Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 19:09
Ελλάδα

«ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ»






Νέα τηλεδιάσκεψη με στόχο τη συμφωνία πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, ενώ στις 18:30 ώρα Ελλάδας θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών απέβη άκαρπη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν σημαντικότατες διαφορές σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών και στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ μακριά από συμφωνία, λένε πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη δική της πρόταση προστατεύεται το 70% των δανειοληπτών, ενώ μένουν χωρίς προστασία μόνο 90.000, από τους 300.000 δανειολήπτες κόκκινων στεγαστικών δανείων, ενώ οι δανειστές επιμένουν η προστασία να είναι πολύ περιορισμένη και να μην αφορά πάνω από το 40% των δανειοληπτών, αφήνοντας ακάλυπτους περισσότερους από 180.000 δανειολήπτες.

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι δανειστές ζητούν να βγαίνει κάποιος εκτός ρύθμισης, ακόμη κι αν καθυστερήσει να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του για μία μόλις ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται από την κυβέρνηση να αλλάξει τη ρύθμιση που πέρασε πριν από λίγες εβδομάδες και προβλέπει ότι ο φορολογούμενος θα βγαίνει εκτός ρύθμισης εάν καθυστερεί να πληρώσει πάνω από 30 ημέρες.

Ωστόσο τα χρονικά όρια στενεύουν και παρά τις συνεχείς τηλεδιασκέψεις, οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων είναι πως η έγκριση της δόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας είναι από δύσκολη έως αδύνατη, καθώς δεν ζητούν μόνο αποφάσεις, αλλά και ψήφιση των αλλαγών από τη Βουλή.

Χθες το απόγευμα, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει «την πρώτη κατοικία των αδυνάτων», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Πρόσθεσε ότι «όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων».

Υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τάσσεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πολύωρη συνεδρίασή της.

Τονίζει ότι η υπεράσπιση των ασθενέστερων στρωμάτων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή, προσθέτει, ήταν και η λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου την οποία καλούμαστε να υπερασπιστούμε ιδεολογικά, πολιτικά, κινηματικά, σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό, νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, στο οποίο βρισκόμαστε απέναντι.

Η Πολιτική Γραμματεία στηρίζει την κυβέρνηση «στη σθεναρή της στάση στο ζήτημα των πλειστηριασμών» και προσθέτει ότι θεωρεί «απαράδεκτες τις επιδιώξεις των θεσμών και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

 

Πηγή: ethnos.gr