε από τον… Άδωνι






Δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης ή υπόνοια για τον πραγματικό αποστολέα – Συναγερμός σε Αθήνα και Βερολίνο για τον εντοπισμό των δραστών – Στόχοι της ματαιωθείσας απόπειρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και Άδωνις Γεωργιάδης – Σαφής ο γενικότερος τρομοκρατικός συμβολισμός

Το να δυναμιτίσει τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία ήταν ο προφανής στόχος της τρομοκρατικής απόπειρας με την χθεσινή αποστολή φακέλου-βόμβας από την Αθήνα στο Βερολίνο. Η προβοκάτσια ενείχε στοιχεία ενός θανάσιμα επικίνδυνου τρολαρίσματος, καθώς σαν αποστολέας αναφερόταν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Στη θέση του παραλήπτη ήταν σημειωμένο το όνομα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Εάν οι υπηρεσίες ασφαλείας του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δεν εντόπιζαν τον εκρηκτικό μηχανισμό κατά τον έλεγχο της εισερχόμενης αλληλογραφίας με ακτίνες, είναι πολύ πιθανόν ότι θα υπήρχαν ανθρώπινα θύματα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι απετράπη μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση και δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ακόμη και θάνατοι, ο φάκελος που εστάλη από άγνωστο σημείο των Αθηνών συνιστά αφ’ εαυτού ένα απειλητικό μήνυμα. Μια προειδοποίηση με πολλαπλούς αποδέκτες.
Κατ’ αρχάς με τον φάκελο-βόμβα οι εγχώριοι εξτρεμιστικοί θύλακες υπενθυμίζουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν, ότι είναι πάντα ενεργοί και επικίνδυνοι. Εξάλλου την ίδια μέθοδο της εγκληματικής απόπειρας μέσω ταχυδρομείου είχε εφαρμόσει κατά το παρελθόν η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Το γεγονός ότι οι δράστες επέλεξαν τον Άδωνη Γεωργιάδη σαν υποτιθέμενο αποστολέα και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως αποδέκτη του εκρηκτικού φακέλου, εκτός από μαύρο και δολοφονικό χιούμορ, αποτελεί σκληρή προειδοποίηση για αμφότερες τις πλευρές.
Ιδιαίτερα για τον Έλληνα βουλευτή και αντιπρόεδρο της ΝΔ, πολλαπλασιάζονται εσχάτως οι επιθέσεις, κάτι που, εύλογα, έκανε τον ίδιον να παρατηρήσει μέσω twitter ότι «δυστυχώς είναι αλήθεια και καθόλου αστείο πλέον. Η στοχοποίηση μου από τρομοκράτες είναι συνεχής». Ο κ. Γεωργιάδης είναι από τους πλέον αναγνωρίσιμους πολιτικούς της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έντονο επικριτικό λόγο κατά της κυβέρνησης και ένθερμος φιλοευρωπαϊστής. Συνεπώς, μια απόπειρα κατά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ η οποία εμπλέκει το όνομά του, συμβολικά υπέχει θέση απειλής για οτιδήποτε πρεσβεύει.


Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τον φάκελο-βόμβα, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Άδωνη Γεωργιάδη. Ο κ. Τόσκας καθησύχασε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και τον διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές αρχές θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και στενή συνεργασία με τις γερμανικές προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση της, ευτυχώς ανεπιτυχούς, τρομοκρατικής απόπειρας.
Επί του παρόντος, τα μόνα γνωστά στοιχεία είναι ότι ο φάκελος έχει ταχυδρομηθεί από την Αθήνα, αλλά από γραφείο των ΕΛΤΑ που δεν έχει ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής. Φέρει ελληνικά γραμματόσημα και σφραγίδες, ενώ, όπως φαίνεται σε φωτογραφία, στη θέση του αποστολέα αναγράφονται τα εξής:
Spyridon – Adonis Georgiadis
New Democracy
Akadimias 84 -10678
Athens Attica
Greece

Το μεσημέρι της Τετάρτης οι Γερμανοί πυροτεχνουργοί παρέλαβαν τον φάκελο και τον απομάκρυναν από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών. Τον μετέφεραν στο Γκρούνεβαλντ, σε ειδικές εγκαταστάσεις της αντιτρομοκρατικής όπου το περιεχόμενό του, δηλαδή η εκρηκτική ύλη και ο μηχανισμός πυροδότησης έχει τεθεί προς εξονυχιστική διερεύνηση από ειδικούς.